Plan: | Wijngaarden-West, eerste fase |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0693.BPWGDwestfase1-OH01 |
Verkeersontsluiting gemotoriseerd verkeer
De geprojecteerde nieuwe woningen worden ontsloten vanaf zowel de Dorpsstraat als de Van Tongerenstraat. Hierdoor ontstaan een nieuwe ontsluitingslus ten behoeve van een goede verkeersafwikkeling van en naar het plangebied en wordt de doodlopende situatie van de Van Tongerenstraat opgeheven. Met het oog op de beperkte omvang van het lokale bestemmingsverkeer en de afwezigheid van doorgaand verkeer door de wijk wordt een doorkoppeling als acceptabel gezien. De nieuwe weg zal duurzaam veilig worden vormgegeven als erftoegangsweg, met een 30 km/h-regime en 30 km/h-inrichting (breedte maximaal 5 m met klinkers). De nieuwe erftoegangsweg zal gelijkwaardig worden aangesloten met een dam op de Dorpsstraat conform de bestaande aansluiting van de Van Tongerenstraat op de Dorpsstraat.
De externe ontsluiting vindt plaats in westelijke richting via het Westeinde richting de N214 en Papendrecht, in oostelijke richting via het Oosteinde richting de Provincialeweg, in zuidelijke richting via de Tolsteeg richting de Parallelweg in Sliedrecht en in noordelijke richting via de Wijngaardsesteeg naar de N214. Ter hoogte van zowel Sliedrecht als Papendrecht is een aansluiting op de A15 (Rotterdam-Nijmegen) aanwezig. De N214 vormt een belangrijke oost-westverbinding binnen de Alblasserwaard en verbindt de A15 met de A27. Zowel de interne als externe ontsluiting voor het gemotoriseerde verkeer zijn goed waardoor de locatie voor gemotoriseerd verkeer goed bereikbaar is.
Verkeersgeneratie gemotoriseerd verkeer
De 9 nieuwe woningen op de ontwikkelingslocatie zullen, uitgaande van een verkeersproductie van 6 voertuigbewegingen per woning per etmaal een verkeersproductie genereren van circa 54 motorvoertuigbewegingen/etmaal (mvt/etmaal). De verkeersgeneratiecijfers zijn gebaseerd op kengetallen zoals opgenomen in publicatie 272 van het CROW. De interne erftoegangsweg zal maximaal 150 mvt/etmaal gaan verwerken indien we rekening houden met een dubbelfunctie voor eveneens het gebied ten oosten van het plangebied. Dit is een algemeen gangbare en relatief geringe verkeersomvang voor een buurtverzamelweg en kan goed worden afgewikkeld. De huidige verkeersintensiteit op de Dorpsstraat bedraagt circa 1.500 mvt/etmaal. Gaan we uit van een autonome groei van het wegverkeer de komende tien jaar met circa 0,5% per jaar dan zal in 2020 de verkeersintensiteit kunnen groeien naar 1.600 mvt/etmaal. Als gevolg van de planontwikkeling zal deze verkeersintensiteit bij een 50%-50%-verdeling in oost en west richting kunnen toenemen met circa 30 mvt/etmaal naar 1.630 mvt/etmaal op de Dorpsstraat in het jaar 2020. Een dergelijke verkeersintensiteit kan nog goed worden afgewikkeld door de Dorpsstraat. Er zal dan ook geen sprake zijn van een grote verkeerstoename als gevolg van de ontwikkeling (deze is zelfs lager dan de autonome groei van het wegverkeer). Grote infrastructurele ingrepen zijn hierdoor, afgezien van de nieuwe erftoegangsweg, niet noodzakelijk.
Langzaam verkeer
De ontwikkelingslocatie zal voor langzaam verkeer bereikbaar zijn vanaf zowel de Dorpsstraat als de Van Tongerenstraat. De wegen zullen conform de uitgangspunten van het concept 'Duurzaam Veilig' een gemengde verkeersafwikkeling kennen via de nieuw aan te leggen 30 km/h-erftoegangsweg. Fietsers hebben hierbij een plek op de rijbaan, terwijl voor voetgangers een trottoir zal worden gerealiseerd van minimaal 2 meter breed. Met de tweezijdige ontsluiting ontstaat voor fietsers en voetgangers een goede verbinding met de bestaande kern. Ook zal door de tweezijdige ontsluiting sprake zijn van een goede bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten bij calamiteiten.
Openbaar vervoer
Per openbaar vervoer wordt de locatie ontsloten door een busverbinding tussen Gorinchem en Sliedrecht. De bussen halteren nabij de kruising Oosteinde-Provincialeweg op 2 kilometer fietsafstand van de ontwikkelingslocatie. In Gorinchem en Sliedrecht kan worden overgestapt tussen bus en trein. Ten noordoosten van Wijngaarden bevindt zich langs de N214 een bushalte welke bediend wordt door snelle busdiensten tussen Utrecht en Dordrecht. Deze bushalte bevindt zich op circa 4 kilometer van het plangebied nabij de kruising Provincialeweg-N214. Bij deze bushalte is voorzien in goede fietsstallingsvoorzieningen. De kern wordt verder ontsloten door een buurtbus welke halteert nabij de NH-kerk in de kern zelf. Deze halte bevindt zich op loopafstand van het plangebied maar kent een beperkte dienstregeling. De buurtbus geeft verbinding met het station te Sliedrecht.
Gezien de aanwezigheid van een buurtbus en haltes van doorgaande regionale buslijnen binnen 5 kilometer is de ontsluiting per openbaar vervoer, gezien de perifere ligging van de kern Wijngaarden, matig te noemen. Door de geringe vervoersvraag vanuit de kern en de perifere ligging is bediening van de kern door meer en frequenter openbaar vervoer niet te verwachten in de toekomst.
Conclusie
Het plangebied voorziet in voldoende ontsluitingsmogelijkheden voor zowel gemotoriseerd-, langzaam,- en openbaar vervoer.