Plan: | Wijzigingsplan Elstarstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.KapbiezWZ001-VG01 |
Toekomstige ontwikkelingen lange termijn
Door de ligging dicht bij het centrum vormt de Goessestraatweg een aantrekkelijke (woon)locatie waar een logische afronding van Eliwerve mogelijk wordt geacht. In het recent vastgestelde bestemmingsplan Kapelle Biezelinge (2010) is deze reservering voor bebouwing in dit gebied gecontinueerd, maar niet juridisch-planologisch geregeld in verband met prioritering aan overige locaties (De Zuidhoek en woongebied De Bieselinghe). Wel zijn vooruitlopend op mogelijke planontwikkeling de volgende globale stedenbouwkundige randvoorwaarden opgenomen:
Indien op termijn alsnog, daadwerkelijk woningbouw wordt geprojecteerd, wordt hiervoor een eigen juridisch-planologische procedure gevoerd.
Toekomstige ontwikkeling korte termijn: functionele randvoorwaarden
Het bestemmingsplan Kapelle-Biezelinge voorziet in het herstructureren en ontwikkelen van een aantal gebieden. Naast woningbouwontwikkelingen zijn ook voorzieningen beoogd. De ruimtelijke en functionele kwaliteit van de kern wordt met het uitvoeren van de wijzigingsbevoegdheden gestimuleerd en gewaarborgd. Ook de projectlocatie aan de Elstarstraat - die deel uitmaakt van het gebied waar op termijn afronding van Eliwerve is voorzien - is opgenomen als wijzigingsgebied voor een medisch-maatschappelijke voorziening, zoals de beoogde praktijkruimten.
Stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden
Algemeen
Voor toepassing van de wijzigingsbevoegdheid is aangesloten bij de vorengenoemde ruimtelijke randvoorwaarden van de Goessestraatweg met de volgende aanvulling:
De maximale bouwhoogte bedraagt 4 meter. Van de mogelijkheid voor een grotere bouwhoogte aan de voorzijde is in de uitwerking van het bouwplan zeer beperkt gebruik gemaakt. De hoogte van de voorgevel zal ten hoogste 5 meter bedragen.
Aanvullende randvoorwaarden welstandsnota
Ten behoeve van het wijzigingsplan zijn als aanvulling op de welstandsnota randvoorwaarden opgesteld met betrekking tot:
Met deze criteria wordt een goede beeldkwaliteit van het gebied nagestreefd. In paragraaf 4.1 wordt nader ingegaan op de eerste twee criteria, omdat deze toetsingsgrond zijn voor de stedenbouwkundige inpassing. Hierna wordt kort ingegaan op de architectonische randvoorwaarden die toetsingscriteria zijn bij de bouwvergunning (welstand).
Kleur, materiaal en detaillering
Met betrekking tot kleur, materialisering en detaillering zijn de volgende randvoorwaarden opgenomen:
Stedenbouwkundige en architectonische opzet
Het wijzigingsgebied biedt ruimte voor twee percelen. De tandartsenpraktijk wordt aan de noordzijde van de projectlocatie en centraal op het perceel gesitueerd. De praktijkruimte op het zuidelijk gelegen perceel krijgt een vergelijkbare omvang. Een concrete invulling is nog niet bekend. Tussen de projectlocatie en de bestaande woningen aan de Sterappelstraat is een afschermende groenzone beoogd.
Parkeren vindt op eigen terrein plaats. Aan de achterzijde van de tandartsenpraktijk zijn 8 parkeerplaatsen voor personeelsleden gesitueerd. Aan de voorzijde bevinden zich 5 parkeerplaatsen voor bezoekers. Het zuidelijk perceel biedt de mogelijkheid voor het aanleggen van circa 12 parkeerplaatsen, wat gezien de omvang van de geplande praktijkruimte voldoende is.
Beide gebouwen bestaan uit een rechthoekig bouwvolume met een bouwhoogte van circa 4 meter. De indeling van de tandartsenpraktijk is reeds bekend. Er zijn 5 behandelkamers voorzien. Tevens is er een wachtruimte en zijn er dienstruimten.
Figuur 2.2. Vogelvluchtimpressie voorgevels (Roos en Ros architecten)
Figuur 2.3. Vogelvluchtimpressie achterzijde (Roos en Ros architecten)