Plan: | Terneuzen Centrum, Detailhandel, Horeca en Wonen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0715.BPTCT23-VG01 |
Centrumgebieden zijn volop in ontwikkeling. Dat geldt ook/zeker voor de binnenstad van Terneuzen, waar enerzijds het winkel en horeca aanbod in de afgelopen jaren af is genomen, terwijl anderzijds o.a. op de Kennedylaan grootschalige detailhandelsontwikkeling heeft plaatsgevonden. In de binnenstad van Terneuzen heeft dit geleid tot omvangrijke leegstand en tot het besef dat een structuuraanpassing gewenst/noodzakelijk is: ”De jas voor centrumfuncties is te groot en heeft een verkeerde pasvorm gekregen en moet daarom vermaakt worden”.
Om dit te bereiken heeft de gemeente Terneuzen in samenspraak met alle stakeholders een proces in gang gezet dat heeft geleid tot het beleidsdocument “Totaalplan binnenstad - Ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte“. Dit ruimtelijk en functioneel kader voor de verdere ontwikkeling van de binnenstad van Terneuzen is op 20 april 2023 door de gemeenteraad vastgesteld. In dit beleidsdocument wordt richting gegeven aan de gewenste transformatie en kwaliteitssprong van een groot deel van de binnenstad.
De gewenste kwaliteitsverbetering en structuurverandering past bij de veranderde functie van het centrumgebied van Terneuzen en bij de daarbij passende kleinere omvang van het aanbod aan commerciële, culturele en andere centrumfuncties. Het is vervolgens gewenst/noodzakelijk om deze nieuwe centrumstructuur planologisch te borgen. Een eerste stap hierin is het aanpassen van de omvang van het gebied waarbinnen detailhandel en horeca zich (zonder beperkingen) kunnen blijven ontwikkelen en zich kunnen blijven vestigen. Dit is uitgewerkt in de op 14 december 2023 door de gemeenteraad vastgestelde notitie Uitwerking visie Binnenstad in beleidsregels.
In deze partiële herziening van het bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum' wordt de nieuwe centrumstructuur planologisch geborgd.
Het plangebied van deze herziening betreft het centrum van Terneuzen en volgt de plangrens van het geldende bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum'. Het plangebied is aangegeven in figuur 1.1.
Figuur 1.1 Ligging plangebied
Met deze herziening wordt het bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum' (vastgesteld op 25 juni 2013) ter plaatse herzien. Het bestemmingsplan blijft van kracht, met dien verstande dat aan de regels van dat bestemmingsplan regels met betrekking tot detailhandel en horeca worden toegevoegd via voorliggend plan.
De toelichting van dit bestemmingsplan kent een andere opzet dan gebruikelijk. Aspecten zoals de beleidskaders en de uitvoerbaarheid met betrekking tot milieu-aspecten zijn niet van toepassing op dit plan en komen dan ook niet ter sprake. In de toelichting wordt wel ingegaan op de beleidsmatige onderbouwing en de juridische planbeschrijving (hoofdstuk 2) en de uitvoerbaarheid (hoofdstuk 3).
De nieuwe centrumstructuur van (de binnenstad van) Terneuzen is ontwikkeld en onderbouwd in het “Totaalplan binnenstad - Ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte“, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 april 2023, en in de Uitwerking visie Binnenstad Terneuzen in beleidsregels (vastgesteld op 14 december 2023).
Zoals veel middelgrote centrumsteden met een regio-functie had Terneuzen een relatief groot aanbod detailhandel en horeca. Door de introductie van online-shoppen rond 2010 en het daarmee gepaard gaande veranderende koopgedrag heeft er een schaalvergroting plaatsgevonden, waardoor enerzijds grotere winkels waaronder supermarkten zijn verplaatst naar grootschalige locaties aan de rand van de binnenstad en anderzijds veel met name ketens zijn verdwenen uit Terneuzen. Uit een analyse is gebleken dat van de winkelketens die in 2010 in de binnenstad van Terneuzen waren gevestigd, in 2023 ongeveer 70% was verdwenen, terwijl het totaal aantal ketens met 50% is afgenomen. Deze ontwikkeling illustreert de veranderde functie van de binnenstad en de ontwikkeling in de detailhandel.
Per saldo is de omvang van het winkelaanbod in het centrum van Terneuzen tussen 2010 en 2023 met 34% afgenomen, waarbij de voor het centrumgebied/winkelen belangrijkste branchegroep (Mode & luxe artikelen) zelfs met 48% is afgenomen. Deze afname is groter dan in vergelijkbare binnensteden.
Met het vaststellen van het beleidsdocument “Totaalplan Binnenstad - Ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte“ wordt een nieuwe functionele en ruimtelijke zonering voorgesteld, waarmee een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de binnenstad van Terneuzen wordt ingezet.
Figuur 2.1: Functionele en ruimtelijke zonering binnenstad Terneuzen, (uit Ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte, Kuiper Compagnons/Twijnstra en& Gudde 2023)
In het beleidsdocument is een visie op de toekomst voor de binnenstad/het centrumgebied van Terneuzen uitgewerkt in de profilering van de deelgebieden of zones van de binnenstad, met elk een eigen 'kleur' en een duidelijk programmatisch profiel.
Figuur 2.2: zonering binnenstad Terneuzen, (uit Ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte, Kuiper Compagnons/Twijnstra en& Gudde 2023)
Het betreft:
Beleidsregels leiden niet tot het 'wegbestemmen' van winkels of andere functies. Dit gebeurt door middel van voorliggend bestemmingsplan. In de beleidsregels zijn wel de uitgangspunten voor deze bestemmingsplanaanpassing beschreven.
In het huidige kernwinkelgebied is conform het bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum' op de begane grond vrijwel overal zowel detailhandel (m.u.v. supermarkten) als horeca (cat. 1 en deels cat. 2) mogelijk. Het betreft in totaal ruim 45.000 m² bvo. De verwachting is dat de behoefte aan deze functies op termijn tussen de 28.000 en 30.000 m² bvo zal zijn, waarbij er in het centrumgebied ook ruimte moet zijn voor culturele functies en ambachten/ diensten. Per saldo kan, worden uitgegaan van centrumfuncties met op de begane grond een omvang van circa 35.000 m² bvo.
Het is daarom gewenst om, ter ondersteuning van de gewenste centrumstructuur, een levendig centrumgebied en het terugdringen van de leegstand, de plancapaciteit voor detailhandel en horeca te saneren in een aantal gebieden, waar een transformatie naar wonen of andere functies gewenst is.
Omdat de plancapaciteit voor detailhandel en horeca groter is dan de behoefte en vanuit het functioneren van het centrumgebied concentratie belangrijk is, is het gewenst te komen tot het (op termijn) saneren van niet gebruikte plancapaciteit voor detailhandel en horeca buiten de voor deze functie aangewezen zones, zoals weergegeven in figuur 2.1.
In paragraaf 1.1 is vermeld dat het onderhavige bestemmingsplan een partiële herziening is van het bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum'. De partiële herziening bestaat uit een verbeelding met toevoegingen op de verbeelding van het basisplan en een beperkt aantal regels.
De plangrens van de verbeelding volgt de contour van het bestemmingsplan 'Centrum Terneuzen'. Op de verbeelding zijn de volgende gebiedsaanduidingen toegevoegd:
De regels hebben betrekking op het planologisch ondersteunen van de in het voorgaande beschreven profilering van de verschillende zones uit het Totaalplan, gericht op de volgende aspecten:
In figuur 2.3 is een overzicht gegeven van de invulling van deze aspecten voor de beschreven zones.
Figuur 2.3: Visie op de gewenste ruimtelijk functionele structuur/zonering binnenstad Terneuzen
De overige regels in deze partiële herziening vloeien rechtstreeks voort uit het Besluit ruimtelijke ordening. Voor de overige regels wordt teruggevallen op de regels van het geldende bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum'. Daarom zijn er geen 'eigen' bestemmingsartikelen opgenomen. De koppeling met de regels uit het geldende bestemmingsplan is gelegd met een Artikel 2 Toepassingsbereik.
De regels van voorliggend bestemmingsplan zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
De inhoud van deze hoofdstukken is beknopt, maar voldoende: er wordt verwezen naar het onder de partiële herziening liggende bestemmingsplan.
Op grond van het bepaalde in artikel 6.12.1 Wet ruimtelijke ordening is de gemeenteraad verplicht bij de vaststelling van een bestemmingsplan een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. In het onderhavige bestemmingsplan is geen bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening voorzien. Het vaststellen van een exploitatieplan is niet noodzakelijk.
Behoudens plankosten, zijn er aan deze herziening geen kosten verbonden. De kosten die samenhangen met deze herziening komen voor rekening van de gemeente Terneuzen.
De aan dit bestemmingsplan ten grondslag liggende beleidsnotities “Totaalplan binnenstad - Ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte “, 20 april 2023 en Uitwerking visie Binnenstad in beleidsregels, 14 december 2023 zijn opgesteld na een uitgebreid participatietraject. Op basis van deze participatie zijn aanpassingen doorgevoerd in de definitieve visie.
Uit het vooroverleg zijn geen reacties binnengekomen die hebben geleid tot aanpassingen van het plan.
Het ontwerp bestemmingsplan 'Terneuzen Centrum, Detailhandel, Horeca en Wonen' is conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Er zijn geen zienswijzen ingediend op het plan.
Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is er ambtshalve voor gekozen om de regeling voor het toevoegen van woningen door middel van splitsing van een bestaand gebouw uit van het ontwerp bestemmingsplan te verwijderen. Dit heeft geleid tot de onderstaande ambtshalve wijzigingen.
Toelichting
Regels