direct naar inhoud van 3.3 Regionaal en gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan omlegging N201
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01

3.3 Regionaal en gemeentelijk beleid

Gedurende de afgelopen periode werkten betrokken gemeenten en de twee provincies Noord-Holland en Utrecht samen aan de voorbereiding en realisering van de nieuwe N201.

Als eerste stap hiertoe is het Masterplan N201+ (1996) opgesteld. Dit masterplan is gericht op een betere bereikbaarheid in combinatie met maatregelen voor de veiligheid en leefbaarheid om de kwaliteit van wonen en werken te vergroten. Het masterplan is op maat gesneden voor de gemeenten. Voor De Ronde Venen betekent dit onder meer geen extra doorgaand verkeer door de dorpskernen, een snellere route voor vrachtverkeer richting A9/A4 en een afname van de geluidsoverlast en verkeersonveiligheid bij Amstelhoek.

Vanaf 1996 heeft vervolgens stapsgewijs besluitvorming plaatsgevonden met betrekking tot de nieuwe N201. In dit verband kan onder andere worden genoemd het tekenen van de Bestuursovereenkomst en start van het Projectbureau N201+ in 2001 en de vaststelling van het Regioakkoord N201+ in 2002 door de Stuurgroep N201+, waarin ook de gemeente De Ronde Venen is vertegenwoordigd. Met het sluiten van dit akkoord zet de stuurgroep een streep onder meer dan 40 jaar discussie over de N201. Het vraagstuk van de bereikbaarheid van Mainport Schiphol overschrijdt het belang van de regio. Daarom heeft de stuurgroep met succes een beroep gedaan op aanvullende financiering van Den Haag.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01_0004.jpg"

Figuur 3.2 Overzicht ligging nieuwe N201 met bijbehorende projecten

Met actieve deelname aan de Stuurgroep N201+ onderschrijft de gemeente De Ronde Venen het belang van de omlegging van de N201. In 2004 heeft de gemeente haar planologische medewerking toegezegd voor de uitvoering het Realisatiebesluit N201+. De gemeenteraad heeft zich in dit kader uitgesproken voor een aquaduct als wijze waarop de Amstelpassage moet worden uitgevoerd.

Realisering van de nieuwe N201 is niet voorzien in het vigerende bestemmingsplan. Dit geldt ook voor het in opstelling zijnde nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Het plangebied is in dit plan bestemd voor agrarische doeleinden met landschappelijke en/of natuurwaarden. Ook wordt melding gemaakt van de cultuurhistorische betekenis van het omringende gebied als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het bovenstaande betekent dat zorgvuldige inpassing van de nieuwe N201 vereist is. Hiertoe heeft de gemeente meegewerkt aan onderzoek en besluitvorming met betrekking tot de MER N201, Passage Amstelhoek die in opdracht van de provincie Utrecht is opgesteld (2005). Het MER heeft geresulteerd in een voorkeursvariant. Met de opstelling van het voorliggende bestemmingsplan maakt de gemeente De Ronde Venen de realisering van deze variant planologisch-juridisch mogelijk. In hoofdstuk 5 van de voorliggende toelichting wordt nader ingegaan op de resultaten van het MER.

Momenteel onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om de bestaande industrielocatie Amstel te Amstelhoek verder geschikt te maken voor het uitplaatsen van overlast veroorzakende bedrijven. Ten noorden van de nieuwe N201 is een parallelweg voorzien die de huidige bedrijven aan de Amstel gaat ontsluiten, hetgeen ook mogelijkheden biedt voor een nieuwe bedrijfslocatie.

De omlegging N201 doorsnijdt de ter plaatse aanwezige smalle EHS-zone. Aan de orde is de vraag of wezenlijke waarden en kenmerken significante schade lijden door de ingreep. Daarbij gaat het om een gebied dat wel als EHS is begrensd, maar een agrarisch gebruik kent en op de plankaart een agrarische bestemming heeft. Bij de ingreep van de omlegging N201 dient dan ook alleen rekening te worden gehouden met de actuele natuurwaarden en niet met de potentiƫle natuurwaarden. De actuele natuurwaarden zijn onderzocht zoals het voorontwerp-bestemmingsplan aangeeft. Hieruit blijkt dat de aanwezige soorten geen nadeel ondervinden van de aanleg van de weg. Toch worden er mitigerende maatregelen getroffen in de zin van het aanbrengen van enige faunapassages, waarmee de gevolgen van ingreep van de wegaanleg voor de fauna worden geminimaliseerd. De minimum omvang van de faunapassages worden in overleg met de provincie Utrecht vastgesteld.