direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Uitbreiding bedrijventerrein Melkweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0693.BPMELKWEGFASE1-OH01

2.4 Gemeentelijk beleid

Het gemeentelijk beleid kent een aantal elkaar versterkende sporen:

  • voorwaarden creëren voor leefbare vitale dorpen met ruimte voor wonen en werken;
  • ruimte bieden aan lokale bedrijven die op hun huidige locatie knel zitten of daar in planologisch opzicht minder passend zijn;
  • om daarmee ruimte creëren voor enige woningbouw binnen de contouren;
  • werken aan verbeteren van de ruimtelijke kwaliteiten en verkeersveiligheid.

In het bestemmingsplan 'Dorpskern Bleskensgraaf' is op een deel van het terrein de bestemming 'vatUB' gelegd; de bestemming voorlopig agrarische doeleinden en toekomstig uit te werken bedrijventerrein. Door de provincie is destijds goedkeuring onthouden aan deze bestemming omdat destijds niet zeker was of de gemeente na 2005 wel bedrijventerrein toegewezen zou krijgen. Inmiddels is in de regionale bedrijventerreinenstrategie 7 ha netto toegewezen aan Bleskensgraaf Melkweg.

Structuurschets bedrijventerrein Melkweg

In 2008 is door RBOI een structuurschets voor de uitbreiding van de Melkweg opgesteld. In aansluiting op de Melkweg is een bedrijventerrein gerealiseerd, het huidige bedrijventerrein Melkweg. Om de huidige en toekomstige vraag te kunnen faciliteren is uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein Melkweg noodzakelijk. Om deze locatie als ontwikkelingsruimte te kunnen benutten stelt de provincie als voorwaarde dat de noodzaak in een structuurvisie wordt onderbouwd. De structuurschets voorziet in deze onderbouwing.

Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat bij het lokaal gevestigde bedrijfsleven op korte termijn dringend behoefte is aan extra bedrijventerrein.

Met de uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein Melkweg binnen de gemeente worden de volgende doelstellingen bereikt:

  • behoud economische bedrijvigheid in de eigen gemeente;
  • verplaatsing van ongunstig gelegen bedrijven in kernen vanuit bedrijfseconomisch oogpunt;
  • mogelijkheid tot verplaatsing van ongunstig gelegen bedrijven in linten vanuit cultuurlandschappelijk oogpunt;
  • creëren van nieuwe kansen voor ontwikkeling van wonen in kernen door vrijkomende ruimte;
  • verbetering leefbaarheid van die kernen.

Structuurvisie Graafstroom (2009)

Binnen de gemeente spelen diverse herstructureringsprojecten, mogelijke uitbreidingen 'buiten de contour' en de uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Melkweg te Bleskensgraaf. Onder meer om voorgaande reden was er behoefte aan een integrale visie op de ontwikkeling van Graafstroom. Deze is neergelegd in de Structuurvisie Graafstroom, welke in december 2009 is vastgesteld.

Visie op hoofdlijnen

De visie is vooral gericht op het behoud van het bestaande. Het karakteristieke landschap, de cultuurhistorisch waardevolle elementen, het relatief grote voorzieningenaanbod en de dynamiek in de kernen en linten. De bestaande kwaliteiten vormen het uitgangspunt voor veranderingen. Het afwisselende karakter van kleinschalige bedrijvigheid, agrarisch gebruik en woningbouw zorgt dat het gebied dynamisch blijft. Doordat ondernemingen, woningen en voorzieningen elkaar in een snel tempo afwisselen ontstaat een mozaïek aan activiteiten die een meerwaarde is voor de ruimtelijke structuur en de beleving van het gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0693.BPMELKWEGFASE1-OH01_0002.png"

Uitsnede Ruimtelijk Casco Structuurvisie Gemeente Graafstroom

Ontwikkelingskader dorpen

Bedrijvigheid blijft mogelijk in de linten en kernen. Het gaat om kleinschalige (onder andere aan-huis-verbonden) bedrijvigheid of recreatief gebruik (zoals bed & breakfasts). Bedrijvigheid, behorend tot milieucategorie 1 en 2 (conform bedrijven- en milieuzonering VNG), wordt geacht te passen in een gemengde woonomgeving. Omdat het gezien het kleinschalig karakter van het landschap hier niet wenselijk is grote bedrijven toe te staan, is een maximale maat van 1.000 m² leidend. Van deze richtlijnen kan in individuele gevallen gemotiveerd worden afgeweken. Hinderlijke bedrijven en bedrijven die niet passen in het geschetste profiel, worden ten behoeve van de leefbaarheid zoveel mogelijk uitgeplaatst uit de kernen en de linten. Het bedrijventerrein aan de Melkweg is hiervoor de aangewezen plek. De vrijgekomen locaties kunnen worden herontwikkeld.

Concentratiegebieden in kernen

Delen van de kernen zijn aangemerkt als 'Concentratiegebieden in kernen'. Waar processen van intensivering, transformatie en herstructurering overal in de linten en kernen denkbaar zijn, ligt de focus wat betreft uitbreiding in de kernen. Dit zijn de concentratiepunten voor grotere ontwikkelingen op het vlak van met name wonen, maar ook werken en voorzieningen. Het oprekken van de contouren, zoals opgenomen in het Streekplan, is hier denkbaar.