Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerreinen Middenweg en Giessenburg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0689.BP9100-vast

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurvisie "Giessenlanden Buitengewoon" (2008)
De structuurvisie bevat de uitgangspunten en potenties voor de toekomstige ontwikkelingen in Giessenlanden, waarbij de nadruk ligt op de ruimtelijke component. De visie gaat uit van kwalitatief hoogwaardige uitbreidingen, passend in het landschap. De combinatie van wonen en werken kan zowel de economie als de vitaliteit van het platteland verder stimuleren. Op bedrijventerreinen dienen meer woonwerk-units te worden gerealiseerd. Door zelfstandige kleine (arbeids- en kennis intensieve) bedrijfjes aan te trekken kan de economie binnen de gemeente op peil worden gehouden.
 
Planspecifiek
In de gemeentelijke structuurvisie wordt ingezet op het realiseren van meer woon-werkunits op bedrijventerreinen. In de structuurvisie wordt dit voor bedrijventerrein Giessenburg specifiek benoemd. Hierbij wordt als doel gesteld om het terrein te transformeren tot een aanzienlijk kleinschaliger bedrijventerrein, bestaande uit lichtere bedrijven met een dienstverlenend karakter en woon-werkunits. Bedrijven die vanwege hun omvang en/of hinder de lokale bedrijvigheid al langere tijd zijn ontstegen, zullen daartoe op termijn moeten worden uitgeplaatst naar de regionale bedrijventerreinen in Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. De doelstelling om het bedrijventerrein Giessenburg te transformeren tot een kleinschaliger bedrijventerrein is momenteel echter niet aan de orde. In dit bestemmingsplan is daarom geen rekening gehouden met het uitplaatsen van bedrijven en is niet voorzien in het toevoegen van woon-werkunits. Bovendien is vanwege de vigerende milieucategorieën op het bedrijventerrein het toevoegen van woon-werkunits niet mogelijk.
2.4.2 Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (2010)
De gemeente Giessenlanden heeft haar verkeersbeleid opgenomen in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP). Dit GVVP beschrijft per mobiliteitsthema het door de gemeenteraad vastgestelde beleidskader inzake uiteenlopende mobiliteitsonderwerpen. Daarnaast geeft het de oplossingsrichtingen weer, waarbinnen het algemeen bestuur vindt dat de geconstateerde knelpunten met betrekking tot mobiliteit gevonden en opgelost moeten worden. Dit beleidskader vormt voor het dagelijks bestuur het instrument om door middel van een uitvoeringsprogramma de vastgestelde knelpunten inzake mobiliteitsvraagstukken aan te pakken en op te lossen.
Terwijl de gemeente Giessenlanden met dit beleidsplan invulling geeft aan een 'duurzaam veilige mobiliteitsambitie', houdt zij ook vast aan de uitgangspunten van het provinciale structuurplan. De gemeente vervult haar rol als 'Poortwachter van het Groene Hart' waar zij zich inspant voor een blijvende groene omgevingskwaliteit met een groot respect voor het in stand houden en versterken van cultuurhistorische structuren. Daarnaast staat de gemeente ook voor een ontwikkelopgave van de 'Merwedezone' die zij graag in samenspraak en samenwerking met haar partners vanuit een gedragen gebiedsvisie ontwikkelt. De gemeente Giessenlanden zoekt hierbij naar het optimum waar het gaat om verkeersveiligheid, kwaliteit van de leefomgeving met respect voor milieu, groen en een goede ruimtelijke ordening.
 
Gemeente Giessenlanden neemt het initiatief om samen met het waterschap Rivierenland en met de provincie Zuid-Holland, een goede vrachtwagenroutering te organiseren waarover alle zwaar verkeer, inclusief de gevaarlijke stoffen, vervoerd kan worden. Doel hierbij is dat alle woonkernen goed voor zwaar verkeer worden ontsloten. De gemeente stelt geen aparte route vast voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit verkeer volgt in beginsel de (algemene) route voor vrachtverkeer. De uiteindelijke eindbestemming zal niet altijd langs 'de route' liggen, maar het ligt voor de hand dat chauffeurs deze zo lang mogelijk volgen. Voor de chauffeur met gevaarlijke stoffen is dat zelfs een wettelijke verplichting. Om die reden is het apart instellen van een gevaarlijke stoffenroute niet nodig.
 
Planspecifiek
Onderhavig plan betreft een actualisatie van een verouderd bestemmingsplan. In onderhavig plan zijn geen toekomstige ontwikkelingen opgenomen. Het GVVP vormt derhalve geen belemmering voor onderhavig plan.