Plan: | voormalig tuincentrum Ameide |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0707.BPAMDTIENDWEG17-VA01 |
Het stedenbouwkundig plan geeft invulling aan een afronding van de kern. Op het braakliggende terrein wordt plaats geboden aan een aantal woningen en twee kleinschalige bedrijfsverzamelgebouwen. De woningen zijn georiënteerd op de Tiendweg en de bedrijfsverzamelgebouwen liggen tegen het bedrijventerrein Zodeslagen aan.
Groen
De verkaveling is ruim en groen opgezet met aan de zijde van het buitengebied een watergang en een bomenrij. Hiermee ontstaat een geleidelijke overgang richting het buitengebied. Deze watergang dient tevens voor waterberging en heeft een oppervlakte van circa 240 m2. Aan de zuid-oostzijde van het plangebied ligt een bestaande A-watergang, hiervoor is een onderhoudsstrook opgenomen. In het midden van het plangebied is een groenzone gecreëerd zodat de bewoners van zich af kunnen kijken. Aan de zijde van de Tiendweg vormt de grasberm voor een groene uitstraling, onder deze grasberm ligt een rioolpersleiding. Het parkeerterrein is ingeplant met hedera of hagen.
Woningen
Het plan gaat uit van enige flexibiliteit ten aanzien van woningtypologiën. Hierdoor kan het woningaanbod aangepast worden op de toekomstige woningvraag. Op de plek waar twee-onder-één kap woning is getekend is ook een vrijstaande woning mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om op de plek van het noordelijke blok aaneengebouwde woningen twee-onder-één-kap woningen of vrijstaande woningen te bouwen. Om te komen tot een evenwichtige verdeling tussen dure en goedkope woningen zijn minimaal twee bouwblokken met rijtjeswoningen (starterswoningen) opgenomen.
Met de situering, oriëntatie en uitstraling van de woningen is het belangrijk aan te sluiten bij de lintbebouwing langs de Tiendweg. Dit wordt bereikt door een verspringende rooilijn, het situeren van de entree aan de Tiendweg en door het 'verbijzonderen van de kopwoningen' bij de rijwoningen. De verbijzondering van de kopwoningen wordt bereikt door een verspringing aan te brengen na twee woningen van minimaal 1 meter. Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt in bouwhoogte van de kopwoningen en de bebouwing die erachter ligt van minimaal 0,3 meter. (zie tekening stedenbouwkundig plan)
Bedrijven
De beoogde bedrijfsverzamelgebouwen vormen de overgang tussen Zodeslagen en de woningen. Om de impact op de woningen te beperken zijn er in totaal maximaal 8 bedrijven toegestaan. In het plan wordt de mogelijkheid open gehouden om de ontsluiting door te zetten en aan te sluiten op Zodeslagen. Hierdoor worden de bedrijven beter bereikbaar en worden tevens de Hogewaard en De Griend ontlast qua verkeer. Tussen de twee bedrijfsgebouwen is een flexibele bestemming gewenst zodat er enige uitvoeringsvrijheid is ten aanzien van het plaatsen van de bedrijfsbebouwing. Het is belangrijk dat er minimaal 17 meter tussen beide bedrijfsgebouwen vrij blijft van bebouwing zodat de massaliteit van de gebouwen beperkt blijft. De gebouwen zijn maximaal 7 meter hoog en er wordt een mogelijkheid geboden om in de loodsen een entresol te maken van maximaal 460 m2.
Parkeren
Het parkeren is tussen de bedrijfsbebouwing en de woningen gesitueerd, hierdoor kunnen de parkeerplaatsen dubbel gebruikt worden en bepalen de auto's niet het beeld vanaf de Tiendweg.
Stedenbouwkundig plan 09-09-2013 en impressie 21-09-2011 bron: AM architecten