direct naar inhoud van 5.9 Waterparagraaf
Plan: De Werfkampen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.05RiBPWerfkampen-va02

5.9 Waterparagraaf

Toetsingskader

Het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.1.1. Bro) schrijft voor dat gemeenten het waterschap betrekken bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen. De waterparagraaf vormt de schriftelijke weerslag van de watertoets.

Onderzoek

Op basis van de huidige en beoogde situatie worden de volgende bevindingen gedaan.

Huidige situatie

De huidige waterhuishoudingssituatie is beschreven in paragraaf 3.7.

Toekomstige situatie (plansituatie)

De toekomstige situatie (zie paragraaf 4.7) is getoetst aan een aantal waterhuishoudkundige criteria, die in het kader van de watertoets van belang zijn. Hieronder volgt het resultaat van de toetsing.

Veiligheid en waterkeringen en waterkwantiteit

Voor toekomstige nieuwbouw en uitbreiding van gebouwen en andere bouwwerken is van belang dat, wanneer dit valt binnen de keurzone van de primaire en regionale waterkeringen, een vergunning noodzakelijk is.

Op basis van de keur is ook voor bepaalde soorten gebruik van opstallen en gronden binnen de keurzone een watervergunning vereist. De watervergunning wordt aangevraagd bij het waterschap Scheldestromen.

Afvalwater en riolering

Het huidige rioolstelsel voldoet aan de eisen, die door onder meer het Waterschap Scheldestromen, aan een dergelijk rioolsysteem worden gesteld. Het in stand houden van een goed functionerend rioolstelsel is uitgangspunt van het gemeentelijk rioleringsplan. De in het gemeentelijk rioleringsplan aangegeven aanpassingen binnen het bestaande rioolstelsel zijn onlangs of worden binnenkort uitgevoerd.

Nieuwe bebouwing dient wat betreft de droogweerafvoer (het vuile water) te worden aangesloten op de bestaande rioleringssystemen.

Bij vervanging van de riolering zal beoordeeld worden of de aanleg van een gescheiden stelsel mogelijk is uit het oogpunt van waterkwaliteit en -kwantiteit. Indien zich nieuwe ontwikkelingen in het plangebied voordoen, wordt een gescheiden stelsel aangelegd. Gestreefd wordt naar volledige afkoppeling van het hemelwater.

Waterkwaliteit en ecologie

In De Werfkampen is beperkt open water aanwezig. Aan de randen bevinden zich een aantal waterlopen, centraal in het woongebied een bergingsvijver. Het betreft geen grootschalig oppervlaktewater en is om deze reden niet specifiek in het bestemmingsplan bestemd. Binnen de bestemming Groen en Verkeer zijn water, waterhuishoudkundige voorzieningen (waaronder ook begrepen bergbezinkbassins) altijd mogelijk.

Bij eventuele toekomstige (ver)bouwplannen dienen duurzame niet-uitloogbare bouwmaterialen toegepast te worden (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen) om diffuse verontreiniging van water en bodem te voorkomen. Daarnaast wordt de voorkeursvolgorde van schoonhouden-scheiden-zuiveren gehanteerd.

Onderhoud

Voor werkzaamheden binnen de keurzone van de waterkering of waterlopen dient bij het waterschap een vergunning te worden aangevraagd.

Conclusie

De voorliggende waterparagraaf wordt toegezonden aan het Waterschap Scheldestromen voor een reactie. De reactie wordt in het ontwerp bestemmingsplan in voorliggende paragraaf verwerkt. Het wateradvies wordt te zijner tijd ook in de bijlage opgenomen

Het plan is conserverend van aard. De diverse planelementen zijn niet in strijd met het waterschapsbelang.