direct naar inhoud van 4.2 Beleidsaspecten
Plan: Axel - Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0715.BVAXLZ-VG99

4.2 Beleidsaspecten

In het kader van deze beheersverordening is getoetst welke beleidsstukken op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau relevant zijn. Gelet op de uitgangspunten van deze beheersverordening, is uitsluitend stilgestaan bij beleid dat eventuele consequenties voor de beheersverordening kan of dient te hebben. Omdat de beheersverordening ziet op het beheer van de bestaande situaties is een uitgebreidere toetsing niet noodzakelijk.

4.2.1 Rijksbeleid

Het rijksbeleid staat niet aan de beheersverordening in de weg.

4.2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsplan Zeeland 2012-2018

De voorliggende beheersverordening legt de bestaande situatie vast.

Met betrekking tot natuur zet de provincie zich in voor bescherming, beheer en ontwikkeling van typisch Zeeuwse natuurwaarden, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het behoud van de (inter)nationale biodiversiteit en de omgevingskwaliteit.

De Provincie beschermt alle bestaande natuurgebieden en de agrarische gebieden van ecologische betekenis planologisch (EHS en Natura 2000). Rond natuurgebieden geldt een zone van 100 m waar bij nieuwe ontwikkelingen wordt beoordeeld of er gevolgen zijn voor de natuur. De gemeenten dienen de bestaande natuurgebieden en de agrarische gebieden van ecologische betekenis via een passende bestemming te beschermen. De EHS-gebieden zijn in deze beheersverordening daarom als functie Natuur bevestigd.

Conclusie

In de beheersverordening wordt uitsluitend het bestaande gebruik en het planologische toegestane gebruik vastgelegd. De beheersverordening past daarmee binnen het provinciaal omgevingsbeleid.

Verordening Ruimte Zeeland (2012)

Van belang is dat sprake is van een actualisering. Er worden geen nieuwe functies gerealiseerd. Uitgangspunt van de Ruimtelijke Verordening Zeeland is dat bestaande juridisch-planologische rechten worden gerespecteerd. Met de voorliggende beheersverordening is daaraan invulling gegeven. Van belang zijn de artikelen:

  • 2.1 Algemene regels voor duurzame verstedelijking. Hieraan wordt voldaan; er worden géén nieuwe functies mogelijk gemaakt.
  • 2.2 Bedrijven en detailshandelsvoorzieningen. Het gebruik van de bestaande bedrijfspercelen is als zodanig bevestigd. Er is geen detailhandelsfunctie aanwezig, noch voorzien. Nieuwe bedrijfsfuncties en detailshandelsvoorzieningen worden niet mogelijk gemaakt. Voldaan wordt aan de Verordening Ruimte.
  • 2.3 Wonen. Er worden geen nieuwe woningen toegestaan in de beheersverordening.
  • 2.5 Recreatie. Dit artikel heeft betrekking op verblijfsrecreatie. Dat wordt in deze beheersverordening, anders dan de bestaande overnachtingsmogelijkheden, niet toegestaan. Nieuwvestiging is niet aan de orde. Voldaan wordt aan de Verordening Ruimte.
  • 2.10 Lawaaisporten, gemotoriseerde luchtsporten en landingsplaatsen. Dergelijke terreinen zijn niet toegestaan, anders dan bestaand. Dat is voor Axel-Zuid aan de orde. Het zweefvliegveldterrein en motorcrossterrein worden conform het bestaand gebruik bevestigd.
  • 2.12 Bestaande natuur. De bestaande EHS is door middel van de functie Natuur op de verbeelding bevestigd.

4.2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie 2025

In de structuurvisie wordt op hoofdlijnen vastgelegd waar de gemeente Terneuzen op maatschappelijk, economisch en ruimtelijk gebied zou moeten staan in 2025. In een lagenbenadering wordt het gemeentelijk grondgebied geanalyseerd en worden structuurbeelden beschreven. Richting wordt gegeven aan de gewenste ruimtelijke inrichting van het grondgebied en er wordt een basis gelegd voor de uitvoering van de structuurvisie door beleidsuitspraken vast te leggen en strategische projecten te benoemen.

Voor het beheersverordeningsgebied Axel - Zuid zijn de volgende relevante beleidsuitspraken opgenomen.

Recreatiegebied Smitsschorre en omgeving

Smitsschorre ten zuiden van Axel herbergt al een golfbaan en een zweefvliegveld. Deze functies zijn van regionale betekenis en bieden mogelijkheden voor versterking. Dit is mogelijk door clustering van andere vormen van buitensport en door toevoeging van verblijfsrecreatie, waardoor recreanten hun verblijf verlengen en het gebruik van de accommodaties geïntensiveerd wordt.

Het strategisch project is erop gericht om samen met een aantal private investeerders de ruimte te creëren voor toevoeging van verblijfsrecreatie en koppelingen te leggen met het gebruik van de buitensportaccommodaties.

Doelstelling is dat het gebied aan het eind van de structuurvisieperiode bekend is als meerdaagse attractie. Het project kent een sterke relatie met het project uitwaaiergebied Otheense Kreek (combinatiemogelijkheden) en met het project Zuidpoort (afstemming van de te vestigen (buiten)sportfuncties).

Motorcrossterrein

Het motorcrossterrein past qua functie goed in de Smitsschorre, maar als gevolg van de geluidsoverlast is er soms sprake van een overlastgevende situatie. Er zijn drie mogelijkheden voor lawaaisport in het algemeen en motorcross in het bijzonder:

  • 1. innoveren op geluidsoverlast en gebruik bestendigen (accepteren van een bepaald geluidsniveau);
  • 2. verplaatsen van de geluidsbron naar een industriegebied waar een hoge geluidsbelasting aanvaardbaar is (afwegen tegen beoogd gebruik industrie);
  • 3. verplaatsen naar een andere locatie.

De gemeente maakt met de voorliggende beheersverordening voor Axel - Zuid de keuze voor optie 1: de bestaande situatie wordt voor de komende planperiode bevestigd.

Natuur

Natuurontwikkeling zal plaatsvinden conform de Ecologische Hoofdstructuur, waarbij de beperkte omvang van de bestaande EHS een robuuster aanzicht krijgt. Daar waar mogelijk wordt natuur beleefbaar (toegankelijk) gemaakt. Hierbij wordt gezocht naar een evenwicht tussen de aanwezige natuurwaarden en gevolgen van verschillende vormen van recreatief medegebruik.

Strategie

De structuurvisie vormt enerzijds de basis voor nieuw te ontwikkelen (gemeentelijke) beleidsplannen en projecten, zodat aan het gewenste beeld daadwerkelijk inhoud wordt gegeven. Anderzijds kan ze als toetsingskader worden gehanteerd om nieuwe planinitiatieven te beoordelen. Om ontwikkelingen en initiatieven, die op Terneuzen afkomen of daarbinnen plaatsvinden, te kunnen toetsen is een strategiekaart ontworpen. De strategieën zijn digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Conclusie

Voorliggende beheersverordening Axel - Zuid legt alleen het bestaande gebruik vast. Er zijn momenteel geen actuele concrete initiatieven, waarmee het opstellen van een beheersverordening als passend wordt beschouwd.

Het in de structuurvisie vastgelegde beleidskader vormt een toetsingskader voor eventuele ontwikkelingen. Ontwikkelingen, passend binnen de structuurvisie, zijn altijd door middel van separate juridisch planologische procedures mogelijk (zie paragraaf 2.3).