Plan: | Locatie school te Hoornaar |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.WP3004-ont1 |
Het wijzigingsgebied ligt binnen de bebouwde kom van Hoornaar, aan de oostzijde van de Dorpsweg en direct ten noorden van de Hoge Giessen. De identiteit van Hoornaar wordt in hoge mate bepaald doordat meerdere landschappelijke elementen (zoals donken, veenstromen, weteringen, veenweiden, boomgaarden, knotwilgen, elzensingels en wielen) gezamenlijk voorkomen in de directe nabijheid van het dorp.
Hoornaar bestaat uit een ouder, meer historisch dorpsgebied ten noorden van de Hoge en Lage Giessen (in het bijzonder langs de Dorpsweg) en uit een recenter 20e eeuws dorpsgebied ten zuiden van de Hoge en Lage Giessen. Het oudste deel van de kern Hoornaar ligt aan de Dorpsweg. Bijzonder karakteristiek voor dit deel is de ligging van de dorpsbebouwing op een reeks van donken. Op het hoogste deel van één van deze donken staat de Nederlands Hervormde kerk.
De aanwezigheid van een hoge, langgerekte donkenreeks binnen het veenlandschap heeft geleid tot een sterke concentratie van bebouwing aan de centraal op deze hogere gronden gelegen Dorpsweg. Hoewel de bebouwing voornamelijk vrijstaand is opgericht, is er sprake van een opvallend dicht bebouwingspatroon. Deze onderscheidt zich duidelijk van het meer open bebouwingslint langs de Lage en Hoge Giessen. De bebouwing van het in cultuurhistorisch opzicht waardevolle bebouwingslint van de Dorpsweg kenmerkt zich door de opvallende verschillen in aanleg– en bouwhoogten van de bebouwing en door de verschillen in afstand van de bebouwing tot aan de weg.
De bestaande dorpsbebouwing langs de Dorpsweg en de Hoge Giessen bestaat overwegend uit oudere vaak van oorsprong agrarische georiënteerde bebouwing. Veel woonhuizen staan met de kopgevel en noklijn nagenoeg haaks op de weg. Meestal is de kap uitgevoerd als zadeldak, soms voorzien van wolfseinden. De goothoogte van de oudere, overwegend vrijstaande dorpsbebouwing, bedraagt circa 3 tot 4,5 meter; bij de wat meer recentere dorpsbebouwing is vaak sprake van een iets hogere goothoogte van circa 5 meter.
De overgang van de oude dorpskern naar het nieuwere dorpsgebied ten zuiden van de Lage en Hoge Giessen wordt gevormd door de Kromme Giessen met het daaraan gelegen bebouwingslint van de Lage en Hoge Giessen. De aan weerszijden van deze zone gelegen watergangen en het bebouwingslint zorgen voor een relatief groene overgangszone die het oude dorp en de latere planmatig ontwikkelde nieuwbouwbuurten aan weerszijden van de Groeneweg nadrukkelijk van elkaar scheidt.
De na–oorlogse dorpsuitbreidingen ten zuiden van de Hoge en Lage Giessen bestaan veelal uit rijenwoningen in twee volledige bouwlagen onder een gemeenschappelijke lange zadeldak–vormige kaplaag. De goothoogte bedraagt veelal circa 6 meter.
Voor het hele dorp geldt dat de kleinschalige opbouw en de veelal groene uitstraling moet worden behouden en waar mogelijk versterkt. Tevens moet het cultuurhistorisch waardevolle bebouwingslint langs de Dorpsweg worden behouden en beschermd.