direct naar inhoud van 4.6 Archeologie
Plan: "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013"
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0654.BPHZDSES2013-0001

4.6 Archeologie

Analyse

De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) heeft een archeologisch advies uitgebracht ten aanzien van de beoogde herstructurering van de voormalige supermarktlocatie. Het advies is opgenomen in bijlage 7 van het bijlagenboek. Volgens provinciaal beleid is archeologisch vooronderzoek nodig, wanneer het plangebied groter dan 100 m² is en de verstoringsdiepte verder dan 30 cm onder het maaiveld reikt. Dit is hier het geval.

In het advies wordt het volgende geconstateerd.

  • Volgens de IKAW (Indicatieve Kaart Archeologische Waarden) is het plangebied gesitueerd in een gebied met een lage archeologische verwachtingswaarde.
  • Blijkens de AMK (Archeologische Monumenten Kaart) maakt de planlocatie geen deel uit van een terrein van hoge archeologische Waarde.
  • Binnen het perceel zijn geen vindplaatsen bekend volgens de landelijke database voor archeologische vindplaatsen (Archis2) en het ZAA (Zeeuws Archeologisch Archief).
  • In de directe omgeving zijn vindplaatsen bekend:
    • 1. voormalige ridderhofstede ter plaatse van de Sint Blasiuskerk;
    • 2. restanten van het 16e eeuwse huis Watervliet (huis, parkomgeving);
    • 3. restanten van de 19e eeuwse villa Bloemenheuvel.
  • Bebouwing in het plangebied is pas in de 20ste eeuw tot stand gekomen.

Op basis van het voorgaande wordt door de SCEZ vastgesteld dat binnen het plangebied geen restanten van het huis Watervliet zijn te verwachten en dat daarom geen archeologisch vooronderzoek nodig is. Eventuele restanten van de 19e eeuwse villa Bloemenheuvel worden van minder groot belang geacht.

Het is niet uit te sluiten dat ondanks de vrijstelling voor archeologisch onderzoek toch relevante archeologische sporen en vondsten in de bodem verborgen zijn, die in de uitvoeringsfase van de ontwikkeling bij graafwerkzaamheden aan het licht komen. Op basis van de Monumentenwet 1988 (artikel 53) bestaat daarvoor een wettelijke meldingsplicht. Bij graafwerkzaamheden dient men dan ook attent te zijn op eventuele vondsten en deze onverwijld te melden bij de SCEZ.

Conclusie

Archeologie staat de realisering van de voorgenomen ontwikkeling niet in de weg.