Plan: | Beschermd dorpsgezicht Abcoude en beschermd dorpsgezicht Baambrugge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0736.BV001dorpsgezicht-va01 |
Ruimtelijk karakter
Bepalend in het huidige ruimtelijk karakter van Baambrugge is de situering van de oude kern aan de ter plaatse flauw afgebogen Angstel. De bebouwing is voornamelijk gegroepeerd in twee linten langs beide Angsteloevers. Aan de westoever vormen de Dorpsstraat en de Binnenweg, die in elkaars verlengde liggen, een lintweg, in het oosten is dat het Zand- en Jaagpad met de Rijksstraatweg. De Brugstraat verbindt beide oevers. In het zuidelijk deel van de Binnenweg bevindt zich een groengebied met vrijstaande boerderijen. Het ruimtelijk karakter van de kern ten noorden van de kerk is echter duidelijk veranderd. Kenmerkend voor de oude kern is de beslotenheid van het dorp van buitenaf gezien en de openheid van het daarop aansluitende agrarische gebied met de ter plaatse voorkomende historisch waardevolle boerderijen. Het veengebied kent daarbij een lagere ligging ten opzichte van de weg en de structuur van de kavelsloten is nog steeds herkenbaar.
Bebouwing
De bebouwing van de kern is gevarieerd. Er staan panden van één tot twee lagen met zowel top- als langsgevels onder een schild- of zadeldak met rode of donkere keramische pannen. In de Dorpsstraat en Brugstraat is de verkaveling loodrecht op de straat gericht en (vrijwel) aaneengesloten. Het individuele karakter van de panden leidt tot een afwisselend straatbeeld waarin de historische vormgeving en detaillering van belang is. Aan de oostoever staat de bebouwing vrij en op de rivier gericht. Het zijn voornamelijk boerderijen aan de oostzijde van de weg, in een verspringende rooilijn.
De boerderijen aan zowel de oost- als de westoever van de Angstel zijn groot met meerdere achterliggende bijgebouwen. De onderbouw van het hoofdgebouw bestaat hier uit één woonlaag boven een kelder. De voorgevel is symmetrisch met hoge ramen voorzien van een roedeverdeling. De bijgebouwen zijn eenvoudiger vormgegeven. Opvallend aan de woningen langs de Zuwe is hun geringe diepte.
Openbare ruimte
Kenmerkend van de Dorpsstraat en Brugstraat is de eenvoudige indeling van het dwarsprofiel. Voor de bebouwing langs loopt een smalle strook waarin op een aantal plaatsen leilinden voorkomen. Deze stroken zijn door molgoten van de rijweg gescheiden. De bestrating is geheel uitgevoerd in klinkers. Voor stoepen is in dit smalle straatprofiel nauwelijks ruimte. Het groen van de weinig voorkomende tuinen speelt in het straatbeeld een belangrijke rol. De Zuwe is een rechte, smalle weg die de langgerekte verkaveling van de veenontginning benadrukt. De Rijksstraatweg kent een open en breed profiel. Deze weg ligt direct op de oostoever van de Angstel. De toegang tot het dorp vanaf de Rijksstraatweg, juist in de bocht van de weg gelegen, wordt geaccentueerd door de monumentale ophaalbrug.
Functionele structuur
In de dorpskern van Baambrugge is wonen een belangrijke functie. De dorpskern is tevens het gebied waar een buurtsupermarkt en andere belangrijke voorzieningen voor de inwoners zijn gevestigd. Hier bevinden zich voorzieningen als horeca, een school, een benzinestation annex garage, een fysiotherapiepraktijk en een kerk.