Plan: | Bovenkerkseweg 66A-68 Giessenburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.BP8009-vast |
Regelgeving en beleid
Het Verdrag van Malta is in 1992 ondertekend en in 1995 in werking getreden. Doelstelling van het Verdrag van Malta is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit Verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. De inhoud van het Verdrag van Malta is neergelegd in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg die op 1 september 2007 van kracht is geworden en een wijziging van de Monumentenwet 1988 tot gevolg heeft gehad. Op grond van deze aangescherpte regelgeving stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.
Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, het Structuurschema Groene Ruimte 2, de Nota Ruimte, de Wijziging van de Monumentenwet 1988 en diverse publicaties van het Ministerie van OC&W.
De gemeente Giessenlanden heeft in 2009 een Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart opgesteld. Op grond van deze kaart heeft het plangebied grotendeels een hoge verwachting aan of nabij het oppervlak. Voor deze verwachting geldt dat bij ingrepen groter dan of gelijk aan 250 m² en dieper dan 30 cm archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
Fragment Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart
Onderzoek en conclusie
De verwachting is dat een groot deel van het bodemprofiel in het plangebied reeds is verstoord bij het oprichten van de huidige agrarische bedrijfsgebouwen in het plangebied. Door het opnemen van dubbelbestemming Waarde - Archeologie wordt gewaarborgd dat bij overschreiding van de normen uit het archeologiebeleid van de gemeente onderzoek wordt uitgevoerd alvorens bodemingrepen worden gepleegd. Daarnaast is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Om te voorkomen dat eventueel voorkomende archeologische resten worden geschaad zullen de sloopwerkzaamheden worden begeleid door een archeoloog. Bij het uitgraven van de fundering voor de nieuwe bouwwerken kan deze worden aangewend als een proefsleuf te behoeve van een archeologisch onderzoek. Voornoemde aanpak is vastgesteld door de gemeentelijk archeoloog.