direct naar inhoud van 2.2 Gehanteerde bestemmingen
Plan: Kapelle Biezelinge 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.kapbiezHZ001-VAST

2.2 Gehanteerde bestemmingen

De regels bevatten bepalingen omtrent het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of nog op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in hoofdstukken.

  • Hoofdstuk 1 Inleidende regels.
  • Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels.
  • Hoofdstuk 3 Algemene regels.
  • Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels.

2.2.1 Inleidende regels

In de inleidende regels zijn de Begrippen (Artikel 1) en Wijze van meten (Artikel 2) opgenomen.

In de begrippen is het begrip 'maatschappelijke voorziening' genuanceerd. Onder maatschappelijke voorzieningen worden uitsluitend verstaan: (overheids)voorzieningen inzake religie en daarmee gelijk te stellen sectoren.

De wijze van meten is integraal overgenomen uit Kapelle-Biezelinge

2.2.2 Bestemmingsregels

In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn regels opgenomen betreffende de bestemmingen en de aanduidingen. Bij de opzet van deze regels is een alfabetische volgorde gehanteerd alsmede een standaardvolgorde zoals opgenomen in SVBP2008.

In dit bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:

Maatschappelijk (Artikel 3)

De algemene bestemmingsregeling Maatschappelijk in Kapelle-Biezelinge is specifiek afgestemd op de aanwezige religieuze functie. Er is op deze locatie uitdrukkelijk niet voorgestaan andere maatschappelijke voorzieningen te huisvesten gelet op het historische karakter en het huidige gebruik. Het historische kerkgebouw is ook voorzien van de aanduiding 'cultuurhistorische waarde'. Daarmee wordt het behoud van de cultuurhistorische waarden van de kerk voorgestaan.

Het bouwvlak is strak rond de geprojecteerde bouwmassa getrokken. Het is niet toegestaan overkappingen en gebouwen buiten het bouwvlak te realiseren met als uitzondering dat het wel is toegestaan om één vrijstaande, overkapte fietsenberging buiten het bouwvlak te realiseren.

De goot- en bouwhoogten zijn afgestemd op het bestaande kerkgebouw en de geprojecteerde aanbouw aan de achterzijde.

In de specifieke gebruiksregels is bepaald dat ten behoeve van de religieuze functie tevens een verenigingsgebouw is toegestaan, alsmede een aan religie of verenigingsgebouw ondergeschikte horecafunctie.

Er zijn geen afwijkingsbevoegdheden opgenomen. Het bestemmingsplan is afgestemd op het voorgenomen bouwinitiatief.

Waarde - Archeologie - 1 (Artikel 4)

De kerk is gesitueerd in een dorpskern met een specifieke archeologische verwachting (Biezelinge, zie bijlage 2). Om deze reden is aan de gronden een dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 1 toegekend. Hiermee wordt het archeologisch belang veilig gesteld. Ter plaatse van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 1 geldt bij een bodemverstoring van meer dan 50 m2 en dieper dan 40 cm een onderzoeksplicht conform het archeologie beleid van de gemeente Kapelle (vastgesteld 20 december 2011).

Uitgangspunt van deze regeling is dat voor projecten groter dan de vrijgestelde oppervlaktematen en verstoringsdiepte een omgevingsvergunning voor de activiteit bouw nodig is of voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden nodig is.

De bestemming Waarde - Archeologie - 1 bevat een wijzigingsbevoegheid waarmee de archeologische bestemming geheel of gedeeltelijk kan worden verwijderd Deze kan worden toegepast wanneer uit archeologisch onderzoek blijkt dat ter plaatse geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn.

2.2.3 Algemene regels

Anti-dubbeltelregel (Artikel 5)

Artikel 5 bevat een algemene regeling waarmee kan worden voorkomen dat er in feite meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogd, bijvoorbeeld ingeval (onderdelen van) bouwvlakken van eigenaar wisselen.

Algemene bouwregels (Artikel 6)

Met de regel over de overschrijding van de bouwgrenzen (lid 6.1 Overschrijding bouwgrenzen) worden kleine overschrijding van de bouwgrenzen toegestaan. Hiermee biedt het bestemmingsplan beperkte flexibiliteit.

Met de regels over bestaande maten (6.2 Toegelaten bouwwerken met afwijkende maten) wordt voorkomen dat bestaande situaties die afwijken van de maatvoering ingevolge Hoofdstuk 2 - onbedoeld - geheel of gedeeltelijk onder het overgangsrecht vallen.

Uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak (3 augustus 2005) blijkt, dat deze algemene bepaling aanvaardbaar is. Een gedetailleerde inventarisatie en individuele beoordeling van afwijkingen zijn niet nodig. Het is ook onjuist ervan uit te gaan, dat hiervoor separate bouwvoorschriften nodig zijn. Essentieel is dat het gaat om bevestiging van bestaande, afwijkende situaties, zodat bij beoordeling van bouwaanvragen direct duidelijk is welke maat bepalend is: namelijk de bestaande maat. Hiermee ligt objectief de strekking van de bepaling vast. Daar waar daadwerkelijk andere situaties worden nagestreefd, is dit door andere bestemmingen of bouwbepalingen vastgelegd. Dit komt overigens in dit bestemmingsplan niet voor. In de bepaling is nadrukkelijk vastgelegd dat op de bedoelde bestaande afwijkingen het overgangsrecht niet van toepassing is. Onder de oppervlaktematen valt ook het bebouwingspercentage.

Algemene aanduidingsregels (Artikel 7)

Het plangebied is gesitueerd binnen de geluidszone van het gezoneerd industrieterrein Smokkelhoek. Er is daarom voorzien in een gebiedsaanduiding 'geluidszone industrie'.

Algemene afwijkingsregels (Artikel 8)

Voor een aantal, ondergeschikte, afwijkingen van bouwen en / of gebruik ten opzichte van de planregels kan het bevoegd gezag met dit artikel afwijken van de bouwregels.

Algemene wijzigingsregels (Artikel 9)

In het eerste lid zijn algemene flexibiliteitsregels opgenomen om voor bepaalde onderdelen van bestemmingen of gebouwen dan wel bouwwerken af te wijken van de bestemmingsgrenzen. Overigens geldt ook hier dat deze regels als algemene regel gelden voor alle bestemmingen. Daar waar in de bestemmingsregels een specifieke regeling is getroffen voor het vergroten van bestemmingsvlakken, bouwvlakken, kan geen gebruik worden gemaakt van deze algemene regel. In het tweede lid is een wijzigingsbevoegdheid waarmee burgemeester en wethouders bestemmingen kunnen wijzigen naar Groen.

Overige regels (Artikel 10)

In de overige regels is een regeling opgenomen voor de wettelijke regelingen waarnaar in de regels wordt verwezen, geldend zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.

2.2.4 Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht (Artikel 11)

In dit artikel is het overgangsrecht ten aanzien van het bouwen en gebruik in strijd met het plan geregeld.

Slotregel (Artikel 12)

Dit bestemmingsplan wordt als genoemd in dit artikel aangehaald.