direct naar inhoud van 4.2 Verkeer
Plan: Vrije kavels Brandwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0693.BPvrijekavelsBW-OH01

4.2 Verkeer

4.2.1 Verkeersbeleid

Het aspect verkeer, bereikbaarheid, parkeren en verkeersveiligheid speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe woonbuurten in de gemeente Graafstroom. De verkeersdruk op het bestaande netwerk zal door de uitbreiding met nieuwe woningen toenemen, zodat aandacht hiervoor van belang is. De gemeente streeft ernaar in toekomstige plannen nadrukkelijk het aspect verkeer en vervoer mee te nemen waarbij eventuele knelpunten worden gesignaleerd en oplossingsrichtingen en/of concrete maatregelen voor de korte- en lange termijn worden aangedragen.

4.2.2 Verkeersproductie en ontsluiting

Ontsluiting

Het plangebied wordt ontsloten door middel van de Prins Clausstraat. Deze erftoegangsweg kent een duurzaam veilige inrichting met een 30 km/h-regime zodat de verkeersveiligheid op de Kerkweg gewaarborgd is. De nieuwe woningen zullen voor alle verkeer in oostelijke richting worden ontsloten richting de Kerkweg via de Prins Clausstraat. De Kerkweg geeft in zuidelijke richting verbinding met de Gijbelandsedijk en de Graafdijk-oost/Dorpsstraat in Molenaarsgraaf. Via de Graafdijk-oost en Damseweg kan de provinciale weg N214 bereikt worden die verbinding geeft met de Brandwijksedijk/Ammersekade richting Groot Ammers.

Gemotoriseerd verkeer

De verkeersintensiteiten in Brandwijk-Gijbeland zullen beperkt toenemen als gevolg van de nieuwe woningbouw. De 3 nieuwe woningen zullen verantwoordelijk zijn voor een verkeersproductie van circa 18 mvt/etmaal (motorvoertuigen per etmaal), uitgaande van 6 mvt/etmaal per woning. Door de autonome groei van het wegverkeer zullen daarnaast de verkeersintensiteiten op de wegen in de toekomst beperkt toenemen met circa 1% per jaar. De toevoeging van de woningen in het plangebied zal hierdoor niet leiden tot een significante toename van het verkeer.

Langzaam verkeer

Per fiets is Brandwijk-Gijbeland goed bereikbaar vanaf het langzaamverkeersnetwerk van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De dorpskern van Molenaarsgraaf met voorzieningen ligt op 2 minuten fietsafstand. Het langzaam verkeer wordt conform de uitgangspunten van het concept 'Duurzaam Veilig' gemengd met het gemotoriseerde verkeer worden afgewikkeld op de 30 km/h-wegen. Uit het onderzoek blijkt dat een gemengde verkeersafwikkeling op 30 km/h-wegen het veiligste is aangezien op deze wijze de automobilisten worden geconfronteerd en geattendeerd op de fietsers en daarmee het feit dat men zich in een verblijfsgebied bevindt waar snelheid en gedrag dienen te worden aangepast aan de langzame verkeersdeelnemers. Eveneens worden zo oversteekconflicten op centrale oversteeklocaties voorkomen, aangezien op kruispunten een gemengde kruispuntafwikkeling plaatsvindt waarbij verkeer van rechts voorrang heeft. Landelijk is hiervoor gekozen om eenduidigheid en uniformiteit te verkrijgen binnen 30 km/h-gebieden.

Openbaar vervoer

Vanuit duurzaamheid is onder meer een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer van belang. In het landelijk gebied met een relatief geringe openbaarvervoervraag is het echter moeilijk om rendabele openbaarvervoerlijnen te blijven exploiteren. Vandaar dat handhaving van de huidige essentiële bereikbaarheid per openbaar vervoer een streefdoel is en blijft en uitbreiding van het openbaarvervoeraanbod niet verwacht kan worden. De huidige ontsluiting van het plangebied bestaat uit twee buurtbussen die aan de Kerkweg op 2 minuten loopafstand van het plangebied een halte hebben en verbindingen verzorgen richting Sliedrecht, Gorinchem, Papendrecht en Groot Ammers. Daarnaast bevindt zich op 4 minuten loopafstand van het plangebied in Molenaarsgraaf de bushalte 'Rabobank' welke bediend wordt door een reguliere busdienst tussen Leerdam en Sliedrecht. Als laatste optie is binnen de regio en daarmee vanuit het plangebied de regiotaxi (de Molenhopper) oproepbaar voor alle overige verbindingen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Gezien de relatief geringe vervoervraag in het landelijk gebied kan dan ook gesproken worden van een relatief voldoende bereikbaarheid van het plangebied per openbaar vervoer.

Bereikbaarheid hulpdiensten en calamiteitenroute

Een goede bereikbaarheid van het plangebied voor hulpdiensten en calamiteitenverkeer is een belangrijke voorwaarde voor de planontwikkeling. Door de aanwezigheid van een tweezijdige ontsluiting via een noordelijke route (Klimroos-Kamperfoelie) en een zuidelijke route (Prins Clausstraat) zal sprake zijn van een redelijk goede bereikbaarheid voor hulpdiensten en een alternatieve calamiteitenroute indien één route niet toegankelijk zou zijn. De wegen zullen zodanig worden vormgegeven en ingericht dat hulpdiensten zo min mogelijk hinder zullen ondervinden in het geval van een calamiteit.

4.2.3 Wegverkeerslawaai

Beleidskader

Ten gevolge van wegverkeer wordt langs wegen geluidshinder ondervonden. Om inzicht te krijgen in de mate waarin sprake is van geluidshinder is het van belang om de ligging van de geluidscontouren van de wegen in kaart te brengen. Het wettelijk kader wordt gevormd door de Wet geluidhinder (Wgh). Bij de realisatie van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen dient te allen tijde te worden voldaan aan de normen van de Wgh indien deze bestemmingen zich bevinden binnen de zones van gezoneerde wegen.

Zones langs wegen

In de Wgh wordt het begrip 'geluidszone' gehanteerd. Met een geluidszone wordt het aandachtsgebied langs de weg afgebakend waarbinnen de regels van de Wgh van kracht zijn. Akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai is noodzakelijk indien binnen de geluidszones van wegen sprake is van nieuwe geluidsgevoelige bebouwing, zoals woningen en scholen. Aan weerszijden van gezoneerde wegen liggen geluidszones. Volgens de Wet geluidhinder zijn alle wegen gezoneerd, met uitzondering van:

  • woonerven;
  • wegen in een 30 km / h-gebied.

Het totale uitwerkingsgebied is uitgewerkt als 30 km/h-gebied. Ook de omringende wegen zoals de Kerkweg en Gijbelandsedijk kennen een 30 km/h-regime. Het plangebied ligt niet binnen de zone van een wettelijk gezoneerde weg of spoorweg. Toetsing aan de normen van de Wgh is dan ook voor deze wegen in principe niet vereist. Op basis van jurisprudentie dient echter wel te worden aangetoond dat sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau langs de 30 km/h-wegen.

Voorkeursgrenswaarde

Ingevolge de Wgh dienen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen in principe te voldoen aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB ten aanzien van wegverkeerslawaai. Indien een nieuwe geluidsgevoelige bestemming buiten de 48 dB-contour van een weg gelegen is, zal dan ook voldaan worden aan de eisen van de Wgh en is sprake van een aanvaardbaar geluidsniveau. Op basis van de Wgh kan echter bij overschrijding van de voorkeursgrenswaarde in bijzondere situaties ontheffing worden verleend tot maximaal 63 dB voor nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen in het binnenstedelijk gebied.

onderzoek

In het kader van de eerder genoemde zelfstandige projectprocedure is voor 26 woningen in het totale gebied, onderzoek uitgevoerd naar wegverkeerslawaai ter plaatse.

De geluidsniveaus langs de 30 km/h-wegen zijn berekend met de SRM I-methode conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. De berekeningsuitgangspunten zijn opgenomen in Bijlage 1.

Tabel 4.1 Geluidscontouren 30 km/h-wegen in 2020 (in meters uit de wegas)

wegvak   kortste afstand nieuwbouw (in m)   geluidscontouren (in m) uit de wegas  
    48 dB   53 dB   58 dB   63 dB  
Klimroos-Kamperfoelie   9,5   8   -   -   -  
Prins Clausstraat (bestaande
weggedeelte tot aan Klimroos)
 
42,0   14   5   -   -  
Kerkweg   141,5   12-13   4-5   -   -  
Gijbelandsedijk   83,0   10   3   -   -  
Interne nieuwe
erfontsluitingsweg (nieuwe
verzamellus)
 
7,5   6   -   -    

- = contour valt binnen de verharding van de weg

De geluidsbelastingen langs de 30 km/h–wegen aan de gevels van de nieuwe woningen zullen beduidend lager zijn dan 48 dB. Voor de onderzochte 26 woningen geldt dat de bebouwingsafstanden tot de wegas groter zijn dan de afstanden van de 48 dB-contouren. De 3 kavels liggen dus eveneens buiten de 48 dB–contour. Aangezien de geluidsbelastingen langs de 30 km/h-wegen zeer beperkt blijven en bij deze geluidsbelastingen een binnenwaarde van 33 dB zonder aanvullende maatregelen haalbaar is, zal er sprake zijn van een aanvaardbaar geluidsniveau langs de 30 km/h–wegen.