direct naar inhoud van 3.1 De projectlocatie
onherroepelijk
NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01

3.1 De projectlocatie

De projectlocatie is gelegen in het dorpje Goudriaan in de gemeente Graafstroom. De gemeente Graafstroom ligt in het Groene Hart en is een voornamelijk agrarische gemeente. Graafstroom is ontstaan per 1 januari 1986 door samenvoeging van de zeven dorpen Bleskensgraaf c.a., Brandwijk, Goudriaan, Molenaarsgraaf, Ottoland, Oud-Alblas en Wijngaarden. De gemeente strekt zich uit over een oppervlakte van 6933 hectare. Goudriaan is de meest oostelijke kern van de gemeente Graafstroom. Goudriaan is gelegen aan de historische verbindingsweg tussen de vestingsteden Nieuwpoort en Gorinchem, nu de provinciale weg N216.

Goudriaan wordt voor het eerst in de geschiedenis vermeld op 2 mei 1260, toen Hendrikus van Vianden, de 38e Bisschop van Utrecht, aan Willem van Brederode toestemming gaf om een kerk te bouwen, een doopvont in de kerk op te nemen en een kerkhof aan te leggen. Floris V, Graaf van Holland, erkent op 3 mei 1283 definitief dat Willem van Brederode bewezen heeft recht van hoge heerlijkheid te hebben, o.a. in Goudriaan. De oudste heren van Goudriaan stamden dus uit het geslacht van Brederode. In de latere jaren ging het eigendom met daarbij horende rechten over op verschillende geslachten, deels door koop, deels door vererving. Daarbij is sprake van twee heerlijkheden, namelijk Oud- en Nieuw Goudriaan. De heerlijkheden zijn opgeheven bij grondwetsherziening van 1848, maar nog altijd draagt het hoofd van het adellijk geslacht Van Tets de naam "van Tets van Goudriaan". Het wapen van Goudriaan werd in 1816 door de Hoge Raad van Adel bevestigd en is groen van kleur, gedeeld door een golvende zilveren band. De beide groene delen stellen de polders Oud-Goudriaan en Nieuw-Goudriaan voor. De zilveren band stelt het door beide polders lopende riviertje de Goudriaan voor.

Vandaag de dag heeft Goudriaan een grootte van 808 hectare en een uitgesproken agrarisch karakter. Het heeft lintbebouwing langs de twee lange wegen aan beide zijden van het riviertje de Goudriaan, de Noordzijde en de Zuidzijde. Goudriaan telde op 1 januari 2009 866 inwoners en 332 woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01_0002.png"
Figuur 3.1: ligging van de projectlocatie in Goudriaan

De projectlocatie ligt in het westelijke gedeelte van Goudriaan en is thans in gebruik ten behoeve van vakgarage Roest B.V. Vakgarage Roest B.V. is gelegen aan de Postkade 171/172. De projectlocatie wordt begrensd door de Postkade aan de westzijde, een woonperceel aan de noordzijde, grasland aan de oostzijde en een woonperceel aan de zuidzijde. Op het perceel zelf is bebouwing aanwezig ten behoeve van de autogarage. In de noordelijke punt van het perceel staat een garage, welke gerenoveerd zal worden. Ten zuiden van deze garage staat een woonhuis (Postkade 171/172), welke gesloopt zal worden vanwege het feit dat de woning op dit moment in slechte staat verkeert. Ten oosten van de te slopen woning staat het bedrijfsgebouw van vakgarage Roest B.V. Men is voornemens dit bedrijfsgebouw uit te breiden in de toekomst. In de zuidelijke punt van het perceel is men voornemens om een nieuwe woning te realiseren. Dit is in onderstaande figuur te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01_0003.png"

Figuur 3.2: Het voorgenomen plan aan de Poskade 171/172 te Goudriaan