Plan: | De Kooi Liesveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0694.BPdekooiLSV-VG01 |
Gebruik
Het plangebied is gelegen in een recreatieve omgeving. De Tiendweg vormt een belangrijk onderdeel van veel wandel- en fietsroutes in de regio. Ook het LAW 1-3 Floris V-pad loopt over de Tiendweg. Tevens maken veel buurtbewoners een ommetje in de buurt van het plangebied. Het natuurgebied De Kooi vormt een rustpunt op deze routes. Het is een plek om te onthaasten of om op één van de bankjes even te rusten. Met tekstbordjes is toegelicht wat er in het gebied te zien is. Indien het hek open is kan men zelf op onderzoek uit in het gebied, maar men kan er ook terecht voor rondleidingen. Een rondwandeling door het natuurgebied De Kooi leidt de bezoeker langs een eendenvangpijp (zoals in de meeste eendenkooien in Zuid-Holland wordt gebruikt) en langs een koof van vroeger, een griend, een poel, een bijenstal en in het pittoreske kooikershuisje is een expositie over eendenkooien te zien. De eendenkooi en het kooikershuisje zijn nagebouwd en betreffen geen historische elementen. De oorspronkelijke eendenkooi was iets verderop aan de andere kant van de Tiendweg gelegen. Op het terrein worden ook activiteiten georganiseerd, zoals kinderfeestjes, familieactiviteiten en workshops. Ter plaatse worden tevens traditionele eendenbroedkorven en houten schouwen gemaakt voor de verkoop. Ook worden het eigen riet en eendenbouten van eigen eenden verkocht. Het terrein wordt onderhouden door een tiental vrijwilligers. Achterop het terrein is een natuurbos gelegen, dat niet toegankelijk is voor bezoekers en ook door de initiatiefnemer met rust gelaten wordt. Hier broeden veel eenden en vogels en kan de natuur ongestoord zijn gang gaan.
In figuur 2.1 en 2.2 is de huidige situatie weergegeven op de luchtfoto en in een schets.
Figuur 2.1 Huidige situatie - luchtfoto
Figuur 2.2 Huidige situatie - schets
Bebouwing
Tussen de waterpoel en het natuurbosje, in figuur 2.2 aangeduid met de tekst 'nieuw te bouwen', zijn diverse gebouwen gelegen. Het grootste gebouw (foto 1) van 77 m² wordt gebruikt voor de ontvangst van groepen en vrijwilligers en de opslag van materialen. Het betreft hier gebouw 1 in figuur 2.3. Diverse kleine gebouwtjes en overkappingen, gebouw 2 t/m 5 op figuur 2.3 (foto 2 en 3) met een totaal oppervlak van 70 m² worden gebruikt voor de opslag van materialen. Hier worden ook de benodigdheden voor de kinderfeestjes en workshops bewaard, zoals partytenten, stoelen, olielampen, en houtkachels. Tevens worden in de gebouwtjes het voer voor de eenden, dat jaarlijks groot ingekocht wordt, en het gemaaide riet opgeslagen.
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Centraal op het terrein staat een kooikershuisje (foto 4) van circa 30 m², waarin ter educatie een expositie over eendenkooien (foto 5) is tentoongesteld. Tevens wordt dit gebouw gebruikt voor opslag van materialen en de circa 700 eendenbroedkorven die jaarlijks geproduceerd worden. Dit gebouw is op figuur 2.2 aangepijld met de tekst 'bestaand, vergund in okt 2009'.
Foto 4
Foto 5