Plan: | Havens Yerseke |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0703.07YeBPHavens-vg01 |
AMvB Ruimte en de SER-ladder
AMvB Ruimte
In dit besluit stelt het Rijk een aantal regels voor met betrekking tot de inhoud van bestemmingsplannen, onder andere ten aanzien van de vestiging van bedrijven en de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen.
SER-ladder
Belangrijk uitgangspunt van de AMvB Ruimte is de toepassing van de zogenaamde SER-ladder. Het gaat om de voorkeursvolgorde van het (her)ontwikkelingen van bedrijventerreinen zoals die door de Sociaal Economische Raad (SER) wordt gehanteerd.
Via de SER-ladder stimuleert het Rijk de herstructurering van oude bedrijventerreinen om de aanleg van nieuwe terreinen te verminderen. Hierbij speelt het bevorderen van een zorgvuldig(er) ruimtegebruik een belangrijke rol. Daarbij worden drie sporen gevolgd.
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR)
Analyse
In de nieuwe Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) staan de plannen voor ruimte en mobiliteit. Zo beschrijft het kabinet in de Structuurvisie in welke infrastructuurprojecten zij de komende jaren wil investeren. En op welke manier de bestaande infrastructuur beter benut kan worden. Provincies en gemeentes krijgen in de plannen meer bewegingsvrijheid op het gebied van ruimtelijke ordening.
De nieuwe Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte vervangt verschillende bestaande nota's zoals:
Toetsing
De juridische regeling voor Havens Yerseke wordt met het voorliggende bestemmingsplan geactualiseerd. Er zijn geen ontwikkelingen die van belang zijn op rijksniveau. Het SVIR vormt geen belemmering. Voor zover de waterkering is betrokken, wordt hieraan een passende bestemming toegekend.
Besluit ruimtelijke ordening (Bro)
Analyse
Vraaggericht programmeren en realiseren van verstedelijking door provincies, gemeenten en marktpartijen is nodig om groei te faciliteren, te anticiperen op stagnatie en krimpregio's leefbaar te houden. Ook dient de ruimte zorgvuldig te worden benut en overprogrammering te worden voorkomen.
In het Besluit ruimtelijke ordening is opgenomen dat voor stedelijke ontwikkelingen een onderbouwing in het bestemmingsplan noodzakelijk is (ook wel: de ladder voor duurzame verstedelijking). Deze onderbouwing bestaat uit de volgende onderdelen:
Toetsing
Er is sprake van een te actualiseren bestemmingsplan voor een havengebied met bedrijven en recreatieve voorzieningen (jachthaven). De actuele bestaande situatie wordt opnieuw vastgelegd. Op termijn is mogelijk een verschuiving van een deel van de haven naar meer recreatieve functies mogelijk, aansluitend op het reeds als jachthaven in gebruik zijnde deel. Hiervoor is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het aantal ligplaatsen te laten toenemen. In dat kader wordt in de procedure een nadere motivering gegeven hoe groot die behoefte is. In elk geval wordt geen nieuw stedelijk gebied ontwikkeld. Derhalve wordt geconcludeerd dat sprake is van een zuinig en zorgvuldig en duurzaam ruimtegebruik.
Conclusie
Het Bro staat actualisering, inclusief het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid voor het uitbreiden van het aantal ligplaatsen, niet in de weg.