direct naar inhoud van 5.4 Duurzaam watersysteem
Plan: Bestemmingsplan Nassaulaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0744.BSPNassaulaan-d001

5.4 Duurzaam watersysteem

Uitgaande van de uitgangspunten van het Waterschap, Grontmij en de locatiespecifieke eigenschappen is op hoofdlijnen een duurzaam watersysteem uitgewerkt. Daarbij is uitgegaan van volledige afkoppeling van het hemelwater. Het hemelwater wordt binnen het plangebied geïnfiltreerd. De beoogde ontwikkeling in het plangebied Nassaulaan zal geen invloed hebben op het huidige grondwaterregime. Er wordt 'waterneutraal' gebouwd waarbij er geen grondwater wordt onttrokken.

5.4.1 Hemelwater

Het hemelwater afkomstig van de daken en de weg wordt opgevangen in een onder de weg gelegen IT-leiding. Het hemelwater krijgt direct een mogelijkheid om te infiltreren. De wegfundering (cunetzand) biedt een uitstekende mogelijkheid om hemelwater te infiltreren. Indien het IT-stelsel verzadigd is stort deze over (overstort muur) in een retentie voorziening. Deze retentie is gelegen in de groenzone in het westen van het plangebied. De retentie voorziening wordt voorzien van een noodoverstort. Een overstortput geleid het water via een dichte kunststof buis naar een put in het oosten van het plangebied. Vervolgens kan het water overstorten op de kavelsloot, welke al in de huidige situatie aanwezig is. Deze kavelsloot mondt uit in een schouwsloot.

Op basis van de genoemde uitgangspunten is minimaal 400 m³ in een t = 10 situatie aan bergingscapaciteit voor opvang van hemelwater nodig. De retentie is gedimensioneerd op deze 400 m³ . De berging in het IT-stelsel is niet meegenomen in deze berekening, doordat het stelsel periodiek onder water kan komen te liggen.

De retentievoorziening in de groenzone heeft de onderstaande eigenschappen:

  • Een talud van 1:6;
  • Peilstijging van 0,5 m in t = 10 situatie;
  • Bodemniveau retentie 24,20 m + NAP:
  • Bergend vermogen van 410 m3 bij een peilstijging van 0,5 m.
  • Bergend vermogen van 637 m3 tot aan maaiveld.

Het waterschap geeft de aanbeveling om voor buien met een herhalingstijd van 1 keer per 100 jaar rekening te houden met 650 m³ te bergen hemelwater. In de berging is tot aan maaiveld 637 m³ beschikbaar (i.p.v. geadviseerde 650 m³ ). Echter, door een vloerpeil voor de woningen te hanteren dat circa 30 cm boven de weg gelegen is, valt geen overlast in de woningen te verwachten bij dergelijke extreme omstandigheden. Tevens is de beschikbare berging in het leidingensysteem niet meegerekend en is geen rekening gehouden met infiltratie van hemelwater vanuit de wadi. De werkelijk beschikbare berging in het duurzaam watersysteem is derhalve groter. Tot slot wordt, voor extra veiligheid, een noodoverlaat op het oppervlaktewater gerealiseerd. Op deze wijze is er sprake van een robuust duurzaam watersysteem.

Er dient rekening gehouden te worden met de volgende belangrijke zaken:

  • Op de plaats van de retentie moeten eventuele leemlagen doorbroken worden, zodat de infiltratie van hemelwater niet stagneert;
  • De kopers van een kavel dienen geïnformeerd (kopersbijeenkomst) te worden over een infiltratievoorziening die aangelegd wordt op de ruimte voor ruimte locatie Nassaulaan i.v.m. grondwater verontreinigingen;
  • In het koopcontract van een kavel dient te worden vermeld dat de eigenaar van een kavel zelf verantwoordelijk is voor de aanleg van de IT-buis en de aansluiting op de centrale IT-buis gelegen onder de weg.
5.4.2 Vuilwater

Het vuilwater afkomstig uit het plangebied zal via een dwa-riolering worden verzameld en worden geloosd in het bestaande gemengde rioleringssysteem (Nassaulaan) om vervolgens te worden afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Het bestaande gemengde stelsel beschikt over voldoende capaciteit om het vuilwater van ca. 25 woningen te kunnen verwerken. De binnenkantonderbuis van de bestaande riolering ter plaatse van de ontsluiting van het plangebied op de Nassaulaan ligt op ca. 1.40 m-mv. Het dwa-riool heeft vanaf de beginput een lengte van 350 m. Uitgaande van een diameter ø250 mm en een afschot van 1:350 moet rekening worden gehouden met een afschot van ca. 1,0 m. Om onder vrijverval aan te kunnen sluiten dient het maaiveldniveau bij de beginput minimaal 0,60 m hoger te liggen ten opzichte van het aansluitpunt in de Nassaulaan.

5.4.3 Nadere uitwerking

De detail uitwerking van het duurzaam watersysteem en een rioleringsplan vindt plaats in het door Grontmij op te stellen 'Advies waterhuishouding en bouwrijp maken Ruimte voor Ruimte-locatie Nassaulaan'.