Plan: | Uitbreiding bedrijventerrein Melkweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0693.BPMELKWEGFASE1-OH01 |
Nota Ruimte (2006)
Het Rijk streeft naar versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden en borging van de veiligheid.
Het plangebied ligt in het Groene Hart, welke is aangewezen als Nationaal landschap. Binnen Nationale landschappen zijn ruimtelijke ontwikkelingen alleen mogelijk met behoud of versterking van de kernkwaliteiten van het landschap. Daarnaast is er ruimte voor ten hoogste de eigen bevolkingsgroei en ruimte voor de aanwezige regionale en lokale bedrijvigheid.
Voor het stedelijk vestigingsklimaat en de kracht van de steden is (onder meer) een goede regionale bereikbaarheid en de beschikbaarheid van voldoende bedrijventerreinen van de juiste kwaliteit essentieel. In veel Nederlandse regio's is sprake van een krappe voorraad aan bedrijventerreinen. Het Rijk stimuleert de ontwikkeling van nieuwe terreinen en de modernisering van reeds bestaande, soms verouderde terreinen. Revitalisering van deze bedrijventerreinen leidt niet alleen tot een hogere productiviteit en een efficiƫnter ruimtegebruik, maar kan ook de leefbaarheid vergroten.
De economische groei moet gestimuleerd worden en daarvoor zijn voldoende bedrijventerreinen noodzakelijk van de door de markt gevraagde kwaliteit. Door de kwaliteit van de bestaande bedrijventerreinen te verbeteren, kan een bijdrage worden geleverd aan de versterking van de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven en daarmee aan de werkgelegenheidsgroei.
Ontwerp AMvB Ruimte (29 mei 2009)
Kern van de Wro is dat alle overheden hun ruimtelijke belangen vooraf kenbaar maken en aangeven via welke weg zij die belangen denken te realiseren. Het Rijk geeft dit aan in de AMvB Ruimte.
De AMvB Ruimte omvat alle ruimtelijke rijksbelangen uit eerder uitgebrachte PKB's (planologische kernbeslissingen) die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. Het gaat om kaders voor onder meer het bundelen van verstedelijking, de bufferzones, nationale landschappen, de Ecologische Hoofdstructuur, de kust, grote rivieren, militaire terreinen, mainportontwikkeling van Rotterdam en de Waddenzee. Met de AMvB Ruimte maakt het Rijk proactief duidelijk waar provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmingsplannen aan moeten voldoen.
Op het plangebied zijn de volgende artikelen uit de AMvB Ruimte van toepassing:
Artikel 2.4 Aanwijzing bestaand bebouwd gebied
De bundelingsstrategie uit de Nota Ruimte is overgenomen in de AMvB Ruimte. De provincies hebben in het besluit een hoofdrol bij het uitwerken en handhaven van het generieke bundelingsbeleid. Om duidelijk te kunnen bepalen waar de bundelingsregels gelden, dienen provincies bij of krachtens verordening de grens van het bestaand bebouwd gebied voor een periode van maximaal vier jaar, vast te stellen.
Artikel 3.3 Nationale landschappen
De Alblasserwaard is aangewezen als Nationaal landschap. Het bestemmingsplan beslaat echter alleen de kernen binnen het Nationale landschap. Het ruimtelijke beleid in deze gebieden is gericht op het tegengaan van ongewenste stedelijke ruimtelijke ontwikkelingen en het stimuleren van functies die bijdragen aan de dagrecreatieve mogelijkheden en het groene karakter van de gebieden. Hiermee wordt een duurzame instandhouding bereikt en behouden de rijksbufferzones een meerwaarde voor het stedelijke netwerk waar ze onderdeel van uit maken.