direct naar inhoud van 4.8 Verevening
Plan: Vakantiepark De Pluimpot
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99

4.8 Verevening

In bijlage 6 wordt het aspect verevening uitgebreid toegelicht.

Het principe van verevening is van toepassing bij de ontwikkeling van nieuwe en uitbreiding van bestaande rode functies op locaties die tot dan toe een andere bestemming hadden. Er zijn twee hoofdvormen van het principe:

  • verevening door een investering te doen in de omgevingskwaliteit of publieke voorzieningen;
  • de ruimte-voor-ruimte benadering.

Voor de beoogde recreatieve ontwikkelingen van vakantiepark De Pluimpot wordt ingezet op de eerste hoofdvorm. Berekend is dat er € 210.310,- geïnvesteerd dient te worden in het project (vereveningsopgave). In overleg tussen gemeente, ontwikkelaar, de provincie Zeeland en Staatsbosbeheer zijn de verschillende mogelijke doelen geformuleerd in en rond het natuurgebied De Pluimpot:

  • extensiveren zuidoostelijk deel Pluimpotdijk;
  • dijkopgang verplaatsen;
  • opwaarderen bestaand eiland in Natuurgebied De Pluimpot;
  • realiseren uitkijkpunt;
  • toevoeging extra eiland in Natuurgebied De Pluimpot.

Tussen de gemeente en de initiatiefnemer wordt vóór de vaststelling van het bestemmingsplan een overeenkomst gesloten over de concrete inzet van vereveningopgave.

Indien besloten wordt tot het uitvoeren van de hiervoor beschreven vereveningsdoelen buiten het plangebied, dan is naast de Nbw (zie paragraaf 4.7) het bestemmingsplan Buitengebied als planologisch toetsingskader van belang:

  • Voor de dijk tussen het Vakantiepark De Pluimpot en het natuurgebied De Pluimpot geldt de bestemming 'Waterstaatswerken /Beschermde dijk'. Voor het verplaatsen van de dijkopgang of werkzaamheden voor het extensiveren van het zuidoostelijk deel van de Pluimpotdijk is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (voorheen: aanlegvergunning) nodig of zal het bestemmingsplan moeten worden herzien
  • Het natuurgebied zelf is bestemd voor 'Natuurdoeleinden'. Deze bestemming heeft tot doel het behoud en / of herstel van de aanwezige landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden. Op grond van deze bestemming is voor uitvoeren van bodemwerkzaamheden (opwaarderen bestaand eiland of aanleg nieuw eiland) ook een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden nodig.

Voor het kunnen verlenen van beide omgevingsvergunningen zal moeten worden aangetoond dat de in het bestemmingsplan vastgelegde waarden niet in onevenredige mate worden aangetast, dan wel dat de mogelijkheden tot herstel van die waarden niet worden verkleind. Gelet op het doel van de vereveningsmaatregelen is de verwachting dat de benodigde omgevingsvergunningen kunnen worden verleend.