direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Havens Yerseke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.07YeBPHavens-vg01

2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsplan Zeeland 2012-2018

Voor een krachtig Zeeland zijn economische groei, ontwikkeling en innovatie nodig. De Provincie Zeeland draagt daar als regionaal bestuur met eigen taken en verantwoordelijkheden actief aan bij. De Provincie zet in op een sterke economie, een goed woon- en werkklimaat en kwaliteit van water en landelijk gebied. In het Omgevingsplan 2012-2018 beschrijft de Provincie wat zij de komende jaren zal doen om Zeeland op deze punten vooruit te helpen.

De provincie wil de kernkwaliteiten van Zeeland verder benutten, (h)erkennen en versterken. Het karakter van verschillende delen van Zeeland, met sterke, beeldbepalende economische sectoren en eigenheid van de omgeving, is daarvoor de basis. De provincie onderscheid drie deelgebieden:

  • Produceren op Land aan Zee;
  • Beleven van Land en Zee;
  • Bloeien op Land en in Zee.

Toetsing

Het voorliggend bestemmingsplan is in hoofdzaak consoliderend van aard. Voor Reimerswaal is het thema 'Bloeien op Land en in Zee' van belang. Kernwoorden daarbij zijn:

  • Agro-rood.
  • Aqua-rood.
  • Streekproducten 2.0.
  • Beleven cultuurhistorie.

Bedrijventerreinen

Ten aanzien van bedrijventerreinen gelden de volgende beleidsuitgangspunten.

Doelstelling en inzet provincie

Voor de steden en regio's is het kunnen aanbieden van voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige bedrijventerreinen van groot belang. De provincie Zeeland bevordert optimale afstemming van vraag en aanbod van bedrijventerreinen, herstructurering van bestaande terreinen, zorgvuldig ruimtegebruik, landschappelijke inpassing en goede bereikbaarheid. Hiervoor wordt de duurzaamheidsladder gehanteerd.

Regionale samenwerking

Omdat de bedrijventerreinenmarkt regionaal georiƫnteerd is, werken gemeenten in regionaal verband samen en stemmen zij hun bedrijventerreinbeleid af in bedrijventerreinprogramma's. Omwille van een zorgvuldige planning verlangt de Provincie een consequente toepassing van de duurzaamheidsladder.

Concentratie en bundeling van bedrijven

Het is zowel ruimtelijk als economisch van belang dat bedrijvigheid geconcentreerd en gebundeld wordt ontwikkeld. Bedrijvigheid wordt daarom zoveel mogelijk geclusterd op bedrijventerreinen, met de nadruk op ontwikkeling van de grootschalige terreinen (80% van de toename van het areaal per regio vindt hier plaats).

Om investeringen in infrastructuur optimaal te kunnen benutten en overlast te voorkomen moet worden aangesloten bij het kwaliteitsnetwerk goederenvervoer.

Kwaliteitsimpuls voor bedrijventerreinen

Om de kwaliteit van bedrijventerreinen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wensen en kansen uit de markt is aandacht voor beheer, bereikbaarheid, marktconforme grondprijzen en de aanpak van verouderde terreinen nodig. De provincie dringt er bij gemeenten op aan om duurzaam beheer en onderhoud bij nieuwe terreinen te borgen en ondersteunt herstructurering en transformatie van verouderde terreinen.

Overige: Haventerreinen en industrie

Voor de Zeeuwse economie zijn haventerreinen en industrie belangrijk. De provincie zet in op duurzame toekomstbestendige ontwikkelingen door onder andere:

  • de ontwikkeling van een biobased economy; De provincie zet in op gebruik van groene grondstoffen, verduurzaming en sluiten van kringlopen;
  • inzet op een verbeterspoor van bedrijven; gestreefd wordt naar groei van bedrijven met behoud van milieukwaliteit door toepassing kaders wet en regelgeving.
  • een passend ruimtelijk spoor; de provincie zet in op een concentratie van agribusinessbedrijven op Smokkelhoek en Nishoek. Hiermee wordt invulling gegeven aan kaders die vanuit de duurzaamheidsladder gelden.
  • goede toegankelijkheid en achterland verbindingen; er wordt ruimte gereserveerd voor een spoorverbinding naar Antwerpen.

De havens Yerseke zijn niet specifiek aangeduid als bedrijventerrein.

Het gebruik is tweeledig:

  • Havengerelateerde bedrijvigheid (visserij en bedrijventerrein Dregweg).
  • Recreatief (jachthaven).

In de Koningin Julianahaven is een scheepswerf gesitueerd. Rond dit bedrijf is een geluidszone vastgesteld.

Waterrecreatie

Ten aanzien van de waterrecreatie geldt het volgende.

Doelstelling

Zeeland biedt een hoogwaardig waterrecreatieproduct dat aansluit op de huidige en toekomstige marktontwikkelingen.

Inzet Provincie

De provincie Streeft naar het optimaal benutten van de (economische) potentie van de Zeeuwse Delta voor de watergebonden recreatie in combinatie met behoud van natuurwaarden, nautische veiligheid, zorgvuldig ruimtegebruik en de omgevingskwaliteiten. Ook streeft de Provincie naar kwaliteitsverbetering in de

waterrecreatie.

Jachthavens

De provincie faciliteert de groei van het aantal ligplaatsen in de Zeeuwse wateren en de bijbehorende voorzieningen, met het oog op kwaliteitsverbetering. De provincie geeft op Kaart 3 - Recreatie met de hotspots aan waar jachthavenontwikkeling economisch het meest wenselijk en kansrijk wordt geacht. Yerseke is daarbij aangewezen als een hotspot. Criteria zijn onder andere economische potentie, mogelijke invloed op nautische veiligheid, bereikbaarheid via bestaande infrastructuur en landschap. De locaties zijn in de milieueffectrapportage (m.e.r.) voor het Omgevingsplan globaal beoordeeld op mogelijke effecten op de aanwezige natuurwaarden.

Toetsing

Algemeen gelden bij nieuwe ontwikkelingen de volgende aandachtspunten en voorwaarden:

  • uitbreiding van ligplaatsen is, bij voorkeur, mogelijk bij het vervallen van de bestaande functie van een haven: bijvoorbeeld visserijhaven of handelshaven
  • bij nieuwe jachthavens wordt gestreefd naar productdifferentiatie, bijvoorbeeld een voorbeeldproject voor de duurzame jachthaven van de toekomst algemeen geldend is dat bij nieuwe ontwikkelingsruimte tevens een investering in de omgevingskwaliteit wordt verwacht
  • bij ontwikkelingen moet worden voldaan aan randvoorwaarden die gelden vanuit veiligheid en milieu.
  • ingezet wordt op hoge kwaliteit bij het realiseren van nieuwe ontwikkelingen (voorzieningenniveau, bereikbaarheid, ligplaatsen en dergelijke.

De beoogde actualisering en de mogelijke uitbreiding van het aantal ligplaatsen bij het veranderend grondgebruik in verband met de mogelijke afname van het bedrijfsmatige gebruik van de Prinses Beatrixhaven is passend binnen de geldende beleidskaders van het Omgevingsplan. De gemeente neemt voor de uitbreiding van het aantal ligplaatsen een wijzigingsbevoegdheid op. In deze wijzigingsbevoegdheid zijn randvoorwaarden overeenkomstig het actuele ruimtelijke beleidskader opgenomen. Een uitgebreide toetsing naar de uitbreiding van het aantal ligplaatsen is pas noodzakelijk op het moment dat de wijzigingsbevoegdheid zal worden geƫffectueerd.

Ruimtelijke Verordening Zeeland (PRVZ, 2012)

Van belang is dat sprake is van een actualisering. Er wordt geen nieuw bedrijventerreinareaal aangelegd. Van belang zijn de artikelen 2.1, 2.2 en 2.5. Uitgangspunt van de verordening is dat bestaande juridisch-planologische rechten worden gerespecteerd.

Toetsing

Slechts een select aantal onderdelen uit het Omgevingsplan is geregeld in de verordening. Van gemeenten wordt een loyale bijdrage verwacht aan de uitvoering van de beleidsdoelen van het plan, ook ten aanzien van die onderdelen van het plan die niet in de verordening zijn opgenomen. Verder streeft de provincie naar realisering van beleidsdoelen met de inzet van andere instrumenten. Daartoe wordt verwezen naar de inhoud van het Omgevingsplan.

Algemene regels voor duurzame verstedelijking (artikel 2.1)

  • Binnen havens Yerseke worden niet direct nieuwe functies toegelaten; op termijn wordt binnen de haven wel een functieverandering door middel van een wijzigingsbevoegdheid mogelijk geacht. De behoefte hiervan wordt op dat moment in het wijzigingsplan onderbouwd.

Bedrijven en detailhandelsvoorzieningen (artikel 2.2)

  • In een bestemmingsplan worden bedrijven uitsluitend toegelaten op gronden die op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening daartoe zijn bestemd alsmede op bedrijventerreinen. Havens Yerseke is een gebied dat thans tot bedrijfsmatige activiteiten is bestemd en voldoet daarmee aan de verordening.
  • Er is geen sprake van uitbreiding of afronding. Een uitgebreide verantwoording, zoals bedoeld in lid 3 onder a en b is derhalve niet aan de orde.
  • In het bestemmingsplan zijn nieuwe grootschalige zelfstandige kantoren op basis van het 6e lid niet toegestaan. Overigens zijn deze ook in de huidige regeling niet toegestaan.
  • Op basis van lid 8 en 9 is detailhandel primair toegestaan in bestaande kernwinkelgebieden. Detailhandel in volumineuze en gevaarlijke goederen is daarvan uitgesloten. In een bestemmingsplan kunnen nieuwe detailhandelsvoorzieningen in doelgerichte, laagfrequente aankopen en nieuwe grootschalige detailhandelsvoorzieningen, behoudens vestiging in bestaande kernwinkelgebieden, tevens worden toegelaten binnen de bestaande en als zodanig op kaart 2, behorende bij deze verordening, aangegeven locaties. Havens Yerseke heeft geen dergelijke aanduiding. Dergelijke voorzieningen zijn ook niet voorgestaan.

Recreatie (artikel 2.5)

  • Dit artikel in de verordening gaat over verblijfsrecreatieterreinen. Ter plaatse is uitsluitend een jachthaven aanwezig. Hierover worden in de verordening - buiten de reguliere voorwaarden voor duurzame verstedelijking - geen specifieke voorwaarden gesteld.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat de voorgenomen actualisering van de regeling binnen de Ruimtelijke Verordening Zeeland past. Uitbreiding van het aantal ligplaatsen binnen de bestaande Prinses Beatrixhaven, in geval de bedrijfsmatige functie van de haven afneemt of kom te vervallen past binnen het streven naar duurzaam ruimtegebruik en het optimaal inzetten van de beschikbare ruimte voor (her)ontwikkeling.