Plan: | Buitengebied Terneuzen, Kromhoekseweg 6 Overslag |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0715.WPBG31-VG01 |
In dit hoofdstuk leest u meer over de aanleiding van dit wijzigingsplan.
Op het perceel Kromhoekseweg 6 in Overslag is een voormalige intensieve veehouderij gevestigd. De bedrijfsactiviteiten zijn enige tijd geleden beëindigd en het perceel is verkocht. De nieuwe eigenaren betrekken de voormalige bedrijfswoning, maar staken de agrarische bedrijfsvoering.
Op grond van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Terneuzen’, vastgesteld door de gemeenteraad van Terneuzen op 25 juni 2013, is aan het perceel een bestemming ‘Agrarisch met waarden - Dekzand’ met bouwvlak en functieaanduiding 'intensieve veehouderij' toegekend. Binnen deze bestemming is wonen (zonder agrarische bedrijfsvoering) niet toegestaan. In het bestemmingsplan ‘Buitengebied Terneuzen’ is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee burgemeester en wethouders de bestemming ter plaatse van het perceel kan wijzigen in Wonen. Dit wijzigingsplan geeft invulling aan de wijzigingsbevoegdheid en voorziet in een passend juridisch-planologisch kader voor het perceel.
Het wijzigingsgebied is gelegen in het Zuiden van de gemeente Terneuzen aan de Kromhoekseweg 6, te Overslag. Dit plan heeft betrekking op de gronden kadastraal bekend als ‘gemeente Axel’, sectie M nummers 812, 1085 en 1086 (ged.). De ligging van het plangebied is in onderstaande figuur weergegeven. Zie de verbeelding voor een gedetailleerde afbakening van het wijzigingsgebied.
Het plangebied omvat de gronden van het voormalige agrarische bedrijf (kadastrale percelen 812 en 1085) en een gedeelte van het aangrenzende naaldbomenbos (gedeelte van het kadastraal perceel 1086). Het bouwvlak valt in het vigerende bestemmingsplan voor een deel op dit laatste perceel, maar maakt geen deel uit van het voormalige bedrijf. Voor een correcte invulling van de wijzigingsbevoegdheid maakt dit gedeelte deel uit van het wijzigingsgebied.
Figuur 1: Ligging wijzigingsgebied Kromhoekseweg 6, Overslag
Na deze inleiding leest u in hoofdstuk 2 hoe invulling is gegeven aan de wijzigingsbevoegdheid. De regels bij dit wijzigingsplan zijn toegelicht in hoofdstuk 3 ‘Juridische toelichting’. Beleidsaspecten en de aspecten van de fysieke leefomgeving zijn voor de goede orde kort benoemd onder hoofdstuk 4. Tot slot gaat hoofdstuk 5 in op de uitvoerbaarheid van het plan.
In dit hoofdstuk leest u de toepassing en voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid.
Burgemeester en wethouders zijn, op grond van artikel 3.6 eerste lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, bevoegd om binnen de in het bestemmingplan bepaalde grenzen het plan te wijzigen.
Dit wijzigingsplan geeft invulling aan de wijzigingsbevoegdheid, zoals opgenomen in artikel 5.7.4 van de regels van het bestemmingsplan Buitengebied Terneuzen met identificatienummer NL.IMRO.0715.BPBG01-VG99 van de gemeente Terneuzen.
Het van toepassing zijnde artikel uit het moederplan is in onderstaande figuur opgenomen
Figuur 2: Wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan Buitengebied Terneuzen
De wijziging geeft invulling aan de wijzigingsbevoegdheid. Met dit plan wijzigt de bestemming Agrarisch met waarden - Dekzandgebied en de aanduiding 'bouwvlak' in de bestemmingen:
met inachtneming van de voorwaarden zoals genoemd in de wijzigingsbevoegdheid.
Onder 'Voorwaarden' is tussen haakjes aangegeven welke subleden van het artikel uit het moederplan van toepassing zijn en hoe hieraan is voldaan.
Van Agrarisch naar Wonen
Het college wijzigt de bestemming van de percelen met de kadastrale nummers 812 en 1085 van Agrarisch met waarden – Dekzandgebied in de bestemming Wonen zonder de aanduiding ‘bouwvlak’ en ‘intensieve veehouderij’.
Agrarisch zonder 'bouwvlak'
Het college wijzigt de bestemming van een gedeelte van het perceel met het kadastraal nummer 1086 in Agrarisch met waarden – Dekzandgebied zonder de aanduidingen ‘bouwvlak’ en ‘intensieve veehouderij’.
Voorwaarden
De beleidsaspecten en de aspecten van de fysieke leefomgeving leveren geen belemmeringen op voor dit wijzigingsplan.
In het moederplan zijn de beleidskaders uitgebreid omschreven (in Hoofdstuk 3 Beleidskader van de toelichting van het moederplan), kortheidshalve wordt hiernaar verwezen. In het kader van dit wijzigingsplan is geen recent beleid vastgesteld dat belemmeringen oplevert voor de beoogde wijziging. Het wijzigingsplan is in lijn met het geldende nationale, provinciale en gemeentelijk beleid.
DDe aspecten van de fysieke leefomgeving zijn in het moederplan uitgebreid omschreven (in Hoofdstuk 5 Sectorale toetsen van de toelichting van het moederplan). Dit wijzigingsplan maakt een nieuwe functie mogelijk die in het moederplan nog niet was opgenomen. In het kader van een goede ruimtelijke ordening zijn de effecten van de wijziging op de aspecten van de fysieke leefomgeving aangegeven.
Bodem
Bij het omzetten van de agrarische bestemming naar een woonbestemming dient de milieu-hygiënische bodemgesteldheid dit toe te laten. Vooraf dient nagegaan te worden of er aanwijzingen zijn voor de mogelijke aanwezigheid van bodemverontreiniging op de planlocatie.
Ter plaatse van de bedrijfsbestemming hebben geen bodem verontreinigende activiteiten plaatsgevonden en is sprake van een onverdachte situatie. Vanuit milieu-hygiënisch oogpunt zijn er redelijkerwijs geen bezwaren tegen de voorgenomen functieverandering naar wonen. Uit de gegevens van het Bodemloket blijkt dat de locatie eerder is onderzocht. Hiervan is een rapport Bodemloket beschikbaar. In dit rapport is over de locatie het volgende vermeld: “De resultaten van het uitgevoerde (historische) bodemonderzoek geven aan dat de (voormalige) activiteiten en/of de onderzoekslocatie voldoende zijn onderzocht in het kader van de Wet bodembescherming.”
Gelet op voorgaande levert de beoogde bestemmingswijziging ten aanzien van het aspect bodem geen belemmeringen op.
Geluid
Voor het aspect geluid is binnen het plangebied de Wet geluidhinder van toepassing (wegverkeer). De Wet geluidhinder kent voor wegverkeer voorkeursgrenswaarden op nieuwe bestemmingen. Op basis van art. 76 lid 3 Wgh hoeft de geluidsbelasting van een aanwezige weg waar geen wijzigingen optreden op bestaande woningen echter niet getoetst te worden aan de grenswaarden.
Dit wijzigingsplan maakt een functiewijziging mogelijk van een agrarische bedrijf naar een woning. Verder worden er geen nieuwe geluidsgevoelige objecten opgericht. De beoogde bestemmingswijziging levert ten aanzien van het aspect geluid geen belemmeringen op.
Luchtkwaliteit
Voor het aspect luchtkwaliteit is de Wet milieubeheer van toepassing (titel 2 'wet luchtkwaliteit'). Voor bepaalde projecten met getalsmatige grenzen is vastgesteld dat deze 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden. Een project draagt NIBM bij aan de luchtverontreiniging als de 3% grens niet wordt overschreden. De grens is gedefinieerd als 3% van de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van fijn stof (PM10) of stikstofdioxide (NO2). Het CvL (Compendium voor de Leefomgeving) monitort deze concentraties. Op basis van de beschikbare gegevens van het CvL worden voor fijn stof en stikstofdioxide ter plaatse van het wijzigingsplan geen grenswaarden overschreden.
Dit wijzigingsplan maakt een functiewijziging mogelijk van een agrarisch bedrijf naar een woning. De functiewijziging heeft een positieve invloed op het aantal verkeersbewegingen ter plaatse. Negatieve effecten als gevolg van de functiewijziging op de luchtkwaliteit zijn derhalve uitgesloten. Nader onderzoek is niet noodzakelijk aangezien het project NIBM van invloed is op de luchtkwaliteit. De beoogde bestemmingswijziging levert ten aanzien van het aspect luchtkwaliteit geen belemmeringen op.
Externe Veiligheid
Voor het aspect externe veiligheid is de Wet milieubeheer van toepassing (en hieruit voortvloeiend het Besluit externe veiligheid inrichtingen en het Besluit externe veiligheid transportroutes. Op grond hiervan geldt dat er voldoende afstand moet bestaan tussen objecten (zoals woningen) en externe risico's (zoals risicoveroorzakende bedrijven en/of transportassen). De mogelijke veiligheidsrisico's zijn in beeld gebracht op Risicokaart.nl. Volgens de gegevens van de Risicokaart bevinden zich in de ruime omgeving van de locatie geen externe risico's.
Dit wijzigingsplan maakt een functiewijziging mogelijk van een agrarisch bedrijf naar een woning. Ter plaatse worden derhalve ook geen nieuwe veiligheidsrisico's gecreëerd. De beoogde bestemmingswijziging levert ten aanzien van het aspect externe veiligheid geen belemmeringen op.
Watertoets
Bij een ruimtelijk plan is een waterparagraaf wettelijk verplicht. Het verantwoordelijke waterschap voor de planlocatie is Waterschap Scheldestromen. Het waterschap hanteert bij ruimtelijke besluiten haar eigen Watertoetstabel, hierin zijn alle wateraspecten opgenomen. Hieronder is een ingevulde tabel weergegeven. Het Waterschap Scheldestromen heeft op 17 december 2018 een positief advies gegeven. Dit advies is opgenomen als bijlage 1 bij deze toelichting.
Thema en water(beheer)doelstelling | Uitwerking |
Veiligheid waterkeringen
Waarborgen van het veiligheidsniveau en rekening houden met de daarvoor benodigde ruimte. |
Het wijzigingsplan heeft geen relatie met primaire of secundaire waterwegen of -keringen. |
Voorkomen overlast door oppervlaktewater Het plan biedt voldoende ruimte voor het vasthouden, bergen en afvoeren van water. Waarborgen van voldoende bouwpeil om overstroming vanuit oppervlaktewater in maatgevende situaties te voorkomen. Rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering en de kans op extreme weersituaties. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging, ter plaatse vinden geen bouwwerkzaamheden plaats. Ook wordt het bestaand verhard oppervlak niet gewijzigd. |
Voorkomen overlast door hemel- en afvalwater
Waarborgen optimale werking van de zuiveringen/ RWZI's en van de (gemeentelijke) rioleringen. Afkoppelen van (schone) verharde oppervlakken in verband met de reductie van hydraulische belasting van de RWZI, het transportsysteem en het beperken van overstorten. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. Ter plaatse worden geen veranderingen doorgevoerd ten aanzien van het opvangen van hemel- en afvalwater (Septictank met overloop op oppervlaktewater). Ter plaatse is geen riolering aanwezig en op basis van het VGRP Terneuzen ook niet voorzien. Voor het perceel is ontheffing verleend van de zorgplicht (bijlage 7c VGRP, volgnr 255). |
Grondwaterkwantiteit en verdroging
Voorkomen en tegengaan van grondwateroverlast en -tekort. Rekening houdend met de gevolgen van klimaatverandering. Beschermen van infiltratiegebieden en –mogelijkheden. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen (negatieve) invloed op de grondwaterkwantiteit. |
Grondwaterkwaliteit Behoud of realisatie van een goede grondwaterkwaliteit. Denk aan grondwaterbeschermingsgebieden. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen (negatieve) invloed op de grondwaterkwaliteit. |
Oppervlaktewaterkwaliteit Behoud of realisatie van goede oppervlaktewaterkwaliteit. Vergroten van de veerkracht van het watersysteem. Toepassing van de trits schoonhouden, scheiden, zuiveren. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen (negatieve) invloed op de oppervlaktewaterkwaliteit. |
Volksgezondheid
Minimaliseren risico watergerelateerde ziekten en plagen. Voorkomen van verdrinkingsgevaar/-risico's via o.a. de daarvoor benodigde ruimte. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen watergerelateerde consequenties voor de volksgezondheid. |
Bodemdaling
Voorkomen van maatregelen die (extra) maaiveldsdalingen in zettinggevoelige gebieden kunnen veroorzaken. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen (negatieve) gevolgen voor het aspect bodemdaling. |
Natte natuur
Ontwikkeling/bescherming van een rijke gevarieerde en natuurlijk karakteristieke aquatische natuur. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen effect op de (natte) natuur. |
Onderhoud oppervlaktewater
Oppervlaktewater moet adequaat onderhouden worden. Rekening houden met obstakelvrije onderhoudsstroken vrij van bebouwing en opgaande (hout)beplanting. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen gevolgen voor de wijze waarop onderhoudswerkzaamheden aan oppervlaktewateren kunnen plaatsvinden. |
Andere belangen waterbeheer |
|
Relatie met eigendom waterbeheerder
Ruimtelijke ontwikkelingen mogen de werking van objecten (terreinen, milieuzonering) van de waterbeheerder niet belemmeren. |
Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. De beoogde ontwikkeling heeft geen gevolgen voor de werking van objecten van de waterbeheerder. |
Wegen in beheer bij het waterschap
(alleen invullen voor zover van toepassing) * in de bouwfase: Vinden er transporten (grond/bouwmaterialen) plaats over waterschapswegen? * na realisatie: verkeersaantrekkende werking Veroorzaakt uw plan structureel extra verkeer? * na realisatie: bereikbaarheid Omschrijf hoe motorvoertuigen, fietsers en voetgangers uw plan kunnen bereiken. Worden er hiervoor uitwegen gewijzigd of nieuw aangelegd? * na realisatie: parkeren Wordt er op uw eigen terrein geparkeerd? * na realisatie: (ver)bouwen Bent u voornemens om binnen 20 meter van een waterschapsweg een bouwwerk te (ver)bouwen? (zoals een woning of afscheiding (gefundeerd). |
Het wijzigingsplan is ontsloten op een weg in beheer bij het waterschap (Kromhoekseweg). Het wijzigingsplan betreft louter een functiewijziging. Er vinden geen bouwwerkzaamheden plaats, het plan veroorzaakt geen extra verkeer, parkeren wordt op eigen terrein opgelost. De beoogde ontwikkeling heeft geen gevolgen voor het beheer van de weg. |
Bedrijven
Tussen bedrijven en woningen moet in het kader van een goede ruimtelijke ordening minimale afstand gerespecteerd worden, hiervoor wordt een milieuzonering gehanteerd. Deze dient er voor te zorgen dat door het in acht nemen van voldoende afstand tussen bedrijven en gevoelige objecten (zoals woningen), geen overlast, hinder of schade ontstaat. Deze ruimtelijke zonering is gebaseerd op het in acht nemen van voldoende fysieke afstand. Dit werkt ook andersom, de functiewijziging kan mogelijke belemmeringen opleveren voor de bedrijfsvoering of uitbreidingsmogelijkheden van nabij gelegen (agrarische) bedrijven.
Voorwaarde wijzigingsbevoegdheid
De wijziging mag niet leiden tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen. De naastgelegen percelen, ten west en ten oosten van het wijzigingsgebied hebben een agrarische functie als akkerbouwgrond. Ten zuiden van het wijzigingsgebied zijn percelen in gebruik als naaldbomenbos. Op circa 350 meter (ten westen van het plangebied) is een agrarisch bedrijf gevestigd. De VNG-richtlijn bedrijven- en milieuzonering schrijft voor agrarische bedrijven een afstand voor van ten minste 30 meter tot gevoelige objecten.
Gelet op de ruime afstand tot de nieuwe bestemming Wonen ter plaatse van het wijzigingsgebied, levert dit wijzigingsplan geen belemmeringen op voor de bedrijfsvoering van het aanwezige bedrijf.
Natuur
Voor het aspect natuur is de Wet Natuurbescherming van toepassing. Deze wet maakt onderscheid in soortbescherming en gebiedsbescherming.
Gebiedsbescherming
Met betrekking tot gebiedsbescherming is de situering ten opzichte van de Natura2000-gebieden van belang. Circa 3 kilometer ten zuiden van het plangebied is het Natura2000-gebied Zandig Vlaanderen Oost gelegen (in België). Het wijzigingsplan maakt de functiewijziging van agrarisch bedrijf naar wonen mogelijk. Dit leidt niet tot significante effecten op dit gebied.
Soortenbescherming
De Wet Natuurbescherming is van toepassing op alle in Nederland in het wild voorkomende diersoorten en vaatplanten. Hiervoor geldt een algemene zorgplicht die inhoudt dat schade aan flora en fauna zoveel mogelijk voorkomen dient te worden. Dit wijzigingsplan maakt een functiewijziging mogelijk van een agrarisch bedrijf naar een woning. De wijziging gaat niet gepaard met bouw- of sloopwerkzaamheden. Ter plaatse worden ook geen negatieve effecten voor beschermde soorten verwacht.
De beoogde bestemmingswijziging levert ten aanzien van het aspect natuur geen belemmeringen op.
Archeologie en cultuurhistorie
Voor de aspecten archeologie is de Monumentenwet en de Wet op de archeologische monumentenzorg van toepassing. Ten aanzien van cultuurhistorie is de Cultuurhistorische kaart van de Provincie Zeeland van toepassing. In het moederplan zijn deze aspecten uitgebreid omschreven.
Ten aanzien van het aspect archeologie geldt een algemene zorgplicht. Eventuele archeologische waarden zijn beschermd via een dubbelbestemming in dit wijzigingsplan.
Het wijzigingsplan maakt een functiewijziging mogelijk van een agrarisch bedrijf naar een woning. De wijziging gaat niet gepaard met bouw- of sloopwerkzaamheden en de gronden ter plaatse worden niet geroerd. De beoogde bestemmingswijziging levert ten aanzien van het aspect natuur geen belemmeringen op.
Mobiliteit
Het perceel is en blijft ontsloten op de Kromhoekseweg. Het aantal verkeersbewegingen neemt als gevolg van de bestemmingswijziging van agrarisch bedrijf naar wonen af. Parkeren vindt plaats op eigen terrein. De verkeerssituatie wijzigt niet door dit wijzigingsplan.
De bestemmingswijziging levert ten aanzien van het aspect mobiliteit geen belemmeringen op.
De beleidsaspecten en de aspecten van de fysieke leefomgeving leveren geen belemmeringen op voor dit wijzigingsplan.
De regels en de verbeelding vormen tezamen het juridisch bindend deel van het wijzigingsplan. Hieronder is een beknopte toelichting gegeven op deze onderdelen.
Op dit wijzigingsplan zijn de regels uit het moederplan (bestemmingsplan) Buitengebied Terneuzen met identificatienummer NL.IMRO.0715.BPBG01-VG99 van de gemeente Terneuzen van toepassing. Dit is vastgelegd in artikel 1. In artikel 2 zijn de relevante begrippen gedefinieerd.
In hoofdstuk 2 van de regels zijn de bestemmingsregels opgenomen. In artikel 3 tot en met 6 is bij bestemmingen aangegeven welke regels ter plaatse gelden. Bij alle artikelen zijn de regels van het moederplan onverkort van toepassing. Bij artikel 4 Wonen zijn aanvullende bouwregels opgenomen. Deze aanvullende regels geven invulling aan de gestelde voorwaarden bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid (zie ook hoofdstuk 2). Daarnaast gelden twee dubbelbestemmingen ter bescherming van mogelijke archeologische waarden.
In hoofdstuk 3 is de slotregel opgenomen. In de overgangsregels is opgenomen onder welke voorwaarden gebruik en bebouwing onder de voorheen geldende bestemming is toegestaan. Dit is een standaard bepaling. In de slotregels is aangegeven onder welke naam het wijzigingsplan kan worden aangehaald.
De verbeelding geeft de geografische ligging weer van het plangebied, met de daarbij behorende bestemmingen en aanduidingen. De bestemmingen binnen het plangebied zijn gewijzigd, zoals in hoofdstuk 2 omschreven. De overige aanwezige bestemmingen en aanduidingen blijven onverkort van toepassing. Deze wijzigen niet, maar zijn volledigheidshalve wel (één-op-één) overgenomen uit het moederplan. Dit is een vereiste vanuit de SVBP.
De verbeelding van dit wijzigingsplan, met IDN NL.IMRO.0715.WPBG31-VG01, is digitaal raadpleegbaar via het landelijk portaal ruimtelijkeplannen.nl en analoog als pdf toegevoegd als bijlage bij dit wijzigingsplan.
Met dit wijzigingsplan worden geen ontwikkelingen of bouwplannen mogelijk gemaakt zoals bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Het plan voorziet enkel in een functiewijziging. Kostenverhaal is daarom niet aan de orde. Tussen de initiatiefnemer en de gemeente is een anterieure overeenkomst gesloten voor de te volgen procedure.
Het wijzigingsplan wordt economisch uitvoerbaar geacht.
Op de voorbereiding van een wijziging van een bestemmingsplan is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. De kennisgeving bedoeld in artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, geschiedt via Staatscourant, Gemeenteblad en Zeeuws-Vlaams Advertentieblad. Het ontwerp met de daarbij behorende stukken wordt tevens langs elektronische weg beschikbaar gesteld. Het ontwerp is met ingang van 6 december gedurende zes weken ter inzage gelegd. Daarbij is een ieder in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.