Plan: | "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013" |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0654.BPHZDSES2013-0001 |
Toetsingskader
Ten behoeve van de nieuwe ruimtelijke ontwikkeling is onderzoek naar wegverkeerslawaai verplicht. Woningen worden door de Wet geluidhinder (hierna: Wgh) als geluidsgevoelige functie aangemerkt en moeten voldoen aan de normen die zijn gesteld in deze Wgh. Voor akoestisch onderzoek dient de geluidsbelasting te worden berekend met een tijdshorizon van minimaal 10 jaar. Derhalve is de geluidsbelasting beoordeeld voor het jaar 2023.
Geluidszones langs wegen
Langs alle wegen bevinden zich ingevolge de Wgh geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km / uur-gebieden. Binnen de geluidszone van een weg moet de geluidsbelasting aan de gevel van geluidsgevoelige bestemmingen (onder andere woningen) aan bepaalde wettelijke normen te voldoen.
De breedte van een geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk). De geluidszone ligt aan weerszijden van de weg, gemeten vanuit de kant van de weg. Onder stedelijk gebied wordt verstaan:
'het gebied binnen de bebouwde kom, doch met uitzondering van het gebied binnen de bebouwde kom, voor zover liggend binnen zone van een autoweg of autosnelweg als bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens' (artikel 1 Wgh).
Er zijn geen gezoneerde wegen waarvan de geluidszone over het plangebied valt.
30 km / uur gebieden
Zoals uit het voorgaande wordt geconcludeerd geldt voor straten die zijn ondergebracht in een 30 km / uur-gebied (gedezoneerde wegen) geen wettelijke geluidszone en is akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai in nieuwe situaties op grond van de Wgh niet verplicht.
Op basis van jurisprudentie (Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, 3 september 2003, nummer: 200203751/1) moet in het kader van een goede ruimtelijke ordening echter aannemelijk worden gemaakt dat sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau, met name binnenshuis. Indien dit niet aannemelijk is, dient te worden onderbouwd of maatregelen ter beheersing van de geluidsbelasting aan de gevels noodzakelijk, mogelijk en doelmatig zijn. Omdat er geen wettelijke grenswaarden zijn voor gedezoneerde wegen is er voor gekozen aan te sluiten bij de grenswaarden die zijn gesteld in de Wgh.
Voor het project is de gedezoneerde Dorpsstraat en Eendvogelstraat relevant, waarbij de Eendvogelstraat maatgevend is (ontsluiting van de kern Heinkenszand).
Normstelling: voorkeurs- en uiterste grenswaarde
Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van geluidgevoelige functies binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde. Voor nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen bedraagt deze 48 dB. Deze voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit akoestisch onderzoek blijkt dat deze voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Onderscheid wordt gemaakt in:
Zijn deze maatregelen niet mogelijk, niet gewenst of niet doeltreffend dan mag de geluidsbelasting in deze situatie de uiterste grenswaarde van 63 dB niet te boven gaan.
Daarnaast is van belang dat zodanige gevelmaatregelen worden genomen dat de maximaal aanvaarde binnenwaarde op grond van het Bouwbesluit ten hoogste 33 dB bedraagt.
Analyse
Berekeningen die zijn uitgevoerd voor vergelijkbare situaties zoals de Eendvogelstraat (geasfalteerde weg met een maximumsnelheid van 30 km/uur en een verkeersintensiteit van circa 900 mvt/etmaal) wijzen uit dat de maximale geluidsbelasting aan de gevels van de beoogde ontwikkelingen in elk geval niet meer zal bedragen dan de uiterste grenswaarde van 63 dB.
De gevels voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, waardoor ter plaatse een aanvaardbare binnenwaarde wordt gewaarborgd.
Conclusie
Wegverkeerslawaai vormt geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.
Er is sprake van een aanvaardbaar akoestisch woon- en leefmilieu.