Plan: | Zeehaven en industrieterrein Sloe 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0654.BVSG2013-0002 |
In het kader van deze beheersverordening is getoetst welke beleidsstukken op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau relevant zijn. Gelet op de uitgangspunten van deze beheersverordening, is uitsluitend stilgestaan bij beleid dat eventuele consequenties voor de beheersverordening kan of dient te hebben. Omdat de beheersverordening ziet op het beheer van de bestaande situaties is een uitgebreidere toetsing niet noodzakelijk.
Het rijksbeleid staat de beheersverordening niet in de weg. In het rijksbeleid (PKB Derde Structuurschema Electriciteitsvoorziening (SEV III)) is het zeehaven en industrieterrein Sloe als een belangrijke schakel in het hoofdnetwerk voor de elektriciteitsvoorziening aangeduid. De PKB Derde Structuurschema Electriciteitsvoorziening (SEV III) bevat de bestaande en nieuwe vestigingsplaatsen voor elektriciteitsproductie met een vermogen van ten minste 500 MW. Het Sloegebied is hierbinnen opgenomen als één van de mogelijke locaties voor bestaande en nieuwe hoogspanningsverbindingen met een spanning van 220 kV en voor het waarborgingsbeleid kernenergie.
Op basis van dit beleid mogen geen beperkingen zijn voor nieuwe energiecentrales in het Sloegebied, waaronder ook een eventuele nieuwe kerncentrale op de locatie Borssele. Een beheersverordening kan hiervoor geen planologisch kader vormen. Indien zich een ontwikkeling op dit vlak voor zou doen, is dit via een separaat juridisch-planologisch spoor (zie ook 2.3.4) mogelijk.
Omgevingsplan Zeeland 2012-2018
Analyse
De voorliggende beheersverordening legt de bestaande situatie vast.
Conclusie
In de beheersverordening wordt uitsluitend het bestaande gebruik en het planologische toegestane gebruik vastgelegd. De beheersverordening past daarmee binnen het provinciaal omgevingsbeleid.
Verordening Ruimte Zeeland
Analyse
Van belang is dat sprake is van een actualisering. Er worden geen nieuwe functies gerealiseerd. Uitgangspunt van de Ruimtelijke Verordening Zeeland is dat bestaande juridisch-planologische rechten worden gerespecteerd. Met de voorliggende beheersverordening is daaraan invulling gegeven. Van belang zijn de artikelen:
Conclusie
In de beheersverordening wordt uitsluitend het bestaande gebruik en het planologische toegestane gebruik vastgelegd. In de beheersverordening is ook het beleidskader van de Verordening Ruimte Zeeland toegepast. Daarmee voldoet de beheersverordening ook aan de Verordening Ruimte Zeeland.
In de structuurvisies van Borsele en Vlissingen onderschrijven beide gemeenten het beleid zoals verwoord in het Strategisch Masterplan van Zeeland Seaport (zie hierna).
Strategisch Masterplan Zeeland Seaports 2009-2020
Analyse
In het masterplan van Zeeland Seaports (ZSP) is het handhaven en stimuleren van bedrijvigheid en werkgelegenheid als hoofddoelstelling geformuleerd. Deze doelstelling heeft inhoud gekregen door onder meer de volgende ambities te benoemen:
Als strategische doelstellingen om invulling te geven aan de genoemde ambities worden duurzaamheid, innovatie en marktwerking genoemd.
Conclusie
In de verordening wordt alleen het huidig gebruik mogelijk gemaakt. Verdere uitbouw, behoudens invulling en herstructurering van percelen met binnen de verordening passende bedrijvigheid, is niet mogelijk.