direct naar inhoud van 4.7 Milieuhinder
Plan: Herontwikkeling Westkapelseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0717.0040BPWestkZldPo-VG01

4.7 Milieuhinder

Toetsingskader

Functies in het plangebied

Om de gemeenten een handreiking te bieden voor een verantwoorde inpassing van functies in hun fysieke omgeving of van gevoelige functies nabij die functies, is door de VNG de publicatie “bedrijven en milieuzonering" (2009) opgesteld. In deze uitgave is een Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' (SvB 'functiemenging') opgenomen. De SvB 'functiemenging' wordt gehanteerd in gebieden waar bedrijven of andere milieubelastende functies verspreid zijn gesitueerd tussen woningen en/of andere gevoelige functies. Zo wordt in het gebied voor de herontwikkeling van de sportvelden bewust gestreefd naar functiemenging. Het gaat om relatief kleinschalige bedrijvigheid die op korte afstand van woningen kan worden toegestaan. De toelaatbaarheid van activiteiten wordt voor dergelijke gebieden bepaald met behulp van op deze situaties toegesneden toelatingscriteria.

Door de korte afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies kan niet worden gewerkt met een systematiek van richtafstanden en afstandsstappen. De SvB 'functiemenging' hanteert de volgende drie categorieën.

  • Categorie A: Activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden toegestaan. De eisen uit het Bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.
  • Categorie B: Activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden. Bouwkundig afgescheiden betekent dat de panden los van elkaar dienen te staan.
  • Categorie C: De activiteiten zoals genoemd onder B, waarbij vanwege de relatief grote verkeersaantrekkende werking een directe ontsluiting op hoofdinfrastructuur gewenst is.

Daarnaast is voor inrichtingen milieuwetgeving van toepassing. Voor de beoogde functies binnen het gebied van de herontwikkeling van de sportvelden is dat het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, beter bekend als het Activiteitenbesluit. Afhankelijk van het type inrichting kan het Activiteitenbesluit geheel of gedeeltelijk van toepassing zijn op de inrichting.

Functies buiten het plangebied

In het bestemmingsplan Kom Zoutelande (vastgesteld 21 april 2011) is eveneens een Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' opgenomen. Ook is een Staat van Horeca-activiteiten opgenomen. Vergelijkbaar met de Staat van Bedrijfsactiviteiten worden bij de uitwerking van ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten ook verschillende stappen onderscheiden. Uit de bijlage bij het bestemmingsplan blijkt dat er in de nabijheid van het plangebied 2 horecabedrijven zijn gevestigd aan de Nieuwstraat. Deze bedrijven zijn ingeschaald in categorie 1b en 1c van de Staat van Horeca-activiteiten. Categorie 1b-horecabedrijven zijn lichte horecabedrijven die over het algemeen slechts beperkt hinder veroorzaken voor omwonenden. Hotels vallen in categorie 1c en zijn daarom enkel toelaatbaar op de bestaande locaties.

Toetsing functies in het plangebied

Toetsing Bouwbesluit

Tabel 4.3 geeft voor de beoogde functies in de MFA (het plangebied) inzicht in de indeling in milieucategorieën op basis van de relevante SBI-codes. Hieruit blijkt dat de beoogde functies zijn in te delen in categorie A of B. Categorie A- en B-activiteiten kunnen direct naast of beneden woningen/andere gevoelige functies worden toegestaan. De eisen uit het Bouwbesluit zijn toereikend om eventuele hinder te voorkomen. De kleinste afstand tot gevoelige functies (woningen) bedraagt circa 10 meter (tussen de woningen aan de Nieuwe Werf en het de beoogde MFA).

Op basis van de eisen uit het Bouwbesluit, kan naar verwachting een aanvaardbaar woon- en leefklimaat op de MFA-locatie worden gerealiseerd.

Tabel 4.3. Bedrijven en milieuzonering, binnen het plangebied

functies   SBI-code 1993   milieucategorie  
-   supermarkt   5211/2   B  
-   detailhandel (scooterverhuur, kledingzaak)   52   A  
-   scholen voor basisonderwijs   801   B  
-   horeca (restaurant, bar of kantine)   553/554 / 5551   A  

Toetsing Activiteitenbesluit /resultaten akoestisch onderzoek

Vanwege de ligging van met name de nieuwe basisschool in de nabijheid van woningen, is door Kraaij Akoestisch Adviesbureau onderzocht of bij de ontwikkeling van de basisschool (zoals het thans voorligt) wordt voldaan aan de regelgeving uit het Activiteitenbesluit, en of hierbij nog aanvullende geluidreducerende maatregelen zullen moeten worden getroffen.

De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het rapport "Akoestisch onderzoek Brede School Westkapelseweg te Zoutelande" (Kraaij Akoestisch Adviesbureau, Projectnummer BP.1204.R01, 30 maart 2012), waarnaar volledigheidshalve wordt verwezen (zie bijlage 7).

Op grond van de onderzoeksresultaten worden in het rapport de volgende conclusies getrokken.

Wettelijk kader

De grenswaarde voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau (LAr,LT) (50, 45, 40 dB(A)) voor de dag-, avond- en nachtperiode uit de milieuwetgeving (Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer) sluiten aan bij de gebiedstypering ‘gemengd gebied’ uit de VNG brochure “Bedrijven en Milieuzonering”. Daarbij is er ook sprake van een gemengd gebied door de vele verschillende bestemmingen die in dit gebied aanwezig gaan zijn (wonen, sporten, zorg, scholen). Dit is daarom ook het toetsingskader voor de basisschool aan de Westkapelseweg. Voor maximale geluidniveaus (“piekniveaus”) geldt een geluidnorm van 70 dB(A).

Langtijdgemiddeld beoordelingsniveaus ( (LAr,LT)

Bij de nieuwe basisschool worden twee speelpleinen gerealiseerd voor de kinderen van de basisschool. Het wordt geen openbaar speelterrein of hangplek. Het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau is berekend. Het bedraagt op de bestaande woningen aan de Majoorwerf ten hoogste 47 dB(A) in de dagperiode op 1,5 meter hoogte. In de avond- en nachtperiode bedraagt het LAr,LT 37 dB(A) en 40 dB(A) in de avond- en nachtperiode op respectievelijk 5 en 7,5 meter hoogte.

Op de nieuw te bouwen woningen ten zuiden van de basisschool bedraagt het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau ten hoogste 49 dB(A) op 1,5 meter hoogte. In de avond- en nachtperiode bedraagt het LAr,LT op 5 en 7,5 meter hoogte respectievelijk 36 en 37 dB(A).

Op grond van de resultaten blijkt dat er na realisering van de school voldaan kan worden aan de geldende geluidgrenswaarden.

Maximaal geluidsniveaus LAMax

Uit de berekeningen blijkt dat het maximaal geluidniveau ten hoogste 73 dB(A) bedraagt in de dagperiode op de gevels van de bestaande woningen. In de avond- en nachtperiode bedraagt het hoogste berekende maximaal geluidsniveau op 5 en 7,5 meter respectievelijk 37 en 40 dB(A).

Het hoogste maximaal geluidsniveau op de gevel van de nieuw te bouwen woningen bedraagt 74 dB(A) in de dagperiode op 1,5 meter hoogte. In de avond en nachtperiode bedragen deze niveaus op 5 en 7 meter respectievelijk 36 en 37 dB(A).

Er zal derhalve sprake zijn van een overschrijding van het maximale geluidniveau in de dagperiode. De bron “schreeuwende kinderen” is maatgevend voor het maximaal geluidniveau.

Hoewel het stemgeluid van spelende kinderen in de dagperiode de grenswaarde voor LAMax uit het Activiteitenbesluit overschrijdt, hoeft hieraan niet getoetst te worden. In het Activiteitenbesluit wordt stemgeluid van kinderen op een onverwarmd of onoverdekt terrein dat onderdeel is van een instelling voor kinderopvang uitgezonderd van toetsing aan het LAr,LT en LAmax (artikel 2.18 lid 1 onder i).

Het maximale geluidsniveau voldoet niet aan de uitgangspunten van de VNG-brochure. De gemeente acht deze situatie aanvaardbaar, omdat het spelen van kinderen op het plein met name overdag plaatsvindt en dit valt samen met reguliere werktijden (dan zijn omwonenden in het algemeen niet thuis).

De gemeente ziet het stemgeluid van spelende kinderen niet als belemmering voor het woon- en leefklimaat ter plaatse.

Conclusie

Op grond van bovenstaande wordt geconcludeerd dat de beoogde ontwikkeling aan de grenswaarden van het Activiteitenbesluit zal voldoen. Van belang daarbij is dat bij het definitieve ontwerp het geluidsaspect van geveldelen en installaties wordt betrokken.

Zodra het gebouw is voltooid en in gebruik is genomen zal nog nader akoestisch onderzoek moeten plaatsvinden om na te gaan of , en onder welke voorwaarden, aan de geluidgrenswaarden van het Activiteitenbesluit wordt voldaan. Uitgangspunt blijft in ieder geval dat alle activiteiten binnen de inrichtingsgrens zullen voldoen aan de geluidgrenswaarden.

Toetsing functies buiten het plangebied

In de kern Zoutelande zijn aan de Nieuwstraat, zoals al eerder vemeld, twee horeca-bedrijven aanwezig (een restaurant en een hotel-restaurant. Gelet op de omgeving van deze bedrijven, temidden van andere woningen, mag redelijkerwijs worden geconcludeerd dat deze horeca-bedrijven geen belemmering vormen voor de beoogde nieuwbouw van twee vrijstaande woningen aan de Majoorwerf.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat voldaan wordt aan de eisen omtrent omliggende functies. De gemeente ziet het stemgeluid van spelende kinderen niet als belemmering voor het woon- en leefklimaat ter plaatse. Dit aspect staat dan ook de vaststelling van het bestemmingsplan niet in de weg.