Plan: | Sportvelden Vroonlandseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.sportveldenkapelle-VAST |
De regels bevatten bepalingen omtrent het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of nog op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in hoofdstukken.
In de inleidende regels zijn in Artikel 1 Begrippen, de begrippen en in Artikel 2 Wijze van meten, de wijze van meten opgenomen.
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn regels opgenomen betreffende de bestemmingen en de aanduidingen. Bij de opzet van deze regels is een alfabetische volgorde gehanteerd alsmede een standaardvolgorde zoals opgenomen in SVBP2008.
In dit bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:
De bestemming Groen is opgenomen voor de groene randen van het sportcomplex. De bestemming is met name bedoeld voor de landschappelijke inpassing, maar de ook de volgende functies zijn toegestaan:
De volgende bouwwerken zijn toegestaan:
In de bouwregels is bepaald welke maatvoeringen voor deze bouwwerken van toepassing zijn.
De bestemming Sport is opgenomen voor het gehele sportcomplex. Er is gekozen voor een algemene bestemmingsomschrijving. Toegestaan zijn:
De afzonderlijke bij sport behorende inrichtingselementen en voorzieningen, zoals groen, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, perceelsontsluitingen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen zijn niet individueel aangeduid. Dit zou leiden tot een te gedetailleerde verbeelding.
De centrale gebouwen voor het voetbalcomplex en korfbalcomplex en de tribune zijn voorzien van een bouwvlak. Buiten het bouwvlak zijn alleen onderschikte sportvoorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, waaronder lichtmasten worden begrepen, toegestaan. In de Begrippen is (niet limitatief) bepaald dat onder ondergeschikte sportvoorzieningen worden verstaan kleinschalige voorzieningen ten dienste van de bestemming, zoals bijvoorbeeld dug-outs, kassa's, materiaalbergingen en dergelijke.
In de bouwregels is bepaald welke maatvoeringen voor deze bouwwerken van toepassing zijn.
Nieuwe lichtmasten en vervanging van lichtmasten zijn toegestaan, voor zover deze binnen de bouwregels (maximaal 15 m) zijn toegestaan. Onder 'Nadere eisen' zijn nadere ruimtelijke criteria opgenomen waaraan de lichtmasten moeten voldoen. De plaatsing van de veldverlichting en de aard van de armaturen mag geen onevenredige lichthinder veroorzaken. Voldaan dient te worden aan de opgestelde grenswaarden door de NSVV. Onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van omliggende bestemmingen en functies wordt daarmee voorkomen.
Artikel 5 Waarde - Archeologie - 2
De gronden binnen het plangebied hebben een bepaalde archeologische waarde (zie ook de tabel in bijlage 2). Om deze reden is aan de gronden een dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 2 toegekend.
Ter plaatse van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 2 geldt bij een bodemverstoring van meer dan 250 m2 en dieper dan 40 cm een onderzoeksplicht. Hiermee wordt het archeologisch belang veilig gesteld.
Uitgangspunt van deze regeling is dat voor projecten groter dan de vrijgestelde oppervlaktematen en verstoringsdiepte een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden nodig is.
De bestemming Waarde - Archeologie - 2 bevat een wijzigingsbevoegdheid om de archeologiebestemming te verwijderen. De wijzigingsbevoegdheid kan worden toegepast wanneer uit archeologisch onderzoek blijkt dat geen archeologische waarde en dus ook geen planologische bescherming meer aan de orde is.
Dit artikel bevat een algemene regeling waarmee kan worden voorkomen dat er in feite meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogd, bijvoorbeeld ingeval (onderdelen van) bouwvlakken van eigenaar wisselen.
Met de regel over de overschrijding van de bouwgrenzen (lid 7.1 Overschrijding bouwgrenzen) worden kleine overschrijding van de bouwgrenzen toegestaan. Hiermee biedt het bestemmingsplan beperkte flexibiliteit.
Met de regels over bestaande maten (lid 7.2 Toegelaten bouwwerken met afwijkende maten) wordt voorkomen dat bestaande situaties die afwijken van de maatvoering ingevolge Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels - onbedoeld - geheel of gedeeltelijk onder het overgangsrecht vallen.
Uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak (3 augustus 2005) blijkt, dat deze algemene bepaling aanvaardbaar is. Een gedetailleerde inventarisatie en individuele beoordeling van afwijkingen zijn niet nodig. Het is ook onjuist ervan uit te gaan, dat hiervoor separate bouwvoorschriften nodig zijn. Essentieel is dat het gaat om bevestiging van bestaande, afwijkende situaties, zodat bij beoordeling van bouwaanvragen direct duidelijk is welke maat bepalend is: namelijk de bestaande maat. Hiermee ligt objectief de strekking van de bepaling vast. Daar waar daadwerkelijk andere situaties worden nagestreefd, is dit door andere bestemmingen of bouwbepalingen vastgelegd. Dit komt overigens in dit bestemmingsplan niet voor. In de bepaling is nadrukkelijk vastgelegd dat op de bedoelde bestaande afwijkingen het overgangsrecht niet van toepassing is. Onder de oppervlaktematen valt ook het bebouwingspercentage.
Artikel 8 Algemene afwijkingsregels
Voor een aantal, ondergeschikte, afwijkingen van bouwen en / of gebruik ten opzichte van de planregels kan het bevoegd gezag met dit artikel afwijken van de bouwregels.
Artikel 9 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel zijn algemene flexibiliteitsregels opgenomen om onder voorwaarden af te wijken van de bestemmingsgrenzen. Deze wijzigingregel geldt voor alle bestemmingen.
In de overige regels is een regeling opgenomen voor de wettelijke regelingen waarnaar in de regels wordt verwezen, geldend zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.
In dit artikel is het overgangsrecht ten aanzien van het bouwen en gebruik in strijd met het plan geregeld.
Dit bestemmingsplan (Sportvelden Vroonlandseweg) wordt als genoemd in dit artikel aangehaald.