direct naar inhoud van 5.6 Geluid
Plan: Bestemmingsplan omlegging N201
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01

5.6 Geluid

Voor het milieuaspect geluid zijn twee onderzoeken verricht. Het eerste onderzoek, uitgevoerd door Grontmij, ging uit van een kruising Mijdrechtse Zuwe N201 met de Ringdijk - Tweede Bedijking te Amstelhoek (Grontmij, I&M-99366835/GdH/jj). Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat voor een woning een hogere grenswaarde moet worden aangevraagd. Deze procedure is ondertussen opgestart. Vooralsnog wordt verwacht dat de hogere grenswaarde is verleend voor de vaststelling van het bestemmingsplan.

Op basis van de voortschrijdende inzichten is door M+P in mei 2008 een onderzoek gedaan naar het gehele tracé van de N201.

Uit het onderzoek is gebleken dat bij het onderzochte tracé er sprake is van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van Lden = 48 dB vanwege het wegverkeer. Gezien de landschappelijke waarde van het gebied is het optrekken van geluidsschermen langs het hele tracé niet mogelijk. Gekozen is voor de volgende maatregelen:

  • Geluidsreducerend wegdek op het gehele tracédeel, type 'dunne deklagen 2', geluidsreducerend effect van circa 4 dB. Dit type wegdek wordt gezien als een van de beter geluidsreducerende wegdektypen dat momenteel op de markt is.
  • Laag geluidsscherm met een hoogte van 1,1 m in de buitenbocht nabij de woningen aan de Mijdrechtse Zuwe.

Zonder maatregelen zijn er 51 woningen die een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde ondervinden, waaronder drie woningen waar de maximale ontheffingswaarde van Lden = 58 dB wordt overschreden.

De maatregelen hebben een aanzienlijk effect op de hoeveelheid woningen die een relevante geluidsbelasting ondervinden. Er resteren nog zeven woningen waarbij een hogere grenswaarde nodig is. Het betreft de volgende woningen:

  • Amstelkade 125d: Lden = 51 dB
  • Amstelkade x2: Lden = 52 dB
  • Hollandsedijk 30 en 32: Lden = 57 dB
  • Middenweg vd Bovenkerkpolder 3: Lden = 51 dB
  • Middenweg vd Bovenkerkpolder 6: Lden = 49 dB
  • Middenweg vd Bovenkerkpolder 8: Lden = 55 dB

Voor drie woningen is reeds een hogere waarden verleend in het besluit van 26 april 2002 met kenmerk 2002-3590 vanwege de toekomstige aanleg van de N201. Het betreft de woningen aan de Middenweg van de Bovenkerkpolder nummers 3, 6 en 8. De verleende hogere waarden vastgelegd in het besluit van Gedeputeerde Staten op 26 april 2002 wordt met 1 dB overschreden in het geval van de Middenweg van de Bovenkerkpolder nummer 8 en zal opnieuw moeten worden vastgesteld.

Geadviseerd wordt na te gaan of het mogelijk is de verleende hogere waarde, ten aanzien van de Middenweg van de Bovenkerkerpolder 8, in te trekken. Het besluit is gebaseerd op akoestisch onderzoek waarin de uitgangspunten verschillen van de huidige situatie onder andere ten aanzien van het wegontwerp en de verkeersgegevens. Tevens is in de tussenliggende periode de Wet geluidhinder gewijzigd evenals het Reken en meetvoorschrift.

Voor de overige vier woningen (en de woning Middenweg van de Bovenkerkpolder 8) is in het kader van de procedure hogere grenswaarde van belang dat alle woningen een geluidsluwe gevel hebben. Vanwege het wegverkeerslawaai is dat het geval. Daarnaast is er sprake van cumulatie met het geluid vanwege het vliegverkeerslawaai van Schiphol. Dit vliegverkeer is in de cumulatie in de meeste gevallen maatgevend.

Na het verlenen van de hogere grenswaarde moet de geluidswering van de gevel van de betreffende woningen worden onderzocht en worden getoetst aan de grenswaarden volgens de Wet geluidhinder. Mogelijk moeten geluidswerende voorzieningen bij de woningen worden getroffen. De betreffende procedures zijn ondertussen gestart. Verwacht wordt dat de benodigde hogere grenswaarden zijn verleend voor de vaststelling van het bestemmingsplan.

Tabel 5.1 Reeds verleende hogere waarden in Lden en Letm en de geluidsbelasting ten gevolge van de omlegging N201

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01_0015.jpg"

Omdat deze kruising in het ontwerp veranderd is in een rotonde, heeft er aanvullend onderzoek plaatsgevonden door M+P – raadgevende ingenieurs (rapportnr. M+P.PW.08.01.3). Onderstaande tekst is gebaseerd op het onderzoek van M+P.

De regelgeving voor wegverkeerslawaai is vastgelegd in de Wet geluidhinder. De geluidsbelasting wordt uitgedrukt in Lden [dB]. Dit is het gewogen gemiddelde geluidsniveau per etmaal. In artikel 74 van de Wet geluidhinder zijn de zones gedefinieerd van de verschillende wegen. Voor Mijdrechtse Zuwe - N201 (buitenstedelijk, 80 km/uur) geldt een zonebreedte van 250 meter. Voor het binnenstedelijke gedeelte van dit traject (50 km/uur) geldt een zonebreedte van 200 meter. Voor het wegdeel Ringdijk Tweede Bedijking (buitenstedelijk, 80 km/uur) geldt een zonebreedte van 250 meter. De zonebreedte geeft het onderzoeksgebied aan, welke dient te worden beschouwd in een akoestisch onderzoek.

Indien, vanwege een wijziging aan een weg, de geluidsbelasting van die weg of de aangesloten wegen mogelijk 2dB of meer toeneemt, dient er een onderzoek in het kader van reconstructie te worden uitgevoerd. De wegaanlegger is onder bepaalde omstandigheden gehouden de toename terug te nemen, door het treffen van geluidsreducerende maatregelen. De geluidsbelasting mag 48 dB bedragen zonder consequenties.

De berekeningen zijn gemaakt voor de huidige situatie 2008 en voor de situatie over tien jaar na reconstructie 2019. Indien de geluidsbelasting in deze periode 2 dB of meer toeneemt en de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van 48 dB overschrijdt is er sprake van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee tracés:

  • Mijdrechtse Zuwe – N201: voor dit tracé is uitgegaan van twee rijstroken met wegdektype referentiewegdek DAB, conform de CROW-publicatie 200. De maximale snelheid op dit tracé bedraagt 80 km/uur buiten de bebouwde kom en binnen de bebouwde kom 50 km/uur. In de situatie na wijziging van de kruising in een rotonde is rekening gehouden met een snelheidsverlaging van 80 km/uur naar 50 km/uur voor het tracédeel Mijdrechtse Zuwe – N201 dat buiten de bebouwde kom is gelegen. Binnen de zone van de Mijdrechtse Zuwe – N201 zijn woningen gelegen. De geluidsbelastingen zijn bepaald op de gevels van de woningen. Bij nagenoeg alle woningen neemt de geluidsbelasting af of blijft deze gelijk. Een uitzondering is de woning Mijdrechtse Zuwe 31. Hier neemt de te toetsen geluidsbelasting aan de achterzijde 0.6 dB toe (t.o.v. de voorkeursgrenswaarde). Geconcludeerd wordt dat vanwege de Mijdrechtse Zuwe – N201 op geen van de waarneempunten een toename van 2dB of meer is berekend. Formeel betekent dit dat er geen sprake is van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.
  • Ringdijk - Tweede Bedijking: voor dit tracé is uitgegaan van wegdektype referentiewegdek DAB en een maximale snelheid van 80 km/uur. Uit de berekeningen blijkt dat de geluidsbelasting vanwege de Ringdijk - Tweede Bedijking gelijk blijft of afneemt. Op geen van de woningen is er een toename van 2 dB of meer berekend. Geconcludeerd wordt dat er geen sprake is van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.

Conclusie

Uit berekeningen is gebleken dat er geen toename is van 2 dB of meer. Hierdoor is er geen sprake van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder en zijn aanvullende procedures niet noodzakelijk.