2.3 Provinciaal en regionaal beleid
2.3.1 Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland (2010)
Provinciale Staten heeft de structuurvisie op 2 juli 2010 vastgesteld. In deze "Visie op Zuid-Holland" beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.
De kern van "Visie op Zuid-Holland" is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
"Visie op Zuid-Holland" is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:
- aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
- duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
- divers en samenhangend stedelijk netwerk;
- vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
- stad en land verbonden.
Planspecifiek
Uitsnede functiekaart (plangebieden rood omcirkeld)
Uitsnede kwaliteitskaart (plangebieden rood omcirkeld)
De plangebieden zijn op de functiekaart aangewezen als 'bedrijventerrein'. Hieronder wordt een aaneengesloten bebouwd gebied verstaan, met als hoofdfunctie bedrijvigheid, waaronder begrepen productie, transport en distributie, veilingen en nutsvoorzieningen, evenals hieraan verbonden kantoorfuncties. Daarnaast zijn de plangebieden op de kwaliteitskaart aangewezen als 'dorpskern'. Een dorpskern is een kleinschalig stads- en dorpsgebied, omgeven door landelijk gebied en niet gekoppeld aan het Zuidvleugelnet.
Onderhavig plan betreft een actualisatie van een verouderd bestemmingsplan. In de gebieden zijn geen toekomstige ontwikkelingen opgenomen. Onderhavig plan is in overeenstemming met het beleid van provinciale structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland'.
2.3.2 Provinciale Verordening Ruimte (2010)
In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte vastgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. Het gebied is aangeduid als stedelijk gebied en bedrijventerrein. De volgende artikelen zijn hierdoor relevant voor het bestemmingsplan:
Contouren
Om het stedelijk netwerk te versterken kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de reeds vastgelegde streekplangrenzen en plannen waar de provincie reeds mee heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan.
Bedrijventerreinen
Met betrekking tot bedrijventerreinen stelt de verordening het volgende.
- Bestemmingsplannen voor gronden die zijn gelegen op bedrijventerreinen wijzen geen bestemmingen aan die nieuwe (bedrijfs)woningen mogelijk maken. Dit uitgezonderd woningen behorende bij woonwerkeenheden op (delen van) bedrijventerreinen waar maximaal milieucategorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten is toegestaan en die niet binnen de invloedsfeer liggen van (delen van) bedrijventerreinen waar bedrijven in een hogere milieucategorie zijn toegestaan.
- Bestemmingsplannen voor gronden die zijn gelegen op bedrijventerreinen moeten bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten passend bij de omgeving van het bedrijventerrein mogelijk maken, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen. De toelichting van het bestemmingsplan moet hierover een verantwoording bevatten.
Planspecifiek
Beide plangebieden vallen binnen de aangegeven bebouwingscontouren. Op bedrijventerrein Middenweg worden bedrijven van maximaal milieucategorie 4.2 toegestaan. Op het bedrijventerrein Giessenburg worden bedrijven van maximaal milieucategorie 3.2 toegestaan. Vanwege de aanwezigheid van bedrijfswoningen op de terreinen en de nabijgelegen woningen in de omgeving is het verhogen van de maximaal toegestane milieucategorie niet mogelijk.
Daar het op grond van de Provinciale Verordening Ruimte niet mogelijk is nieuwe (bedrijfs)woningen mogelijk te maken, voorziet het bestemmingsplan hier niet in. Voorts maakt het plan geen ontwikkelingen mogelijk buiten de rode contouren. Het plan is dan ook in overeenstemming met de uitgangspunten van de Verordening Ruimte.
Rode contour Middenweg
Rode contour Giessenburg
2.3.3 Provinciale Woonvisie Zuid-Holland 2011 - 2020
De Woonvisie Zuid-Holland 2011 - 2020 is op 12 oktober 2011 vastgesteld door de Provinciale Staten. In deze woonvisie wordt geconcludeerd dat de crisis op de woningmarkt niet geheel is te wijten aan de economische recessie, maar door een structurele verandering van de woningmarkt: aan de vraagkant is kwaliteit belangrijker geworden en in sommige landelijke regio's in Zuid-Holland daalt de bevolkingsomvang. Dit vraagt om anticiperend beleid, waarbij de focus niet alleen gericht moet zijn op het bouwen van woningen, maar ook op het verbeteren van de leefomgeving.
In de provinciale woonvisie zijn daartoe vijf ambities geformuleerd:
- regionale verscheidenheid behouden en benutten;
- provincie stelt kaders voor de lange termijn, regionaal vindt uitwerking plaats;
- voldoende passend woningaanbod voor iedereen;
- niet meer woningen plannen dan nodig zijn;
- toevoegingen en impulsen dragen bij aan een verbetering van de leefbaarheid.
Planspecifiek
In het kader van de laatstgenoemde ambitie wordt in de provinciale woonvisie ingezet op de combinatie van wonen en werken (werken aan huis). Dit is een goede impuls gebleken voor de waarde(ring) van een wijk / buurt. De provincie Zuid-Holland blijft achter bij deze ontwikkelingen en met name de creatieve sector lijkt de Noordvleugel te verkiezen boven de Zuidvleugel. Gezien de vigerende milieucategorieën die op beide bedrijventerreinen worden gehanteerd, is het realiseren van woon-werkunits hier echter niet mogelijk.