direct naar inhoud van 3.6 Archeologie
Plan: Bestemmingsplan Nassaulaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0744.BSPNassaulaan-d001

3.6 Archeologie

Ruimtelijke ontwikkelingen kunnen leiden tot verstoring en vernietiging van archeologische vindplaatsen, vooral indien sprake is van graafwerkzaamheden. In het kader van ruimtelijke plannen dient de archeologische waarde van gebieden te worden beoordeeld en desnoods te worden onderzocht. Archeologische bronnen geven een indicatie van de archeologische verwachtingswaarde van gebieden danwel de trefkans van archeologische vindplaatsen.

Grontmij heeft een archeologisch bureau- en veldonderzoek uitgevoerd in verband met geplande nieuwbouw in het plangebied (Grontmij, Archeologisch onderzoek Nassaulaan te Baarle-Nassau; Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek, doc.nr. 187459/13/GAR133/EN rev C1, juni 2006).

Op basis van het bureauonderzoek is voor het plangebied een hoge specifieke archeologische verwachtingswaarde vastgesteld. Uit het booronderzoek is gebleken dat voornamelijk in de zuidelijke helft sprake is van intact zijnde bodemprofielen. Dit betekent dat er geen verstoringen lijken te hebben plaatsgevonden en dus eventuele archeologische waarden hier goed bewaard zijn gebleven. Duidelijke archeologische indicatoren zijn echter niet aangeboord. In de noordelijke helft is sprake van een verstoord bodemprofiel wat tot gevolg heeft dat eventueel aanwezige archeologische waarden verstoord of vernietigd zullen zijn.

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit eerste onderzoek heeft ADC ArcheoProjecten een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd om de aanwezige archeologische resten in het zuidelijke deel van het plangebied te evalueren en waarderen (ADC ArcheoProjecten, Baarle-Nassau Nassaulaan; Een inventariserend Veldonderzoek in de vorm van proefsleuven, rapport 990, mei 2007).

Het proefsleuvenonderzoek heeft sporen van vroegere menselijke activiteit opgeleverd, in de vorm van Nieuwe Tijd ploegsporen, spitsporen en greppels, hetgeen overeenkomt met de aanduiding akkerland op de Historische kaart uit 1838. Er is ook één ondiep paalspoor aangetroffen. Andere aanwijzingen voor het gebruik van het terrein voor een andere functie voor of na 1838 zijn niet aangetroffen.

De uitkomst van het onderzoek maakt verder archeologisch onderzoek niet noodzakelijk. Er wordt geen verder archeologisch onderzoek aanbevolen.