3.3.1 Algemeen
Uitgangspunten
De beheersverordening is gebaseerd op de volgende uitgangspunten.
- Behoud van het bestaand gebruik.
- Aansluiten op de geldende regelingen (zie paragraaf 1.3) binnen het verordeningsgebied.
- Goed beheren van de bestaande situatie.
Behoud van het bestaand gebruik
Ter plaatse zijn voornamelijk woningen, enkele agrarische bedrijven, enkele overige bedrijven en voorzieningen aanwezig. Deze functies worden als feitelijk bestaand gebruik aangemerkt. De geldende plankaart is als bijlage 1 opgenomen. Hiermee is de bestaande situatie reeds vastgelegd, die verder is bevestigd in de gebiedsregels en de verbeelding. Tevens is in bijlage 2 het huidige, van de geldende regeling afwijkende gebruik opgenomen.
Regeling sluit aan op regelingen in geldende bestemmingsplannen
Met de beheersverordening worden de bouw- en gebruiksmogelijkheden uit het geldende bestemmingsplan voor Hoedekenskerke 2003 gecontinueerd.
Goed beheren van de bestaande situatie
Het beheer van de bestaande situatie vormt de basis van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden. De bestaande kwaliteit van het gebied wordt zo behouden.
Deze beheersverordening regelt dit uitgangspunt door te bepalen dat zowel qua gebruik als qua bouwen de bestaande situatie ook de toegestane situatie is. De bestaande situatie bestaat uit gebruik en bouwen.
- Het bestaande gebruik is in hoofdzaak een woongebied met verspreid enkele (agrarische) bedrijven en voorzieningen. Daarnaast is er ook een dagrecreatieve voorziening in de vorm van de eindpuntvoorziening stoomtrein Goes-Borsele.
- Het bouwen (bestaande bouwwerken) omvat bouwwerken die conform de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht zijn gebouwd (ofwel vergunningvrij, ofwel op basis van een vergunning), of nog legaal kunnen worden gebouwd (op grond van een nog niet benutte vergunning).
Bij de aanvraag om omgevingsvergunningen en in handhavingszaken kan de bestaande situatie door middel van de volgende bronnen worden geraadpleegd:
- plankaart van het bestemmingsplan Kern Hoedekenskerke 2003 (zie bijlage 1);
- overzicht gebruik verordeningsgebied (zie bijlage 2 );
- archief omgevings- en bouwvergunningen.
Plankaart Kern Hoedekenskerke 2003
Het bestemmingsplan Hoedekenskerke 2003 is gedetailleerd van opzet. Vanwege de lage dynamiek in het gebied geeft de plankaart van dit plan dan ook een getrouw beeld van de bestaande situatie. De kaart levert onder andere informatie over functies, bouwhoogten, bouwvlakken en rooilijnen.
Overzicht gebruik verordeningsgebied
In bijlage 2 is een overzicht opgenomen waarin het gebruik van het verordeningsgebied is weergegeven, voor zover dit afwijkt van de plankaart Kern Hoedekenskerke 2003. Het gaat om een lijst van bedrijven en functies. In bijlage 3 zijn de bestaande bedrijfswoningen weergegeven. Deze informatie is ontleend aan de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de vergunningenadministratie en een veldinventarisatie. Aan de hand van dit overzicht kan exact worden teruggevonden wat de bestaande situatie is.
Archief vergunningen
Door middel van het gemeentelijk archief met verleende bouw- en omgevingsvergunningen is per geval de bestaande situatie inzichtelijk.
Luchtfoto
Een recente luchtfoto van het verordeningsgebied is als bijlage 4 toegevoegd, zodat inzicht bestaat in de feitelijke gebouwde situatie.
3.3.2 Opzet van de juridische regeling
Onderdelen en opzet van de regels
De beheersverordening bestaat uit de volgende onderdelen:
-
1. de verbeelding;
-
2. de regels (vier hoofdstukken).
Verbeelding
Op de verbeelding is in de ondergrond de bestaande situatie (bebouwing en kadastrale eigendomsgrenzen) weergegeven. Daarbij is gebruikgemaakt van een digitaal bestand. Op deze ondergrond zijn op basis van de bestaande situatie besluitvlakken getekend waarmee is aangegeven welke functie ter plaatse geldt.
De besluitvlakken op de verbeelding corresponderen met afzonderlijke artikelen in hoofdstuk 2 (Gebiedsregels).
De regels
De regels bestaan uit vier hoofdstukken.
- Hoofdstuk 1 van de regels bevat inleidende bepalingen als begripsbepalingen (artikel 1) en regels voor de wijze van meten (artikel 2). Deze bepalingen zijn noodzakelijk voor een juiste interpretatie van de regels.
- In hoofdstuk 2 zijn de gebiedsregels ofwel de gebruiks- en bouwregels opgenomen. In deze bepalingen is het toelaatbare gebruik van gronden en bouwwerken aangegeven en zijn diverse bepalingen inzake het bouwen opgenomen. Deze bouwregels zijn niet van toepassing op de categorie zogeheten "vergunningvrije bouwwerken". Van een aantal bouwregels kan worden afgeweken. Deze afwijkingsbepalingen zijn eveneens opgenomen in de gebiedsregels.
- Hoofdstuk 3 omvat algemene bepalingen die voor het gehele gebied van toepassing zijn: de anti-dubbeltelregel en algemene gebruiksregels.
- De overgangs- en slotbepalingen zijn ondergebracht in hoofdstuk 4.
Gebiedsregels (Hoofdstuk 2)
Voor de verschillende bestaande functies zijn afzonderlijke gebiedsregels opgenomen, waarbij is aangesloten op de bestemmingsindeling van Kern Hoedekenskerke 2003:
- Agrarisch;
- Autoboxen;
- Bedrijf;
- Detailhandel;
- Groen;
- Horeca;
- Kantoor;
- Maatschappelijk;
- Recreatie;
- Schuur;
- Sport;
- Toeristische Spoorlijn
- Verkeer;
- Water;
- Wonen;
- Leiding - riool;
- Waarde - Archeologie (diverse);
- Waterkering en beschermingszone.
- Het bestaande gebruik mag worden voortgezet.
- In aanvulling op de bepaling inzake bestaand gebruik zijn voor de afzonderlijke gebruiksvormen bepalingen opgenomen waarmee de planologische ruimte uit de geldende bestemmingsregelingen, zo veel mogelijk is gecontinueerd. In deze beheersverordening wordt uitgegaan van bestaand gebruik in 'ruime zin'. Dit betekent dat beperkte flexibiliteit op basis van geldend planologisch regime binnen enkele functies denkbaar is. Hiervoor hoeft (vaak) geen specifieke afwijkingsprocedure te worden gevolgd. Dit geldt voor:
-
1. het vervangen van bedrijven door andere bedrijven, voor zover dit past binnen het geldende regime van milieucategorisering.
-
2. de opvatting dat binnen de maatschappelijke voorzieningen diverse maatschappelijke functies denkbaar zijn;
-
3. verandering van sportvoorzieningen van aard/type.
- Voor de woningen, de agrarische functie en de groenvoorziening, water en verkeersontsluiting worden geen functionele veranderingen voorzien in het gebruik. De bestaande situaties worden gehandhaafd en door de beheersverordening bevestigd.
- Voor de gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn, indien nodig, per functie bepalingen opgenomen omtrent de oppervlakte, goot- en bouwhoogte en eventueel afstanden. Deze bepalingen komen overeen met de bouwregels in de geldende regelingen voor Hoedekenskerke.
- De vrijstellingsbepalingen uit het vigerende bestemmingsplan zijn omgezet naar afwijkingsregels. Het betreft hier afwijkingen die zonder uitvoerig onderzoek kunnen worden toegepast. Bij iedere afwijking vinden wel een afweging en toetsing plaats, die zijn niet zo substantieel als bijvoorbeeld bij een wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in een bestemmingsplan. Hiermee worden de bestaande planologische mogelijkheden gecontinueerd.
-
Wijzigingsbevoegdheden mogen in beheersverordeningen niet worden opgenomen en zijn dan ook niet opgenomen.
- De aanwezige gebruiksvormen zijn, voor zover niet passend binnen de regeling in de tabel in bijlage 2 vermeld. De bestaande bedrijfswoningen in bijlage 3.
- De gemeente beschikt over een handboek voor digitale bestemmingsplannen; daar waar mogelijk zijn de ruimtelijke regels vertaald naar deze beheersverordening en heeft afstemming op het geldend planologisch regime plaatsgevonden.
Algemene regels (Hoofdstuk 3)
In de algemene gebruiksregels zijn regels opgenomen die vergelijkbaar zijn met bepalingen uit een bestemmingsplan. Het betreft de anti-dubbeltelregel en algemene bouwregels en afwijkingsregels. Ook is voorzien in een regeling voor de molenbiotoop in algemene aanduidingsregels.
Overgangs- en slotregels (Hoofdstuk 4)
De overgangsregels regelen situaties die niet passen binnen de regeling uit hoofdstuk 2, maar wel kunnen blijven bestaan. De slotregel bevat de naam van de beheersverordening: "Kern Hoedekenskerke 2013".