Plan: | Locatie school te Hoornaar |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.WP3004-ont1 |
Het binnen de bebouwde kom van Hoornaar gelegen wijzigingsgebied betreft de aan de Dorpsweg gelegen bebouwde en onbebouwde gronden van de Christelijke basisschool “Samen op Weg”. De hier aanwezige bebouwing is gesloopt om de bouw van 10 woningen (beneden- / bovenwoningen) mogelijk te maken.
Het wijzigingsgebied ligt in de zuidrand van het oude dorpsgebied van Hoornaar, direct aan de noordoostzijde van de aansluiting van de Dorpsweg op de Hoge en Lage Giessen. Het wijzigingsgebied bestaat uit twee met elkaar verbonden deelgebieden waarbij het aan de zijde van de Dorpsweg en de Hoge Giessen gelegen deelgebied wordt benut voor woningbouw en het daarachter (aan de noordoostzijde) gelegen deelgebied wordt benut voor de aanleg van een parkeerterrein.
De nieuwe bebouwing bestaat uit twee korte (door een centrale entree) L–vormig met elkaar verbonden rijtjes met beneden– en bovenwoningen. Het L–vormige bouwblok staat met de kopgevels op een afstand van circa 8 meter uit de Dorpsweg en 4 meter uit de Hoge Giessen. De tussen deze gevels en beide straten gelegen zones worden als trottoir ingericht. Door de bebouwing op te richten op enige afstand van de eigenlijke aansluiting van beide straten ontstaat er een pleinachtige ruimte in de overgangszone van de Hoge en Lage Giessen naar de Dorpsweg. Deze pleinachtige ruimte wordt aan de zijde van de nieuwe bebouwing omkaderd met beplanting. De tussen het plein met de leilinden en de woningen gelegen strook gronden wordt verder ingericht met een smalle groenstrook en gemiddeld circa 5 meter diepe voortuinen.
De nieuwe woonbebouwing wordt niet gesitueerd in, maar vóór de rooilijn van de bestaande bebouwing op de naastgelegen percelen, op een relatief korte afstand van de Dorpsweg. De bestaande dorpsbebouwing langs de Dorpsweg en de bij het wijzigingsgebied aansluitende delen van de Hoge en Lage Giessen staat op een duidelijk grotere afstand van de weg. Door de kortere afstand van de nieuwbouw ten opzichte van de weg ontstaat er als het ware een stedenbouwkundige poort naar de Dorpsweg en wordt de entree vanaf de Hoge en Lage Giessen naar het cultuurhistorisch waardevolle bebouwingslint van de Dorpsweg in ruimtelijke zin extra versterkt. Mede door het overwegend stenige karakter van het plein en de trottoirs is er sprake van een opvallend ruimtelijk contrast dat er voor zorgt dat het historische en groene dorpskarakter van het nagenoeg geheel aan de noordzijde van de Giessen gelegen oude dorpslint wordt benadrukt.
De nieuwe woonbebouwing bestaat uit een begane grondlaag, een verdiepingslaag en een kaplaag. De goot– en nokhoogten bedragen circa 6 respectievelijk 12 meter. Hierdoor is er sprake van een goede afstemming van de goot– en bouwhoogten op de hoogtematen van de bestaande bebouwing in de omgeving.
De begane grondlaag van beide rijtjes biedt in totaliteit ruimte aan 4 benedenwoningen en een trappenhuis. In het plan is wel ruimte gereserveerd om eventueel een lift te realiseren. Deze benedenwoningen worden gebouwd als 2–kamerwoningen waarbij de woonkamers met de aanliggende privétuinen gunstig zijn gelegen op het zuiden en westen. De privétuinen worden door middel van een groenstrook en leilinden afgeschermd van de openbare ruimte.
De eerste verdiepingslaag bevat 4 bovenwoningen met een galerij die mede dienst doet als buitenruimte bij de aanliggende bovenwoningen. De bovenwoningen hebben een met de benedenwoningen vergelijkbare plattegrond.
De tweede verdiepingsplaag bevindt zich in de nok van de gebouwen en bevat 2 ruime bovenwoningen, deze twee woningen worden ieder ontsloten nabij het centrale trappenhuis. Deze woningen zijn qua oppervlakte bijna twee maal zo groot als de ondergelegen woningen.
Zowel de beneden– als de woningen op de eerste verdieping worden ontsloten aan de noord– en oostzijde van het bouwblok; de benedenwoningen direct vanaf maaiveld, de bovenwoningen door middel van een galerij. Door deze opzet worden de meer belangrijke woningfuncties gelegd aan de goed op de zon en aan het plein gelegen representatieve zijde van de nieuwbouw en kunnen de woningentrees, slaapkamers en verkeersruimte (inpandige trappen en bergruimten) worden gelegd aan de achterzijde van de woningen waar het wijzigingsgebied grenst aan de zij– en achtererven van de omliggende bestaande woonomgeving.
Vrijstaand van de woning is ook een (gedeelde) fietsenberging c.q. containerruimte te vinden.
Parkeren
Ten behoeve van de realisatie van de nieuwe woningen moet worden voorzien in voldoende parkeervoorzieningen. Hierbij kan worden uitgegaan van een parkeernorm van 1,5 parkeerplaats per woning/appartement (CROW, ASVV 2004).
De woningen worden voorzien van parkeergelegenheid op het eigen erf, namelijk aan de noordoostzijde van de nieuwbouw waar ruimte is voor 15 parkeerplaatsen. Dit betekent dat de woningen voldoen aan een parkeernorm van 1,5 parkeerplaats per woning. Het parkeerterrein is toegankelijk via een circa 40 meter lang insteekpad vanaf de Hoge Giessen.
Aangezien voldoende nieuwe parkeercapaciteit voor de nieuwe woningen wordt gerealiseerd zal er naar verwachting geen sprake zijn van parkeerproblemen door de realisatie van de nieuwe woningen in de (omgeving van) het wijzigingsgebied.