direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Axel
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0715.BVAXL01-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Waarom een beheersverordening?

Het geldende bestemmingsplan voor Axel is tien jaar oud. Op dit moment is ervoor gekozen om voor nagenoeg het gehele plangebied een beheersverordening op te stellen.

Omgevingswet in 2018

In 2018 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Deze wet biedt eenvoudig betere mogelijkheden voor het faciliteren van de ontwikkelingen in de samenleving op het gebied van de fysieke leefomgeving. Het gaat om een geheel nieuw stelsel. De gemeente Terneuzen is bezig voor te sorteren op de Omgevingswet. Hiervoor is een nieuw soort bestemmingsplan voor Axel in voorbereiding.

Gebleken is dat voor het daadwerkelijk afronden en in procedure brengen van dit nieuwe bestemmingsplan, overleg met het Ministerie van I&M nodig is. Dit overleg vindt plaats in het kader van de uitvoeringsregelingen die in conceptvorm zijn gepubliceerd.Het gaat daarbij om het enerzijds bieden van meer mogelijkheden op een perceel en anderzijds om de effecten hiervan voor de directe omgeving. Voorts houdt dit verband met de in voorbereiding zijnde regelgeving omtrent de financiële aspecten van omgevingsplannen. Daarover is meer duidelijkheid gewenst, alvorens het bestemmingsplan Axel wordt afgerond.

Keuze voor de beheersverordening

In de tussentijd is het gewenst te voldoen aan de wettelijke verplichting een nieuw ruimtelijk plan vast te stellen. Gekozen is voor een beheersverordening. De beheersverordening is het geschikte instrument, omdat het juist bedoeld is om de bestaande situatie vast te leggen, terwijl kleinschalige ruimtelijke wijzigingen mogelijk blijven, voor zover passend bij een gebied met lage dynamiek. In Hoofdstuk 3 De beheersverordening voor Axel is de onderbouwing van de keuze voor de beheersverordening beschreven.

1.2 Verordeningsgebied

De gehele kern Axel wordt in de beheersverordening Axel meegenomen, met uitzondering van de deelgebieden Buitenweg, Nieuwendijk en Szydlowskiplein, Voor deze gebieden zijn de bestemmingsplannen nog actueel. De ligging van het plangebied is aangegeven in figuur 1.1.

afbeelding "i_NL.IMRO.0715.BVAXL01-VG01_0001.png"

Figuur 1.1. Ligging plangebied

1.3 Geldende regeling

In het verordeningsgebied zijn de volgende planologische regelingen van toepassing.

Naam ruimtelijk plan   plantype   Vastgesteld  
Axel   bestemmingsplan   2006  
Axel, 1e wijziging, Stationsstraat 19   wijzigingsplan   2010  
Axel, 2e wijziging, Nassaustraat 11   wijzigingsplan   2011  
Axel 3e wijziging, Koestraat 9-11   wijzigingsplan   2012  
Axel, 4e wijziging, Emmastraat 18-20   wijzigingsplan   2014  
Axel-Oost, 3e herziening   bestemmingsplan   2001  
Axel-Nieuwendijk, 1e herziening   bestemmingsplan   2002  
Axel-Buthstraat   bestemmingsplan   1993  
Plannen die buiten de beheersverordening blijven  
Buitenweg   bestemmingsplan   2010  
Nieuwendijk 17-19   bestemmingsplan   2012  
Axel, Szydlowskiplein   bestemmingsplan   2015  

1.4 Leeswijzer

Deze toelichting op de beheersverordening is als volgt opgebouwd.

  • Hoofdstuk 2 De beheersverordening als instrument beschrijft het instrument beheersverordening en de instrumenten die in aanvulling op de verordening beschikbaar zijn voor het beheer van het Axel.
  • Hoofdstuk 3 De beheersverordening voor Axel gaat over de onderbouwing van de keuze voor het instrument beheersverordening voor Axel, de uitgangspunten waarop de beheersverordening is gebaseerd en de toelichting op de inhoud van de verordening. Tevens is ingegaan op handhaving.
  • Hoofdstuk 4 Onderzoek bevat het onderzoek naar de relevante beleidskaders en de toepasselijkheid daarvan op de verordening en het onderzoek naar de omgevingsaspecten die bij de totstandkoming van de verordening zijn betrokken en beoordeeld.

Hoofdstuk 2 De beheersverordening als instrument

2.1 Inleiding

Dit hoofdstuk bevat een beschrijving van de beheersverordening als instrument. Ook wordt aandacht besteed aan de instrumenten waarmee – naast de beheersverordening – het ruimtelijk beheer van het verordeningsgebied kan worden ingevuld.

2.2 De beheersverordening

Noodzaak: actualiseringsverplichting Wro

Op basis van artikel 3.1 van de Wro dient de gemeenteraad voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer bestemmingsplannen vast te stellen.

Als de raad niet voor het verstrijken van de periode van tien jaar opnieuw een bestemmingsplan heeft vastgesteld (dan wel een verlengingsbesluit heeft genomen), vervalt de bevoegdheid tot het invorderen van leges die verband houden met het bestemmingsplan.

In plaats van een bestemmingsplan kan de gemeenteraad een beheersverordening vaststellen waarin het beheer van dat gebied overeenkomstig het bestaande gebruik wordt geregeld. De kennisgeving van een besluit tot vaststelling van een beheersverordening geschiedt tevens langs elektronische weg.

Bestanddelen beheersverordening 

De beheersverordening bevat regels voor het beheer van het verordeningsgebied en voor het vastleggen van de bestaande situatie en heeft de volgende bestanddelen.

  • Een verbeelding met daarop aangegeven het gebied waarop de verordening betrekking heeft.
  • Regels die gekoppeld zijn aan het gebied en kunnen gaan over gebruiken, bouwen, aanleggen en slopen, binnenplans met een omgevingsvergunning afwijken van de beheersverordening en eventueel overgangsrecht.

De beheersverordening bevat tevens een toelichting waarin de gemaakte keuzen zijn onderbouwd.

Inhoudelijk 

Bestaand gebruik

Een beheersverordening is een beheerregeling voor het bestaand gebruik. Het begrip 'bestaand' kan zowel 'eng' als 'ruim' worden uitgelegd.

Bestaand gebruik in 'enge zin'

Bij bestaand gebruik in 'enge zin' worden alleen de bestaande feitelijk aanwezige functies en bebouwing vastgelegd. Het gaat daarbij om gebruik en bouwen inclusief hetgeen dat op basis van verleende vergunningen is toegestaan, maar nog niet is gerealiseerd.

Bestaand gebruik in 'ruime zin'

Bij gebruik in 'ruime zin' wordt het vigerende bestemmingsplan als uitgangspunt genomen. Gebruik in 'ruime zin' kan weer worden onderscheiden in een beperkte en een brede variant.

  • In de beperkte variant wordt uitgegaan van het bestaande gebruik met de bijbehorende bouwwerken en passend en vastgelegd in het bestemmingsplan waarin nog beperkte uitbreidingsmogelijkheden zijn die al dan niet zijn gerealiseerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de erfbebouwing en beperkte uitbreidingen van het hoofdgebouw.
  • In de brede variant kunnen alle nog niet gerealiseerde gebruiks- en bouwmogelijkheden van een bestemmingsplan worden opgenomen.

Keuze beheersverordening Axel

Voor de voorliggende beheersverordening Axel is gekozen voor de ruime uitleg van bestaand gebruik. In het verordeningsgebied zijn daarom naast het feitelijke bestaande toegestane gebruik ook onbenutte juridisch-planologische gebruiks- en bouwmogelijkheden uit de geldende bestemmingsplannen betrokken en vastgelegd.

Procedureel 

Algemeen

De beheersverordening is een gemeentelijke verordening.

  • Er is geen sprake van een wettelijke voorbereidingsprocedure.
  • De beheersverordening wordt digitaal vastgesteld.
  • Er staat tegen de vaststelling van een beheersverordening geen beroep open.

2.3 Aanvullende ruimtelijke instrumenten

Beheersverordening en andere instrumenten

De beheersverordening is één van de beschikbare instrumenten voor het ruimtelijk beheer van Axel en kan niet los worden gezien van de andere instrumenten die ook voor het beheer kunnen worden benut. Het gaat daarbij om het volgende.

  • het vergunningvrij bouwen;
  • de planologische kruimelgevallen;
  • omgevingsvergunning voor afwijken van de beheersverordening te voorzien van een ruimtelijke onderbouwing, ook wel de planologische omgevingsvergunning genoemd.

Het vergunningvrij bouwen

In bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn bouwactiviteiten opgenomen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen twee categorieën van vergunningvrije activiteiten:

  • de geheel vergunningvrije activiteiten uit artikel 2 van Bijlage II, die niet binnen een bestemmingsplan of beheersverordening hoeven te passen, zoals aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, zonnepanelen, vlaggenmasten, erfafscheidingen, nutsgebouwtjes, dakkapellen, antenne-installaties, straatmeubilair, containers voor huisvuil en installaties voor het regelen van het verkeer;
  • de activiteiten uit artikel 3 van bijlage II, die alleen vergunningvrij zijn als zij passen binnen een bestemmingsplan of beheersverordening, zoals bouwwerken op het achtererf die hoger zijn dan 5 m, zwembaden bij woningen, openbare speeltoestellen en onder omstandigheden veranderingen aan bouwwerken.

Voor beide categorieën gelden de volgende uitzonderingen:

  • vergunningvrij bouwen is niet toegestaan in een gebied dat wegens explosiegevaar of op grond van veiligheidsrisico's onbebouwd moet blijven;
  • het aantal woningen mag niet worden veranderd door vergunningvrij bouwen;
  • wanneer een gebied archeologische resten bevat is vergunningvrij bouwen over een oppervlakte van meer dan 50 m² niet toegestaan.

Voor de vergunningvrije activiteiten is logischerwijs geen procedure van toepassing. Deze kunnen zonder meer worden uitgevoerd.

Planologische kruimelgevallen

In bijlage II van het Bor zijn ook de zogenaamde planologische kruimelgevallen opgenomen. Het gaat om zogenaamde bijbehorende bouwwerken, die groter zijn dan de bouwvergunningvrije bouwwerken, infrastructurele en nutsvoorzieningen, antennes tot 40 m, duurzame energie-installaties, evenementen en gebruiksveranderingen binnen de bebouwde kom, inclusief inpandige bouwactiviteiten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0715.BVAXL01-VG01_0002.png"

Figuur 2.1 Bebouwd gebied (geoloket provincie Zeeland, bestaand bebouwd gebied in licht groen).

Voor de activiteiten die via de kruimelgevallenregeling mogelijk kunnen worden gemaakt geldt de reguliere voorbereidingsprocedure van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit betekent dat er een beslistermijn van 8 weken geldt na ontvangst van de aanvraag. Nadat de vergunning is verleend staat tegen de vergunning bezwaar en beroep open.

Met de kruimelgevallenregeling kan voor meer gevallen een omgevingsvergunning worden verleend. In bestaande gebouwen kunnen bijvoorbeeld ook extra woningen worden toegestaan. De regeling kan ook worden ingezet voor uitbreiding van een bestaand hoofdgebouw. Voorbeelden zijn de vergroting van een supermarkt, bedrijfsgebouw of kantoor. Inmiddels wordt deze regeling vaker toegepast. Het gebruik van gebouwen kan ook worden aangepast, zoals de verandering van een kantoor in een woning of voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast kunnen tijdelijke ruimtelijke situaties, zoals een school of zelfs een winkelruimte voor een periode van tien jaar worden toegestaan.

Bijlage II is per 9 september 2015 verruimd voor bouwwerken met een bouwdeel van ondergeschikte aard of voorzieningen gericht op het isoleren van een gebouw (artikel 4, lid 4). Het gebruik van een gebouw kan al worden gewijzigd voor arbeidsmigranten, sinds de genoemde datum ook voor de opvang van asielzoekers of andere categorieën vreemdelingen.

Omgevingsvergunning voor het afwijken van de beheersverordening

Voor – de op dit moment – onvoorziene ontwikkelingen, die niet met de voorgaande instrumenten zijn in te passen, biedt artikel 2.12 lid 1, onder a sub 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) de mogelijkheid van de beheersverordening af te wijken. In dat geval geldt de uitgebreide voorbereidingsprocedure.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om voor een nieuwe ontwikkeling een specifiek op dat plan toegesneden bestemmingsplan op te stellen

Hoofdstuk 3 De beheersverordening voor Axel

3.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt de toepassing van deze instrumenten op Axel uiteengezet en worden de gemaakte keuzes inzichtelijk gemaakt. Tevens is een toelichting op de regeling opgenomen met aansluitend aandacht voor handhaving.

3.2 Opzet beheersverordening Axel

3.2.1 Algemeen

Uitgangspunten

De beheersverordening is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • behoud van het bestaand gebruik;
  • aansluiten op de geldende regelingen (zie paragraaf 1.3) voor Axel;
  • goed beheren van de bestaande situatie.
3.2.2 Behoud van het bestaand gebruik

In het gebied van de beheersverordening zijn uiteenlopende functies en activiteiten gevestigd. Deze worden als feitelijk bestaand gebruik aangemerkt en als zodanig op de verbeelding en in de gebiedsregels bevestigd, mits legaal tot stand gekomen en passend in de vigerende bestemmingsregeling of wanneer deze op grond van een ex artikel 19 van Wet op de Ruimtelijk Ordening (oud), een afwijkingsbesluit, of een omgevingsvergunning zijn toegestaan. Een voorbeeld van een artikel 19-project betreft de nieuwbouw van onder andere de appartementen aan de Nassaulaan.

Begrip 'bestaand'

In artikel 1 van de beheersverordening is invulling gegeven aan de inhoud van het begrip 'bestaand'. Hier onder wordt het volgende verstaan.

  • a. Bestaand gebruik: het gebruik van de gronden en bouwwerken zoals aanwezig op het moment van de vaststelling van de verordening; daaronder valt niet het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
  • b. Bestaande bouwwerken: bouwwerken die op het tijdstip van de vaststelling van de verordening:
    • 1. aanwezig zijn én bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht zijn gebouwd;
    • 2. nog kunnen worden gebouwd krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen.
  • c. Bestaande afmetingen: afstands-, hoogte-, inhouds- en oppervlaktematen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van de verordening tot stand zijn gekomen of tot stand zullen komen met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
  • d. Bestaande goot- of bouwhoogte: goot- of bouwhoogtematen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van de verordening tot stand zijn gekomen of tot stand zullen komen met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
  • e. Onder bestemmingsplan en Wet algemene bepalingen omgevingsrecht wordt tevens verstaan de voorgaande wet- en regelgeving die hiermee gelijk wordt gesteld.
3.2.3 Goed beheer van de bestaande situatie

Het beheer van de bestaande situatie is het uitgangspunt van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe, dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden.

Deze verordening regelt dit uitgangspunt door te bepalen dat zowel qua gebruik als qua bouwen de bestaande legale situatie ook de toegestane situatie is. Gekozen is voor het koppelen van de vigerende verbeelding en regels aan één besluitvlak dat het gehele verordeningsgebied omvat. De regels ten aanzien van zowel het bouwen als het gebruik blijven hierdoor onverkort van kracht. Op deze wijze wordt geen afbreuk gedaan aan bestaande rechten. Dit omvat dus het gebruik in ruime zin (zie paragraaf 2.2).

  • De bestaande situatie kan, qua bouwen, worden omschreven als de gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, die conform de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht zijn gebouwd (ofwel vergunningvrij, ofwel op basis van een verleende vergunning), nog legaal kunnen worden gebouwd (op grond van een nog niet benutte vergunning) of die nog vergund kunnen worden op grond van de nog niet benutte mogelijkheden uit de vigerende bestemmingsplannen, die in de voorliggende beheersverordening zijn overgenomen.
  • De bestaande situatie kent, qua gebruik, een aantal hoofdfuncties, zoals Woondoeleinden, Bedrijfsdoeleinden en Verkeer. Naast het bestaande gebruik, mits legaal tot stand gekomen, kan ook in de toekomst nog gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die het vigerende bestemmingsplan biedt.
  • De in het vigerende bestemmingsplan opgenomen afwijkingsbevoegdheden blijven van kracht in tegenstelling tot de wijzigingsbevoegdheden. In een beheersverordening is het toepassen van deze juridisch-planologische instrumenten niet mogelijk. Deze mogelijkheden zijn namelijk niet in overeenstemming met het conserverende karakter van een beheersverordening.

Bij de aanvraag om omgevingsvergunning en in handhavingszaken kan de bestaande situatie door middel van de volgende bronnen worden geverifieerd:

  • archief omgevings- en bouwvergunningen;
  • luchtfoto.

Archief vergunningen

Door middel van het gemeentelijk archief met verleende bouw- en omgevingsvergunningen is per geval de bestaande situatie inzichtelijk.

Luchtfoto

Een recente luchtfoto (zie bijlage 1) van het verordeningsgebied is als bijlage toegevoegd, zodat inzicht bestaat in de feitelijke gebouwde situatie. Aan de hand van luchtfoto zijn verschillende waarnemingen mogelijk. Dit betreft onder meer de locatie van de bebouwing, gebruik van onbebouwde gronden en wegen.

3.2.4 Opzet van de juridische regeling

Onderdelen en opzet van de beheersverordening

De beheersverordening bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1. de verbeelding;
  • 2. de regels.

Verbeelding

Op de verbeelding is in de ondergrond de bestaande situatie (bebouwing en kadastrale eigendomsgrenzen) weergegeven. Daarbij is gebruikgemaakt van een digitaal bestand. Op deze ondergrond is op basis van de bestaande situatie een besluitvlak getekend waarmee is aangegeven voor welk gebied de verordening geldt.

De regels

De regels bestaan uit vier hoofdstukken.

  • Hoofdstuk 1 van de regels bevat de begripsbepalingen (artikel 1). Deze bepalingen zijn noodzakelijk voor een juiste interpretatie van de regels.
  • In hoofdstuk 2 zijn de gebiedsregels ofwel de gebruiks- en bouwregels voor het besluitvlak opgenomen. In deze bepaling is het toelaatbare gebruik van gronden en bouwwerken aangegeven en is een bepaling inzake het bouwen, het gebruik opgenomen. In bijlage 1, 2, 3 en 4 bij de regels van deze verordening zijn verbeeldingen opgenomen met het toegestane gebruik van de gronden en bouwwerken. Deze verbeeldingen zijn gebaseerd op de momenteel geldende bestemmingsplannen. De bij de verbeeldingen behorende regels zijn opgenomen in bijlage 5 bij de regels van deze verordening. De toelichting op de bij de verbeeldingen behorende regels is opgenomen in bijlage 2 bij de toelichting van deze verordening.
  • Hoofdstuk 3 omvat algemene bepalingen die voor het gehele gebied van toepassing zijn: de antidubbeltelregel.
  • De overgangs- en slotbepalingen zijn ondergebracht in hoofdstuk 4. In het laatste artikel is de naam van deze beheersverordening opgenomen: 'Axel'.

Ook is er een toelichting opgenomen op de staat van bedrijfsactiviteiten en de staat van horeca-activiteiten (bijlage 6 en 7 bij de regels) in bijlage 3 Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten en bijlage 4 Toelichting Staat van Horeca-activiteiten)

Hoofdstuk 4 Onderzoek

4.1 Inleiding

In dit hoofdstuk vindt toetsing plaats aan beleids- en omgevingsaspecten. De conclusie is dat deze aspecten de totstandkoming van de beheersverordening niet in de weg staan.

4.2 Beleidsaspecten

In het kader van deze beheersverordening is getoetst welke beleidsstukken op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau relevant zijn. Gelet op de uitgangspunten van deze beheersverordening, is uitsluitend stilgestaan bij beleid dat eventuele consequenties voor de beheersverordening kan of dient te hebben. Omdat de beheersverordening toeziet op het beheer van de bestaande situaties is een uitgebreidere toetsing niet noodzakelijk.

4.2.1 Rijksbeleid

De juridische regeling uit het geldende bestemmingsplan Axel wordt in deze beheersverordening overgenomen. Er zijn in de kern geen ontwikkelingen die van belang zijn op rijksniveau.

4.2.2 Provinciaal beleid

Het provinciaal beleid richt zich voornamelijk op nieuwe ontwikkelingen. In de geldende bestemmingsplannen zijn al enkele ontwikkelingen direct toegestaan. Die maken ook deel uit van deze beheersverordening. Er is dan ook geen tegenstrijdigheid met het provinciaal beleid, aangezien andere ontwikkelingen buiten het kader van deze verordening blijven.

4.2.3 Gemeentelijk beleid

Voor Axel wordt in het gemeentelijk beleid het behoud van de bestaande situatie voorgestaan. Verbeteringen zijn gewenst en worden in de beheersverordening mogelijk gemaakt in navolging van de ruimte die de geldende bestemmingsregelingen bieden.

Meer ingrijpende ontwikkelingen worden in de beheersverordening niet voorzien. Mochten geheel nieuwe initiatieven voor de gronden gelegen binnen de beheersverordening worden ingediend, dan kan daaraan desgewenst worden meegewerkt via toepassing van andere instrumenten, zoals de kruimelgevallenregeling of een nieuw bestemmingsplan voor een locatie.

4.3 Omgevingsaspecten

In het kader van de beheersverordening heeft voor het verordeningsgebied een scan plaatsgevonden van relevante omgevingsaspecten in het gebied. Dit onderzoek is beperkt van aard, omdat de beheersverordening gericht is op instandhouding van de bestaande situatie met de bestaande kwaliteit. Het onderzoek richt zich erop te bepalen of in het gebied vanuit het oogpunt van milieu, natuur, verkeer of water aanleiding bestaat tot het treffen van maatregelen. Hiervoor is een toets uitgevoerd op het voldoen aan wet- en regelgeving.

4.3.1 Archeologie en cultuurhistorie

Archeologie

Het beleid en de bestemmingsregeling zoals opgenomen in het geldende bestemmingsplan Axel inzake archeologie is in deze beheersverordening overgenomen. Destijds zijn beleid en regeling afgestemd op het provinciaal beleid zoals vertaald op de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) en Indicatieve Kaart Acrheologische Waarden (IKAW).

  • Uitgangspunt voor terreinen die op de AMK voorkomen is behoud. Alle AMK-terreinen (in kernen) bevatten archeologische monumenten die in aanmerking komen voor behoud in situ (behoud in de oorspronkelijke toestand). Een hoofdregel is dat de archeologische waarde in de bestemming van de grond tot uitdrukking komt (eventueel een medebestemming). De kernen van hoge archeologische waarde, zoals Axel, dienen een passende bestemming te krijgen.
  • De IKAW gaat uit van een verwachtingswaarde voor het aantreffen van archeologische resten. Voor gebieden op de IKAW, is het uitgangspunt onderzoek in het kader van planvorming waarbij bodemverstorende ingrepen worden voorgenomen. Gebieden met een lage of zeer lage verwachtingswaarde dienen niet archeologisch onderzocht te worden, tenzij er in het gebied een bekende vindplaats aanwezig is.

Op de vertaling van de bescherming van archeologische waarden in de oorspronkelijke bestemmingsregeling wordt in bijlage 2 ingegaan.

Cultuurhistorie

De cultuurhistorische waarden zijn in het kader van de geldende bestemmingsplannen beoordeeld. Monumenten worden beschermd door de Monumentenwet. Aanvullende regelingen zijn niet nodig geacht. Die lijn wordt in deze beheersverordening doorgezet.

4.3.2 Bodem

Detijds is bij het opstellen van de bestemmingsplannen en de wijzigingsplannen uitvoerig ingegaan op de bodemkwaliteit van diverse locaties. De maatregelen die in dat kader zijn geconstateerd kunnen nog steeds binnen het kader van deze beheersverordening worden getroffen, voor zover dat nodig is. De beheersverordneing biedt geen extra ontwikkelingsruimte, zodat verder onderzoek achterwege kan blijven.

4.3.3 Ecologie

De ruimte die de geldende bestemmingsplannen bieden, zijn beperkt. Er zijn geen ontwikkelingen die relevant en nadelig zijn voor de natuurwaarden in het gebied en in de directe omgeving. Nader onderzoek is dan ook niet nodig.

4.3.4 Externe veiligheid

Het aspect externe veiligheid krijgt specifiek aandacht in het kader van het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Axel. Hiervoor wordt momenteel een en ander beoordeeld en getoetst aan actuele inzichten en regelgeving. Momenteel is er geen reden om op korte termijn een aangescherpte regeling vast te stellen. Gebleken is dat relatief kleine ontwikkelingen inpasbaar zijn.

4.3.5 Luchtkwaliteit

Gebleken is dat voldaan wordt aan grenswaarden uit de regelgeving voor luchtkwaliteit. Er zijn in ieder geval geenszins ontwikkelingen mogelijk die niet vallen onder het Besluit niet in betekenende mate (nibm). Luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de beheersverordening.

4.3.6 Bedrijven en milieuhinder

De milieuzonering van bedrijvigheid vraagt enige aandacht. Het is gewenst in de nabije toekomst een actuele zonering toe te passen, met name voor het bedrijventerrein Nieuwendijk. Dit aspect wordt nader bezien bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan Axel.

4.3.7 Water

De beheersverordening maakt geen ontwikkelingen mogelijk die relevant zijn voor de waterhuishouding.

4.3.8 Geluid

Nieuwbouw van woningen anders dan toegestaan volgens de geldende regelingen is niet voorzien. Vandaar dat onderzoek in het kader van de Wet geluidhinder achterwege kan worden gelaten. Er zijn ook geen specifieke akoestische knelpuntsituaties bekend die zodanig actueel zouden zijn dat maatregelen in het kader van de beheersverordening vereist zijn.

4.3.9 Verkeer en parkeren

Het huidige wegenstelsel is toereikend voor de afwikkeling van het verkeer in Axel. Er bestaan geen plannen voor aanpassing hiervan. Ook op parkeergebied doen zich geen tekortkomingen voor.