direct naar inhoud van 5.2 Regels
Plan: "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013"
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0654.BPHZDSES2013-0001

5.2 Regels

De regels bevatten bepalingen omtrent het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of nog op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in hoofdstukken.

  • Hoofdstuk 1 Inleidende regels.
  • Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels.
  • Hoofdstuk 3 Algemene regels.
  • Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels.

5.2.1 Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Dit hoofdstuk bevat artikelen, die van belang zijn voor een juiste toepassing van deze regels.

Begrippen

De begrippen geven een nadere uitleg van een aantal in de regels gehanteerde begrippen. Hierdoor wordt de eenduidigheid en daarmee de rechtszekerheid vergroot.

Wijze van meten

Dit artikel bevat bepalingen die aangeven op welke wijze bepaalde zaken, zoals oppervlakte en inhoud van gebouwen, dienen te worden gemeten.

5.2.2 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Algemeen

Opbouw bestemmingsregels

Dit hoofdstuk bevat regels betreffende de opgenomen bestemmingen en de aanduidingen. Bij de opzet van deze regels is een alfabetische volgorde gehanteerd alsmede een standaard volgorde zoals opgenomen in SVBP2008.

  • Bestemmingsomschrijving
    In dit onderdeel wordt de materiële inhoud van de bestemming aangegeven. Dit houdt in: de functies die binnen de bestemming 'als recht' zijn toegestaan. De bestemmingsomschrijving vormt de eerste 'toetssteen' voor gebruiksvormen en ook voor bouwactiviteiten (past het beoogde gebruik van gronden / gebouw binnen de bestemming). Beide zijn slechts toegestaan, voor zover zij zullen plaatsvinden binnen de opgenomen omschrijving.
  • Bouwregels
    Dit onderdeel geeft aan welke bouwwerken mogen worden opgericht. Voorop staat dat slechts mag worden gebouwd ten behoeve van de voor de bestemming aangegeven bestemmingsomschrijving.
  • Afwijken van de bouwregels
    De bevoegdheid tot het afwijken van de bouwregels zijn in dit deel van de regels opgenomen.
  • Specifieke gebruiksregels
    In dit onderdeel wordt ten opzichte van de Bestemmingsomschrijving, specifiek bepaald welke functies al dan niet specifiek zijn toegestaan. Deze bepaling vormt een aanvulling op de Bestemmingsomschrijving.
  • Afwijken van de gebruiksregels
    De bevoegdheid tot het afwijken van de gebruiksregels is in dit deel van de regels opgenomen.
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
    Voor zover nodig zijn hierin de regels voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden opgenomen. Dit bestemmingsplan voorziet niet in dergelijke regels.
  • Wijzigingsregels
    Bestemmingen of locaties binnen een bestemming kunnen worden gewijzigd wat betreft gebruik of bouwmogelijkheden. De bevoegdheden staan in dit deel vermeld.

Een bestemmingsartikel behoeft niet alle elementen te bevatten. Dit is afhankelijk van de aard van de bestemming. Alle bestemmingen bevatten wel een bestemmingsomschrijving en bouwregels. In dit plan zijn regels voor 'Afwijken van de gebruiksregels' en 'Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden' niet noodzakelijk gebleken.

Gemengd

De bestemming Gemengd is toegekend aan de gronden aan de Dorpsstraat. Binnen deze bestemming zijn toegestaan:

  • detailhandel;
  • kantoren;
  • maatschappelijke voorzieningen ten behoeve van het wonen;
  • zorgafhankelijk wonen (geregeld met een specifieke functie-aanduiding);
  • wonen;
  • verhardingen, groenvoorzieningen en andere voorzieningen ten dienste van de bestemming.

Binnen deze bestemming zijn de volgende bouwwerken toegestaan:

  • hoofdgebouwen;
  • aan- en uitbouwen;
  • bijgebouwen;
  • bouwwerken geen gebouwen zijnde.

Van de hoofdgebouwen dient 75% van de voorgevel in de op de verbeelding aangegeven gevellijn te worden gebouwd, daar waar op de kaart een dergelijke lijn is aangegeven. Dit is het geval voor percelen aan de Dorpsstraat. Het is hier wenselijk de oorspronkelijke rooilijn te handhaven.

De goot- en bouwhoogte zijn op het ontwerp en het reeds geldende juridisch-planologisch regime afgestemd.

Uit oogpunt van flexibiliteit zijn enkele afwijkingmogelijkheden bij omgevingsvergunning ten aanzien van de bouwregels opgenomen. Afwijkingmogelijkheden bij omgevingsvergunning zijn opgenomen om de voorgevel gedeeltelijk (maximaal 50%) achter de gevellijn op te kunnen richten.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de bestemming te wijzigen ten behoeve van een horecabedrijf uit ten hoogste categorie 1 of 2 uit de Staat van Horecea-activiteiten. Een horecafunctie van deze zwaarte wordt, onder voorwaarden, toelaatbaar geacht in de Dorpsstraat. In de wijzigingsregels zijn hiervoor onder andere de volgende regels opgenomen:

  • a. wijziging mag worden toegepast indien er geen milieuhygiënische belemmeringen zijn;
  • b. wijziging mag niet leiden tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelmogelijkheden van omliggende bestemmingen en functies;
  • c. in het wijzigingsplan wordt aandacht besteed aan de gemaakte belangenafweging.

Hiermee wordt bij planwijziging een goede afstemming op de omgeving gewaarborgd.

Tuin

De bestemming Tuin is opgenomen, voor die locaties waar geen bebouwing gewenst is. Binnen de bestemming Tuin zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Binnen deze bestemming wordt de aanleg van siertuinen (inclusief paden en verhardingen) mogelijk gemaakt.

Verkeer

De bestemming Verkeer is opgenomen voor die delen van het plangebied die behoren tot de verkeersruimte van de Dorpsstraat en de Eendvogelstraat. Voorts is de parkeeraccommadatie van het woonzorgcomplex van deze bestemming voorzien.

In beide bestemmingen zijn alleen de voorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan die benodigd zijn voor de bestemming. Ook openbare nutsvoorzieningen mogen worden gerealiseerd binnen deze bestemming.

Wonen

De gronden aan de Eendvogelstraat ( met uitzondering van de hoek van de Dorpsstraat) zijn bestemd tot “Wonen”. Omdat in het woonzorgcomplex ook mogelijk gemeenschappelijke activiteiten plaats vinden, is tevens een aanduiding (m) 'maatschappelijke voorzieningen' opgenomen. Hier zijn maatschappelijke voorzieningen ten behoeve van het wonen toegestaan.

Binnen deze bestemming zijn de volgende bouwwerken toegestaan:

  • gebouwen (woningen);
  • bouwwerken geen gebouwen zijnde.

Door de bouwaanduiding [gs] 'gestapeld' is aangegeven dat de woningen gestapeld mogen worden uitgevoerd. De goot- en bouwhoogte mag niet meer bedragen dan is aangeven op de verbeelding en is toegesneden op het bouwplan.

Uit oogpunt van flexibiliteit zijn enkele afwijkingmogelijkheden bij omgevingsvergunning ten aanzien van de bouwregels opgenomen.

In de gebruiksregels is het gebruik nader gespecificeerd. Het gaat dan om de maatschappelijke voorzieningen. Aangegeven is dat dit gebruik :

  • uitsluitend op de begane grond is toegestaan;
  • qua oppervlakte is begrensd tot 200 m²;
  • uitdrukkelijk ook kantoorruimte, dienstverlening en recreatieruimte ten behoeve van zorgafhankelijk wonen omvat.

5.2.3 Hoofdstuk 3 Algemene regels

Dit hoofdstuk bevat een aantal bepalingen die op de bestemmingen als bedoeld in hoofdstuk 2 van toepassing zijn. Het betreffen de volgende bepalingen.

Anti-dubbeltelbepaling
Hiermee wordt voorkomen dat gronden oneigenlijk worden gebruikt voor het optimaliseren van bouwmogelijkheden.

Algemene bouwregels
In artikel 8 is geregeld dat het college van burgemeester en wethouders nadere eisen kan stellen aan plaatsing van gebouwen, de dakhelling van hellende dakvlakken en de plaatsing en vormgeving van bouwwerken geen gebouw zijnde. Voorts zijn in lid 2 Bestaande maten geregeld. Met de regels inzake bestaande maten wordt voorkomen dat (ondergeschikte) afwijkingen onder het overgangsrecht komen te vallen.

Algemene gebruiksregels
In artikel 9 is het verboden gebruik van de gronden geregeld. Hiervan kan bij omgevingsvergunning worden afgeweken indien strikte toepassing daarvan zou leiden tot een beperking van het meest doelmatige gebruik dat niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd.

Algemene afwijkingsregels
In artikel 10 is een aantal algemene afwijkingsregels opgenomen. Deze afwijkingen bij omgevingsvergunning betreffen het bouwen van gebouwtjes van openbaar nut, het overschrijden van bebouwingsgrenzen, beperkte afwijkingen in verband met het ruimtelijk of technisch beter plaatsen van bouwwerken én het oprichten van masten en antennes tot een bepaalde bouwhoogte. Deze afwijkingsmogelijkheden hebben tot doel flexibiliteit in het plan in te bouwen. Het afwijken kan in veel gevallen plaatsvinden zonder dat hierdoor het belang van een goede ruimtelijke ordening wordt geschaad.

Algemene wijzigingsregels
In artikel 11 zijn algemene wijzigingsbevoegdheden opgenomen voor het college van burgemeester en wethouders om het bouwen van gebouwtjes van openbaar nut, het overschrijden van bebouwingsgrenzen en beperkte verschuivingen van de bestemmingsgrenzen (tot 3 meter) mogelijk te maken. Het verschuiven van bestemmingsgrenzen kan in veel gevallen plaatsvinden zonder dat hierdoor het belang van een goede ruimtelijke ordening wordt geschaad. Voor dit soort gevallen is derhalve in het plan een wijzigingsbevoegdheid voor burgemeester en wethouders opgenomen.

In dit artikel is ook een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om in de bestemming Wonen en Gemengd het maximum toegestane aantal wooneenheden te wijzigen, met dien verstande dat het totaal aantal wooneenheden (34) niet mag worden gewijzigd.

5.2.4 Hoofdstuk 4 Overgangs- en Slotbepalingen

Overgangsregels

De overgangsregels hebben tot doel de rechtstoestand te begeleiden van bouwwerken die gebouwd zijn of kunnen worden gebouwd en die afwijken van de bebouwingsbepalingen van het plan. Tevens is bepaald dat het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken in het plan, voor zover dit gebruik op het tijdstip van het rechtskracht verkrijgen van het plan (rechtens) afwijkt van de in het onderhavige plan gegeven bestemming, kan worden voortgezet.

Deze regels zijn opgenomen in het Bro en zijn op voorgeschreven wijze overgenomen.

Slotbepaling

Dit artikel ten slotte geeft aan de naam waaronder de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald: bestemmingsplan "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013".