direct naar inhoud van 3.14 Sport
Plan: Kommen gemeente Tholen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpKommenTholen-VG01

3.14 Sport

Status: alleen aan de regels zoals genoemd in Artikel 20 Sport kunnen rechten worden ontleend.  

3.14.1 Voor welke gebieden en percelen is de bestemming opgenomen?

Voor de sportvelden, de sporthallen en de openbare zwembaden.

3.14.2 Welke functies zijn toegestaan?
  • Vanwege de omvang van de verschillende functies die binnen de bestemming Sport kunnen worden onderscheiden en de invloed die elke functie op zijn omgeving heeft, zijn de functies specifiek bestemd. Een vrije uitwisseling van functies is daardoor niet mogelijk.
  • De sporthallen in de kernen Tholen en Sint-Maartensdijk worden daarnaast ook regulier gebruikt als feestgelegenheid/partycentrum en als evenementenhal. Voor dit gebruik is een specifieke regeling nodig en opgenomen. Het partycentrum is gekoppeld aan de Staat van Horeca-activiteiten (categorie 3).
  • Op het sportpark in Oud-Vossemeer is een gebouw aanwezig dat wordt gebruikt door een vereniging die geen directe relatie heeft met het sportpark. Ook dit gebruik is met een aanduiding bevestigd.

3.14.3 Wat mag er worden gebouwd en hoeveel?
  • Voor vrijwel alle sportvelden, sporthal en sportschool zijn bouwvlakken aangegeven waarbinnen de gebouwen moeten worden gesitueerd (alleen niet in Anna Jacobapolder). In de meeste gevallen beslaan de bouwvlakken vrijwel de gehele bestemming. Dit biedt een grote mate van flexibiliteit. Alleen in de kern Sint-Philipsland zijn enkele kleinere vlakken aangeduid.
  • Voor de grote(re) bouwvlakken is een laag bebouwingspercentage opgenomen. Twee kleine bouwvlakken in Sint-Philipsland mogen volledig worden bebouwd.
  • Op de terreinen met de sportvelden wordt uitgegaan van relatief lage bouwhoogten. Eventuele nieuwbouw past daardoor altijd in de omgeving. De maximum bouwhoogten van de sporthallen zijn afgestemd op de huidige situatie.
  • Uit het voorheen geldende bestemmingsplan Kom Stavenisse is overgenomen dat ter plaatse van de ijsbaan ten hoogste 50 m2 mag worden bebouwd met gebouwen en overkappingen. De afstand deze gebouwen tot de Stoofdijk dient ten minste 50 m te bedragen en ten minste 5 m tot de Winkelzeesche Watergang.

3.14.4 Welke veranderingen worden verwacht?
  • De Geertruidapolder bij Sint-Maartensdijk is door de gemeenteraad aangewezen voor een toekomstige woningbouwontwikkeling. De voetbalvelden en het bestaande (openlucht) zwembad Haestinge worden binnen afzienbare termijn gesaneerd. De sloop van het zwembad zal plaatsvinden zodra op het zuidelijker gelegen Vakantiepark De Pluimpot een 'slechtweer-voorziening' in de vorm van een overdekt zwembad is gerealiseerd. Het bestemmingsplan dat de bouw van het nieuwe zwembad mogelijk moet gaan maken, is gereed. Zodra de plannen voor de nieuwe woningbouw concreet en gereed zijn, wordt gestart met de voorbereidingen voor het bestemmingsplan dat de uitbreiding mogelijk moet gaan maken. Vooralsnog is ervoor gekozen om het gebied in het voorliggend bestemmingsplan mee te nemen en daarin uit te gaan van de huidige situatie.
  • Ook het Zoekweggebied in Tholen krijgt naar verwachting een nieuwe stedenbouwkundige invulling. In het voorliggende bestemmingsplan wordt hiermee echter geen rekening gehouden.
  • Voor het overige worden geen noemenswaardige veranderingen verwacht.

3.14.5 Wat zijn de belangrijkste verschillen met de voorheen geldende bestemmingsregeling?
  • In de voorheen geldende bestemmingsplannen waren de sporthallen en openbare zwembaden voorzien van de bestemming Maatschappelijke doeleinden of Recreatieve doeleinden. Volgens de wettelijke RO-standaarden krijgen deze functies nu een sportbestemming.
  • Verder zijn er geen noemenswaardige verschillen met de oorspronkelijke bestemmingsregeling.