8.3 Overlegreacties
Het voorontwerpbestemmingsplan is in het kader van het voorgeschreven overleg ex artikel 3.1.1. Bro toegezonden aan:
-
1. Provincie Zeeland.
-
2. Waterschap Scheldestromen.
-
3. Rijkswaterstaat Zeeland.
-
4. Veiligheidsregio Zeeland.
-
5. Delta.
Er is een inhoudelijke reactie op het voorontwerpbestemmingsplan ontvangen van de instantie genoemd onder 2. De overige instanties (1, 3, 4 en 5) hebben niet of niet inhoudelijk gereageerd. De desbetreffende overlegreactie is samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien. Bij de beantwoording is aangegeven of, en zo ja op welke wijze, het bestemmingsplan naar aanleiding van de overlegreactie is aangepast.
8.3.1 Waterschap Scheldestromen
Samenvatting
De overlegreactie van het Waterschap Scheldestromen heeft betrekking op:
-
a.
Waterhuishoudkundige voorzieningen. Ten behoeve van flexibele regelingen in bestemmingsplannen verzoekt het waterschap de term 'waterhuishoudkundige voorzieningen' op te nemen in de bestemmingsomschrijving van de enkelbestemmingen.
-
b.
Archeologie. In de regels van de dubbelbestemmingen 'Waarde – Archeologie' (artikel 15 – 18) is bepaald dat alleen met een omgevingsvergunning waterpeilverlaging of -verhoging kan plaatsvinden. In de situatie dat de waterbeheerder (waterschap en/of Rijkswaterstaat) het waterpeil verhoogd of verlaagd, wordt een peilbesluit genomen. Voor het nemen van een peilbesluit wordt ook gekeken naar de effecten op archeologische waarden. Het waterschap verzoek de desbetreffende regels voor de vereisten van een omgevingsvergunning bij de bepaling van het verlagen of het verhogen van het waterpeil aan te vullen met '…, tenzij dit een maatregel is van de bevoegde waterbeheerder'.
-
c.
Omgevingsvergunning werken, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden. In artikel 7 en 8 voorontwerp ('Waterstaat-Waterkering' en 'Waterkering') is een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor werkzaamheden, zoals het aanbrengen van paden en wegen en vellen of rooien van struiken of bomen, et cetera. In de Keur van het waterschap zijn bepalingen opgenomen om de waterkering te beschermen. Het waterschap stelt voor het omgevingsvergunningenstelsel voor bescherming van de waterkering te laten vervallen, tenzij dit specifiek beleid is van de gemeente (bijvoorbeeld voor bescherming van een cultuurhistorisch landschapselement).
-
d. Artikel 8.3 aanvullen met de bepaling "dat de waterbeheerder om advies wordt gevraagd";
-
e. Waterkering – beschermingszone in relatie tot het Barro – opnemen in het bestemmingsplan;
-
f. Redactioneel: art. 3.3.2 lid b aanvullen;
-
g. Redactioneel 11.3.1.a lid 2 opsomming aanpassen;
-
h. Redactioneel: Toelichting pagina 52 art. 7 en 8 omgevingsvergunningplicht moet watervergunning zijn.
Gemeentelijke reactie
-
a.
Waterhuishoudkundige voorzieningen. De gemeente kan zich vinden in een flexibelere regeling ten aanzien van water en waterhuishoudkundige voorzieningen binnen een aantal enkelbestemmingen. Het gaat hierbij specifiek om de (enkel)bestemmingen:
-
1. Bedrijf.
-
2. Waterkering.
-
3. Waterstaat-Waterkering.
-
4. Recreatie.
-
5. Detailhandel.
-
6. Horeca.
-
b.
Archeologie. De gemeente kan zich vinden in de opmerking van het waterschap. De desbetreffende regels voor de vereisten van een omgevingsvergunning bij de bepaling van het verlagen of het verhogen van het waterpeil zullen met de opmerking van waterschap worden aangevuld. Dit is ook uniform met de regeling in het bestemmingsplan Buitengebied.
-
c.
Omgevingsvergunning werken, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden. De gemeente kan zich vinden in een verdere deregulering van de regels omdat de keur de waterkering beschermd, het stelsel van Omgevingsvergunning kan om deze reden komen te vervallen binnen de artikelen 'Waterstaat – Waterkering' en 'Waterkering' is ook uniform met het bestemmingsplan Buitengebied.
-
d. Het belang van de waterbeheerder is aan de orde. Het ligt in de rede dat de waterbeheerder om advies wordt gevraagd;
-
e. In het Barro (art. 2.3.3. Barro) is recentelijk vastgelegd dat niet alleen het waterstaatswerk, maar ook de belangrijkste beschermingszone (beschermingszone A) in het bestemmingsplan van een bestemming moet worden voorzien. Deze beschermingszone van de primaire waterkering en het Waterstaatswerk zal in het ontwerpbestemmingsplan worden opgenomen.
-
f. Artikel 3.3.2 lid b regel wordt aangevuld met Dregweg en Ankerweg.
-
g. De opsomming in artikel 11.3.1.a (nummering voorontwerp) is geüniformeerd met artikel 10.3.1 (nummering voorontwerp).
-
h. Overeenkomstig de overlegreactie van het waterschap komt de genoemde omgevingsvergunningplicht te vervallen; een aanpassing is daarmee niet nodig.
Conclusie
De overlegreactie leidt tot aanpassing van:
De regels
- De term 'waterhuishoudkundige voorzieningen' wordt opgenomen in de artikelen:
-
1. Bedrijf.
-
2. Waterkering.
-
3. Waterstaat - Waterkering.
-
4. Recreatie.
-
5. Detailhandel en Horeca.
- Artikel 7 en 8 (nummering voorontwerp) het stelsel van de Omgevingsvergunning komt te vervallen.
- Artikel 7 (nummering voorontwerp) wordt aangevuld met: met dien verstande dat de regels van de dubbelbestemming "Waterstaat-Waterkering" prevaleren boven de regels die gelden ingevolge de andere daar voorkomende bestemmingen.
- artikel 8.3 (nummering voorontwerp) wordt aangevuld met de bepaling "dat de waterbeheerder om advies wordt gevraagd";
- Waarden archeologie: de regels voor de vereisten van een omgevingsvergunning bij de bepaling van het verlagen of het verhogen van het waterpeil aanvullen met "tenzij dit een maatregel is van de bevoegde waterbeheerder" (bedoeld voor artikel 9.3.1 lid b, art. 10.3.1.lid b, art. 11.3.1.a lid 2 en art. 12.3.1.lid b (nummering voorontwerp) ).
- Artikel 11.3.1.a lid 2 wordt geuniformeerd uniformeren met artikel 10.3.1 (nummering voorontwerp).
- Artikel 3.3.2 lid b (nummering voorontwerp) wordt aangevuld met Dregweg en Ankerweg.
De verbeelding
- De beschermingszone A en het waterstaatswerk van de primaire waterkering wordt opgenomen.