direct naar inhoud van 2.1 Bestaande situatie
Plan: Wijzigingsplan Elstarstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.KapbiezWZ001-VG01

2.1 Bestaande situatie

Ruimtelijke beschrijving op hoofdlijnen

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.KapbiezWZ001-VG01_0001.jpg"

Figuur 2.1. Ligging plangebied

De Elstarstraat maakt deel uit van de wijk Eliwerve en is ontwikkeld in de jaren '80 van de 20ste eeuw. De bebouwing bestaat grotendeels uit vrijstaande bebouwing, twee onder-één-kapwoningen en rijenwoningen van vier of zes woningen. De rijenwoningen zijn in twee woonlagen met zadeldak opgetrokken. De overige woningen bestaan veelal uit één of twee bouwlagen en zijn ook voorzien van een kap. Door de wijk is een wandelpad aangelegd met groene bufferruimte tussen de bebouwing. Deze groene ruimte staat loodrecht op de Kerkring.

De locatie maakt deel uit van de zuidelijke randzone tussen de uitvalsweg naar Goes en de wijk Eliwerve. De randzone heeft een uitgesproken groen karakter door de aanwezige boomgaarden. Het gebied vormt de overgang van de kern naar het ten westen hiervan gelegen buitengebied. Het gebied heeft een open bebouwingspatroon met compacte (agrarische) bebouwingsvormen en veelal terug gelegen rooilijnen. Er zijn relatief weinig perceelsontsluitingen en er wordt veelal op eigen terrein geparkeerd.

Ruimtelijke beschrijving in detail

De projectlocatie ligt in het noordoostelijk deel van de randzone en is georiënteerd op de Elstarstraat en het pad door de groenstructuur tussen de Elstarstraat en Sterappelstraat. De randen van de locatie hebben de volgende kenmerken:

  • aan de noordzijde van de locatie zijn aan de Sterappelstraat vrijstaande woningen gesitueerd;
  • aan de oostzijde van de Elstarstraat bevinden zich stroken met rijenwoningen, voorzien van een kap en een lage goothoogte. Door projectmatige ontwikkeling is sprake van eenheid en samenhang;
  • ten zuiden van de projectlocatie bevindt zich een royaal perceel met een vrijstaande woning en een ruime, groene tuin;
  • de westzijde wordt begrensd door een agrarisch perceel. Het perceel wordt momenteel gebruikt als boomgaard.

Functionele analyse

De locatie is gelegen nabij het centrumgebied van Kapelle. Hierdoor is sprake van een gemêleerd functioneel beeld met naast wonen ook:

  • winkelvoorzieningen (supermarkt, detailhandel);
  • maatschappelijke functies (kerk, gemeentehuis, scholen);
  • bedrijvigheid (zuidzijde Goessestraatweg).

De locatie zelf is momenteel als grasland in gebruik.