direct naar inhoud van 3.2 De ruimtelijke structuur
onherroepelijk
NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01

3.2 De ruimtelijke structuur

De kern Goudriaan is gelegen aan weerszijden van de veenstroom de Goudriaan. De oude kern is ontstaan ten oosten van de kruising van de Vliet met de Goudriaan rondom de Nederlands Hervormde Kerk. De slagenverkavelingstructuur loopt evenwijdig aan de Vliet en de Smoutjesvliet en is, ongeacht richtingsveranderingen van de Goudriaan, tot in het dorp terug te vinden. De bebouwing is gesitueerd op de kop van de kavels langs de Noordzijde en de Zuidzijde aan weerszijden van de Goudriaan. Deze vrijstaande woonbebouwing en boerderijen zijn voornamelijk haaks op de verkaveling georiënteerd. Dit geeft een gevarieerd beeld langs de Goudriaan wat betreft bebouwingsrichting en –vorm, variatie in afstand tot de weg en verscheidene doorzichten naar het achterliggende landschap.

De gronden gelegen in de bedding van de Goudriaan zijn ter hoogte van de oude kern nagenoeg volledig bebouwd. In het oostelijk deel van de kern liggen twee planmatige woonwijkjes met voornamelijk geschakelde eengezinswoningen. Het noordelijke wijkje is opgebouwd volgens de onderliggende verkavelingstructuur. Hetgeen inhoudt dat de bebouwing de noord-oostelijke richting van het landschap volgt en daarmee beter past in het landschap en bij de aangrenzende bebouwing dan het zuidelijke wijkje waarin het onderliggende landschap niet meer herkenbaar is.

Daarnaast zorgt een groene invulling van de randen van deze wijkjes voor een geleidelijke overgang naar het omliggende landschap. In Goudriaan is sprake van een grote functiedifferentiatie. In de oude kern is een concentratie van winkelvoorzieningen te vinden en een aantal bedrijven, waarvan het bedrijf voor landbouwwerktuigen het meest in het oog springende is door grote uitstallingen ter hoogte van de entree van het dorp. Meer oostelijk bevinden zich een aantal losse bedrijven en voorzieningen ten midden van woonbebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01_0004.png"

Figuur 3.3: de ruimtelijke structuur van Goudriaan (Welstandsnota Graafstroom)