direct naar inhoud van Bijlage 12 Luchtkwaliteit
Plan: Vakantiepark De Pluimpot
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99

Bijlage 12 Luchtkwaliteit

Deze bijlage bevat het luchtkwaliteitsonderzoek en is de verantwoording voor de toelichting (paragraaf 4.14). In de eerste paragraaf van deze bijlage zijn het geldende beleid en de daarbij horende normering weergeven. De tweede paragraaf is gebruikt om het daadwerkelijke uitgevoerde luchtkwaliteitsonderzoek weer te geven. In de laatste paragraaf zijn de resultaten en conclusies weergegeven.

12.1 Beleidskader en normstelling

De belangrijkste bepalingen over luchtkwaliteitseisen zijn opgenomen in de Wet milieubeheer (hoofdstuk 5, titel 5.2 Wm). Omdat titel 5.2 handelt over luchtkwaliteit staat deze ook wel bekend als de 'Wet luchtkwaliteit' (Wlk). Specifieke onderdelen van de wet zijn uitgewerkt in amvb's en ministeriële regelingen.

De Wlk bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen. Voor luchtkwaliteit als gevolg van wegverkeer is stikstofdioxide (NO2, jaargemiddelde) het meest maatgevend, aangezien deze stof door de invloed van het wegverkeer het snelst een overschrijding van de grenswaarde uit de Wlk veroorzaakt25. Daarnaast zijn ook de concentraties van fijn stof (PM10, jaar- en daggemiddelde) van belang. Andere stoffen uit de Wlk hebben een beperkte invloed op de luchtkwaliteit bij wegen en worden daarom bij deze toetsing buiten beschouwing gelaten. De grenswaarden van de laatstgenoemde stoffen zijn in tabel B13.1. weergegeven. De grenswaarden gelden voor de buitenlucht, met uitzondering van een werkplek in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet.

Tabel B12.1. Grenswaarden maatgevende stoffen Wlk

stof   toetsing van   grenswaarde   geldig  
stikstofdioxide (NO2)   jaargemiddelde concentratie   60 µg / m³   2010 tot en met 2014  
  jaargemiddelde concentratie   40 µg / m³   vanaf 2015  
fijn stof (PM10)1)    24-uurgemiddelde concentratie   max. 35 keer p.j. meer dan 50 µg / m³   vanaf 11 juni 2011  

1) Bij de beoordeling hiervan blijven de aanwezige concentraties van zeezout buiten beschouwing (volgens de bij de Wlk behorende Regeling beoordeling Luchtkwaliteit 2007)

Op grond van artikel 5.16 van de Wlk kunnen bestuursorganen bevoegdheden die gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit (zoals de vaststelling van een bestemmingsplan) uitoefenen indien:

  • de bevoegdheden/ontwikkelingen niet leiden tot een overschrijding van de grenswaarden;
  • de concentratie in de buitenlucht van de desbetreffende stof als gevolg van de uitoefening van die bevoegdheden per saldo verbetert of ten minste gelijk blijft;
  • bij een beperkte toename van de concentratie van de desbetreffende stof, door een met de uitoefening van de betreffende bevoegdheid samenhangende maatregel of een door die uitoefening optredend effect, de luchtkwaliteit per saldo verbetert;
  • de bevoegdheden/ontwikkelingen niet in betekenende mate bijdragen aan de concentratie in de buitenlucht;
  • het voorgenomen besluit is genoemd of past binnen het omschreven Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) of een vergelijkbaar programma dat gericht is op het bereiken van de grenswaarden.

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient uit oogpunt van de bescherming van de gezondheid van de mens tevens rekening gehouden met de luchtkwaliteit.

Regeling beoordeling Luchtkwaliteit 2007

Op grond van de Wlk is bepaald dat concentraties van stoffen die zich van nature in de buitenlucht bevinden en die niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid, bij de beoordeling van de grenswaarden voor fijn stof buiten beschouwing worden gelaten. In de Regeling beoordeling Luchtkwaliteit 2007 is bepaald dat alleen de bijdrage van zeezout kan worden afgetrokken van de concentratie fijn stof. Aangegeven is hoe groot de aftrek van het jaargemiddelde en 24-uurgemiddelde per gemeente bedraagt. Voor de gemeente Tholen bedraagt de aftrek voor het jaargemiddelde fijn stof 5 µg / m³ en voor het 24-uurgemiddelde 6 overschrijdingen per jaar.

Regeling "niet in de betekende mate"

In dit Besluit is exact bepaald in welke gevallen een project vanwege de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet aan de grenswaarden hoeft te worden getoetst. Met behulp van het NIBM-berekeningstool van het ministerie van VROM is de mate van betekenis te bepalen. Indien een ontwikkeling "in niet betekende mate" bijdraagt aan verslechtering van de luchtkwaliteit wordt in het kader van een goede ruimtelijke ordening toch inzicht gegeven in de luchtkwaliteit in de omgeving van de geplande ontwikkeling. Uit berekeningen met de NIBM-berekeningstool blijkt dat de toename van het verkeer ten gevolge van de beoogde ontwikkeling mogelijk in betekende mate kan bijdragen aan de verslechtering van de luchtkwaliteit.

Onderzoeksmethode

De luchtkwaliteit als gevolg van de nabijgelegen wegen is berekend met behulp van het CAR II-programma.26Het CAR II-programma geldt als het standaardrekenprogramma voor luchtkwaliteit in binnenstedelijke situaties met enige vorm van bebouwing. Het plangebied en zijn omgeving wordt als zodanig aangeduid. Het CAR-programma kan berekeningen uitvoeren voor de maatgevende stoffen fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2). Hierdoor is het programma geschikt voor het verkrijgen van een algemeen beeld van de luchtkwaliteit en voor het opsporen van knelpunten.

12.2 Onderzoek luchtkwaliteit

Invoergegevens

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten op de relevante wegen zijn weergegeven in tabel B13.2. Per ontwikkellocatie is ook aangegeven welke wegen relevant zijn. De bron en bewerkingen van de gegevens zijn verantwoord in het verkeersonderzoek.

De verkeersintensiteit op de N286 is echter bepaald aan de hand van de verkeersstromenkaart van de provincie Zeeland 2009. Door rekening te houden met een autonome groei van 1,4% per jaar is de geprognosticeerde verkeersintensiteit voor de N286 in de referentiesituatie in 2010, 2015, en 2020 bepaald. De verkeersintensiteit voor de basisvarianten zijn vervolgens bepaald door de intensiteit van de ontsluitingsweg (noord) bij de referentiesituatie op te tellen.

Tabel B12.2. Verkeersintensiteiten (pieksituatie)

intensiteit \ wegvak   ontsluitingsweg De Pluimpot   ontsluitingsweg woonwijk   nieuwe ontsluitingsweg (noord)   Provinciale weg N286  
2010          
Referentiesituatie   0   0   733   6.794  
Basisvariant (fase 1)   2.030   0   2.008   8.757  
Basisvariant (fase 2)   2.030   1.638   3.646   10.395  
2015          
Referentiesituatie   0   0   733   7.282  
Basisvariant (fase 1)   2.030   0   2.008   9.290  
Basisvariant (fase 2)   2.030   1.638   3.646   10.928  
2020          
Referentiesituatie   0   0   733   7.807  
Basisvariant (fase 1)   2.030   0   2.008   9.815  
Basisvariant (fase 2)   2.030   1.638   3.646   11.453  

RD-coördinaten en Wegtype

Het gaat hier om de Rijksdriehoekscoördinaten ter hoogte van de locatie waarvoor de luchtkwaliteitsberekening wordt uitgevoerd. Aan de hand van deze coördinaten vindt de toedeling van de achtergrondconcentratie aan een bepaalde straat plaats. CARII selecteert automatisch de bijbehorende achtergrondconcentratie.

In het CARII-model worden 5 wegtypen onderscheiden. Een wegtype wordt beschreven aan de hand van de bebouwing langs de weg. De volgende wegtypen worden onderscheiden:

1. weg door open terrein, incidenteel gebouwen of bomen binnen een straal van

100 meter,

2. basistype, alle wegen anders dan type 1, 3a, 3b of 4;

3a. beide zijden van de weg bebouwing, afstand wegas-gevel is kleiner dan 3 maal de hoogte van de bebouwing, maar groter dan 1,5 maal de hoogte van de bebouwing;

3b. beide zijden van de weg bebouwing, afstand wegas-gevel is kleiner dan 1,5 maal de hoogte van de bebouwing (street canyon);

4. eenzijdige bebouwing, weg met aan één zijde min of meer aaneengesloten bebouwing op een afstand van minder dan 3 maal de hoogte van de bebouwing.

Tabel B12.3. Wegtype en RD-cooördinaten

locatie   wegtype   RD-coördinaten  
    X   Y  
ontsluitingsweg De Pluimpot   3a   64200   395500  
ontsluitingsweg woonwijk   3a   64200   395700  
nieuwe ontsluitingsweg   3a   64500   396200  
Provinciale weg N286   2   64500   396300  

Voertuigverdeling

De werkelijke voertuigverdelingen per voertuigcategorie op de wegen zijn niet bekend. Er is voor gekozen aan te sluiten bij landelijke gemiddelden die gelden voor wijkverzamelwegen (ontsluitingswegen De Pluimpot en woonwijk), ontsluitingswegen bedrijventerreinen (nieuwe ontsluitingsweg) en provinciale wegen (N286). In tabel B12.4. zijn de verdelingen weergegeven.

Tabel B12.4. Voertuigverdeling en voertuigcategorie weg

per periode-uur \
weg  
lichte mvt's   middelzware mvt's   zware mvt's  
ontsluitingsweg De Pluimpot en woonwijk   94,44%   4,73%   0,82%  
nieuwe ontsluitingsweg   83,68%   9,67%   6,65%  
Provinciale weg N286   86,81%   8,60%   4,59%  

Snelheidstype

De hoogte van de emissiefactor is afhankelijk van de rijsnelheid / snelheidstypering. De volgende snelheidstyperingen worden onderscheiden:

  • "snelweg algemeen" typisch snelwegverkeer, een gemiddelde snelheid van ongeveer 65 km / uur, gemiddeld ca. 0.2 stops per afgelegde kilometer;
  • "buitenweg algemeen" typisch buitenwegverkeer, een gemiddelde snelheid van ongeveer 60 km / uur, gemiddeld ca. 0.2 stops per afgelegde kilometer;
  • "stadsverkeer met minder congestie" stadsverkeer met een relatief groter aandeel "free-flow" rijgedrag, een gemiddelde snelheid tussen de 30 en 45 km / uur, gemiddeld ca. 1.5 stop per afgelegde kilometer;
  • "normaal stadsverkeer" typisch stadsverkeer met een redelijke mate van congestie, een gemiddelde snelheid tussen de 15 en 30 km / uur, gemiddeld ca. 2 stops per afgelegde kilometer;
  • "stagnerend stadsverkeer" stadsverkeer met een grote mate van congestie, een gemiddelde snelheid kleiner dan 15 km / uur, gemiddeld ca. 10 stops per afgelegde kilometer.

In sommige situaties komt het voor dat de gewenste rijsnelheid niet in het bovenstaande lijstje voorkomt (bijvoorbeeld een provinciale weg waar 80 gereden mag worden). In dat geval zal een keuze gemaakt moeten worden voor een snelheidstypering. Er wordt dan gekeken naar de snelheidstypering die het meest vergelijkbaar is.

Bomenfactor

De bomenfactor is een maat voor de aanwezigheid van bomen. Drie bomenfactoren worden

onderscheiden:

1 hier en daar bomen of in het geheel niet,

1.25 één of meer rijen bomen met een onderlinge afstand van minder dan 15 meter met openingen tussen de kronen

1.5 de kronen raken elkaar en overspannen minstens een derde gedeelte van de straatbreedte.

Afstand tot de wegas

In het onderzoek is een berekening gemaakt als worst case situatie op 5 meter afstand van de wegas. Indien hier (direct langs de weg) voldaan wordt aan de grenswaarden uit de Wlk, kan zonder verdere berekeningen geconcludeerd worden dat dit ook het geval is ter plaatse van de ontwikkeling.

Tabel B12.5. Overige gegevens

weg   snelheidstype   bomenfactor   afstand tot de wegas  
ontsluitingsweg De Pluimpot en woonwijk   stadsverkeer met minder congestie   1   5 m  
nieuwe ontsluitingsweg   stadsverkeer met minder congestie   1   5 m  
Provinciale weg N286   buitenweg algemeen   1   5 m  

12.3 Berekeningsresultaten en conclusie

In tabel B12.6. zijn de resultaten van de berekeningen ten behoeve van de toetsing luchtkwaliteit langs de relevante wegen van de beoogde ontwikkelingen weergegeven voor 2010, 2015 en 2020. Op grond van de Wlk mag voor fijn stof de bijdrage van zeezout worden afgetrokken van de berekende waarden.

Tabel B12.6. Berekeningsresultaten luchtkwaliteit

locatie   stikstofdioxide (NO2) jaargemiddelde
(in ìg / m³)  
fijn stof (PM10) jaargemiddelde
(in ìg / m³)  
fijn stof (PM10)
24-uurgemiddelde (aantal overschrijdingen p. j.)  
    (-5)   (-6)  
  referentiesituatie   basisvariant fase 1   basisvariant fase 2   referentiesituatie   basisvariant fase 1   basisvariant fase 2   referentiesituatie   basisvariant fase 1   basisvariant fase 2  
in 2010                    
ontsluitingsweg De Pluimpot   15,9   17,2   17,2   17,3   17,5   17,5   0   0   0  
ontsluitingsweg woonwijk   15,9   15,9   17,0   17,3   17,3   17,5   0   0   0  
nieuwe ontsluitingsweg   18,4   19,9   21,6   17,8   18,0   18,3   0   0   0  
Provinciale weg N286   20,7   21,6   22,3   18,1   18,2   18,3   0   0   0  
in 2015                    
ontsluitingsweg De Pluimpot   15,8   15,8   15,8   16,6   16,6   16,6   0   0   0  
ontsluitingsweg woonwijk   14,7   14,7   15,6   16,4   16,4   16,6   0   0   0  
nieuwe ontsluitingsweg   16,8   18,0   19,5   16,8   17,0   17,2   0   0   0  
Provinciale weg N286   18,8   19,6   20,2   17,0   17,1   17,2   0   0   0  
in 2020                    
ontsluitingsweg De Pluimpot   13,3   13,3   13,3   15,4   15,4   15,4   0   0   0  
ontsluitingsweg woonwijk   12,6   12,6   13,1   15,2   15,2   15,3   0   0   0  
nieuwe ontsluitingsweg   14,2   14,9   15,8   15,7   15,7   16,0   0   0   0  
Provinciale weg N286   15,7   16,1   16,5   15,9   16,0   16,1   0   0   0  

* Inclusief aftrek bijdrage zeezout voor fijn stof.

Uit tabel B12.6. blijkt dat langs alle getoetste weg in alle drie de (prognose)jaren ruimschoots wordt voldaan aan de grenswaarden uit de Wlk, ook na realisatie van de beoogde ontwikkelingen. Overigens zal de concentratie luchtverontreinigende stoffen na realisatie van de ontwikkelingen wel in enige mate toenemen. Echter ook dan wordt ruimschoots aan de grenswaarden voldaan. Aangezien langs de onderzochte wegen geen grenswaarden uit de Wlk worden overschreden, zal ook ter plaatse van de beoogde ontwikkelingen aan de grenswaarden uit de Wlk worden voldaan. De Wlk staat de realisatie van de ontwikkelingen dan niet in de weg.