direct naar inhoud van 7.3 Verantwoording van de regels
onherroepelijk
NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01

7.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan of een projectbesluit geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit projectbesluit zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie gold hierbij als uitgangspunt.

In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd.

Artikel 3: Centrum

Met deze bestemming wordt aangesloten bij de methodiek van het SVBP 2008 en de systematiek van het Handboek DURP werkorganisatie De Waard.

Doeleinden / bestemmingsomschrijving.

Met de bestemming 'Centrum' sluit het projectbesluit aan bij het bestemmingsplan voor de kernen. De regels regelen juridisch-planologisch de realisatie van onderhavig plan. Het perceel heeft een aanduiding 'Bedrijf' heeft waarmee geregeld wordt dat een bedrijf uit ten hoogste categorie A en B1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' hier mogelijk is.

Bouwregels.

Hierin is aangegeven welke gebouwen en andere bouwwerken in principe zijn toegestaan en welke maatvoering daarbij moet worden aangehouden. Met de regels is voor wat betreft toegestane afmetingen aansluiting gezocht bij de planregeling van het bestemmingsplan voor de kernen.

Artikel 4: Waarde - Archeologie

Ter bescherming van de archeologische waarden die mogelijk in het gebied voorkomen is voorzien in de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. Voor deze gronden geldt dat bouwen en een aantal genoemde werken en werkzaamheden waarbij archeologische waarden in het geding kunnen zijn slechts mogelijk zijn na voorafgaande toetsing door het bevoegd gezag aan de archeologische waarden. De archeologische verwachtingswaarde, met bijbehorende regeling, is bepaald aan de hand van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Graafstroom. Vanwege deze archeologische verwachtingswaarde, dient eventueel voorafgaand aan werkzaamheden een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau. Indien uit het onderzoek blijkt dat er resten aanwezig zijn, dan dient in overleg met de provinciaal archeoloog te worden bepaald hoe met deze resten wordt omgegaan.

Artikel 5: Waterstaat - Waterkering

In verband met de aanwezigheid van waterkeringen in het plangebied is aan enkele bestemmingen een dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' toegekend, waardoor de belangen van de waterbeheerder worden veiliggesteld. Binnen deze zone 'Waterstaat - Waterkering' is de Keur van kracht. Alle bouw- en graafwerkzaamheden zijn verboden en dienen te worden getoetst door het waterschap of deze de stabiliteit van de waterkering kunnen aantasten, voordat ontheffing van de Keur wordt afgegeven.

Gebiedsaanduiding Vrijwaringszone - Molenbiotoop

Een deel van het plangebied is aangeduid voor de bescherming en behoud van de vrije windvang van en het zicht op de molen en van zijn waarde als landschapselement. Op deze gronden mag worden gebouwd indien is aangetoond dat de waarden van de molen niet onevenredig worden geschaad.