Plan: | Groote Lindt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp11grootelindt-3002 |
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de onderstaande bestemmingen voor.
Bedrijf
Omdat het bedrijventerrein een overwegend bedrijfsmatig karakter heeft, is het geheel bestemd als Bedrijf. De voor Bedrijf aangewezen gronden zijn bestemd voor bedrijven. Op de verbeelding is weergegeven welke categorie bedrijven waar zijn toegestaan. Het bedrijventerrein is gezien zijn ligging geschikt voor bedrijven uit zwaardere categorieën. Afhankelijk van de ligging ten opzichte van woningen en bedrijfswoningen zijn bedrijven tot en met categorie 5.1 algemeen toelaatbaar op het bedrijventerrein.
Bedrijven die niet passen binnen de algemene toelaatbaarheid zijn mogelijk gemaakt middels de aanduiding specifieke vorm van bedrijf 1 tot en met 6. Deze bedrijven zijn genoemd in een tabel met daarin de bijbehorende SBI-codes waarmee deze terug te vinden zijn in de Staat van Bedrijfsactiviteiten, behorende bij dit bestemmingsplan. Op deze plekken mogen alleen bedrijven worden gevestigd, die passen binnen de in de tabel aangegeven categorie en die vallen onder de genoemde SBI-code. Hiermee worden de hier thans aanwezige bedrijven die afwijken van de algemene toelaatbaarheid, van een maatwerkbestemming voorzien. Hiermee wordt de bestaande situatie 'op slot gezet'.
Binnen de bestemming Bedrijf is verder detailhandel toegestaan voor zover het ondergeschikte detailhandel van ter plaatse geproduceerde of vervaardigde goederen betreft. Daarnaast zijn bij de bedrijfsvoering behorende kantoren toegestaan tot 50% van het bedrijfsvloeroppervlak met een maximum van 2.000 m². Ter plaatse van de aanduiding kantoor zijn kantoren toegestaan tot een maximum van 3.000 m2.
Op het bedrijventerrein bevinden zich ook nog enkele andere functies. Deze functies zijn mogelijk gemaakt middels een functieaanduiding. De bestaande bedrijfswoningen zijn mogelijk gemaakt ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning'. Deze is niet van toepassing op het hele perceelsvlak, maar betreft alleen de bestaande bedrijfswoning. Omdat ook de bouwhoogte is aangegeven, is op deze manier de bestaande woning ruimtelijk vastgelegd.
Ook de niet bedrijfsmatige functies zijn met functieaanduidingen mogelijk gemaakt. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - 1' is tevens detailhandel in tweedehands goederen, zoals in een kringloopwinkel. Voor de fietsen- en brommerszaak aan de Lintsedijk is de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - 2', tevens detailhandel en reparatie van scooters, brommers en fietsen. Ten slotte is voor de groothandel in zand en grind de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - 3' opgenomen. Voor de bouwmarkt aan de Lindtsedijk is de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel – 4' opgenomen. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van dienstverlening - 1' is tevens een verhuurbedrijf ten behoeve van thuiszorg, maatschappelijk welzijn en jeugdgezondheidszorg.
Het onbemande benzinestation aan de Lindtsedijk is mogelijk gemaakt middels de aanduiding 'verkooppunt van motorbrandstoffen zonder lpg'.
In het oosten van het plangebied loopt de rijksweg A16 onder het plangebied door. Deze rijksweg is middels de aanduiding 'verkeer' specifiek mogelijk gemaakt. Binnen deze aanduiding zijn ook tunnels toegestaan. Deze aanduiding is ook opgenomen in de bestemming Verkeer en Water.
Bouwregels
Binnen de bestemming zijn uitsluitend binnen het bouwvlak gebouwen toegestaan met inachtneming van de aanduidingen op de verbeelding. Buiten het bouwvlak zijn bouwwerken geen gebouwen toegestaan. Terrein- en erfafscheidingen mogen voor de voorgevelrooilijn worden gebouwd tot een hoogte van 2,5 m. Achter de voorgevelrooilijn mogen deze worden gebouwd tot een hoogte van 3 m.
Voor de voorgevelrooilijn mag per bedrijfsgebouw een reclamezuil met een maximumhoogte van 2 m worden opgericht. Vlaggenmasten mogen worden geplaatst tot maximumhoogte van 6 m.
Specifieke gebruiksregels
In de specifieke gebruiksregels worden regels gesteld aan het gebruik van de gronden.
Op het bedrijventerrein bevinden zich ook een aantal Bevi-inrichtingen (zie ook paragraaf 4.5). Deze bedrijven hebben de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - bevi'. Uitsluitend binnen deze aanduiding zijn Bevi-inrichtingen toegestaan. De Bevi-inrichtingen op het bedrijventerrein hebben ook een veiligheidszone, deze is in het bestemmingsplan weergegeven middels de aanduiding 'veiligheidszone - bevi'. Binnen deze zone zijn kwetsbare objecten niet toegestaan. Objecten die onderdeel uitmaken van een Bevi-inrichting worden conform het Bevi nooit gezien als kwetsbaar.
Het bedrijventerrein Groote Lindt maakt deel uit van het gezoneerd industrieterrein Groote Lindt - Dordt-West. Op dit terrein zijn Wgh-inrichtingen toegestaan (zie ook paragraaf 4.3). Het gezoneerd industrieterrein is op de verbeelding weergegeven middels de aanduiding 'gezoneerd industrieterrein'. De gronden buiten het gezoneerd industrieterrein maar binnen de geluidszone zijn aangeduid middels de aanduiding 'geluidszone - industrie'.
Opslag van meer dan 10.000 kg vuurwerk is niet toegestaan. Ook zijn activiteiten uit kolom 1 van bijlagen C en D van het Besluit milieueffectrapportage 1994 niet toegestaan in de gevallen zoals genoemd in kolom 2. Hiermee wordt voorkomen dat het bestemmingsplan mer-plichtige activiteiten toestaat en daarmee planmer-plichtig wordt. Binnen de bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, die dergelijke bedrijven wel mogelijk maakt. Aan deze bevoegdheid is onder meer als voorwaarden opgenomen dat een milieueffectrapportage wordt opgesteld op basis van de eisen uit de Wet milieubeheer.
Afwijkingsbevoegdheden
Om binnen kaders toch flexibiliteit te kunnen bieden, is in dit bestemmingsplan een aantal bevoegdheden opgenomen, die het bevoegd gezag de mogelijkheid geeft bij een omgevingsvergunning onder voorwaarden af te wijken van delen van het bestemmingsplan.
Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van de aangewezen categorie voor ten hoogste twee categorieën hoger dan is toegestaan, mits het bedrijf naar aard en omvang past binnen de maximaal toegelaten bedrijfscategorie.
Daarnaast kan het bevoegd gezag bij een omgevingsvergunning afwijken van het maximaal toegestaan oppervlak aan kantoren en kunnen zij toestaan dat het kantoorvloeroppervlak ten hoogste 3.000 m² bedraagt, mits het bedrijfsvloeroppervlak voor niet meer dan 50% uit kantoorruimte bestaat. Vestiging van een dergelijke kantoorruimte kan alleen mits het bedrijf zich niet kan vestigen bij een belangrijke openbaarvervoerlocatie, vanwege een tekort aan ruimte, of een te groot en extensief ruimtebeslag heeft. Daarnaast moet er voldoende parkeerruimte op eigen terrein worden gecreëerd en mag de verkeerssituatie niet onevenredig worden aangetast. Tot slot mogen er vanuit milieutechnisch oogpunt geen belemmeringen zijn.
Ten slotte kan het bevoegd gezag bij een omgevingsvergunning afwijken van het bestemmingsplan en detailhandel toestaan, mits dit detailhandel is in goederen die niet past in winkelcentra, detailhandel in bouwmaterialen of landbouwwerktuigen of detailhandel in andere volumineuze goederen, waaronder keukens, badkamers en sanitair. De omgevingsvergunning wordt verleend mits er hierdoor geen onevenredige verstoring ontstaat in de structuur van het distributieapparaat en geen onevenredige verkeers- of parkeeroverlast zal optreden.
Groen
De bestemming Groen is gegeven aan beeld- of structuurbepalend groen. Het gaat dan om gronden die in gebruik zijn als plantsoenen en bermen, maar ook voor voet- en fietspaden die door het beeldbepalend groen lopen. Binnen de aanduiding 'railverkeer' zijn voorzieningen ten behoeve van railverkeer toegestaan.
Verkeer
De wegen in het plangebied zijn bestemd als Verkeer. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke.
In het oosten van het plangebied loopt de rijksweg A16 onder het plangebied door. Deze rijksweg is middels de aanduiding 'verkeer' specifiek mogelijk gemaakt. Binnen deze aanduiding zijn ook tunnels toegestaan.
Water
De haven en de waterweg zijn bestemd tot Water. Binnen de bestemming is verkeer te water mogelijk. Ter plaatse van de aanduiding 'haven' zijn havens mogelijk waar ook schepen mogen aanleggen. Ter plaatse van de aanduiding 'waterweg' zijn waterwegen mogelijk.
In het oosten van het plangebied loopt de rijksweg A16 onder het plangebied door. Deze rijksweg is middels de aanduiding 'verkeer' specifiek mogelijk gemaakt. Binnen deze aanduiding zijn ook tunnels toegestaan.
Het bunkerstation aan de Uilenkade is mogelijk gemaakt middels een specifieke aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - bunkerstation'. Ter plaatse van deze aanduiding is tevens een bunkerstation mogelijk. Ter plaatse van deze aanduiding zijn ook gebouwen toegestaan.
Bruggen, kunstwerken en andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn binnen de bestemming mogelijk.
Leiding - Gas - 1, - 2 en - 3 en Leiding - Water (dubbelbestemming)
In het plangebied zijn diverse planologisch relevante leidingen gelegen. Deze leidingen zijn beschermd middels een dubbelbestemming. Elke leiding heeft zijn eigen dubbelbestemming. De aanwezige aardgasleiding is bestemd als Leiding - Gas - 1, de etheenoxide-transportleiding is bestemd als Leiding - Gas - 2, de waterstofleiding is bestemd als Leiding - Gas - 3 en de aanwezige waterleidingen zijn bestemd als Leiding - Water.
Bouwwerkzaamheden zijn uitsluitend toegestaan indien het belang van de leidingbeheerder niet wordt geschaad. Daarnaast zijn bepaalde werkzaamheden niet zonder meer toegestaan. Onder deze werkzaamheden vallen onder andere het aanleggen van wegen of paden en het aanbrengen van andere oppervlakteverhardingen; het aanbrengen van diepwortelende beplantingen en bomen; het aanleggen van andere kabels en leidingen; het indrijven van voorwerpen in de bodem; het uitvoeren van grondbewerkingen of het aanleggen, vergraven, verruimen of dempen van sloten, vijvers en andere wateren. Deze werkzaamheden zijn uitsluitend toegestaan na het afgeven van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde of werkzaamheden. In de voorwaarden voor een dergelijke omgevingsvergunning is opgenomen dat het belang van de leidingbeheerder niet mag worden geschaad.
Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)
Op basis van de archeologische verwachtingskaart is op de verbeelding een gebied aangeduid met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de eventueel aanwezige archeologische waarden. Binnen de dubbelbestemming mogen alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de dubbelbestemming met een bouwhoogte van ten hoogste 3 m. Ten dienste van de primaire bestemming mogen gebouwen die niet groter zijn dan 100 m2, of niet dieper dan 30 cm de grond ingaan, of waarbij geen heiwerkzaamheden nodig zijn worden gebouwd. Daarnaast is het vervangen, vernieuwen en veranderen van bestaande bebouwing mogelijk voor zover het oppervlak niet wordt uitgebreid en gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundering.
Andere bouwwerken mogen alleen gebouwd worden indien de aanvrager een rapport heeft overgelegd waarin de archeologische waarden van de locatie voldoende zijn vastgelegd en de eventuele aanwezige archeologische waarden niet worden geschaad, of dat schade kan worden voorkomen door regels te verbinden aan de omgevingsvergunning, het doen van opgravingen of begeleiding door een archeoloog.
Waterstaat (dubbelbestemming)
De Oude Maas is een hoofdtransportas voor de scheepvaart. Hier is dan ook het Binnenvaartregelement van kracht. Op basis hiervan geldt een bebouwingsvrije zone van 20 meter. Om deze bebouwingsvrije zone te beschermen is de dubbelbestemming Waterstaat opgenomen. Binnen deze bestemming mogen slechts gebouwen ten behoeve van de scheepvaart en waterstaatkundige voorzieningen worden gebouwd. Bij de bouw van andere gebouwen dient vooraf advies te worden ingewonnen bij de waterbeheerder, in dit geval Rijkswaterstaat.
Waterstaat - Waterkering (dubbelbestemming)
De Lindtsedijk heeft een waterkerende functie en heeft om die reden de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering. Op deze gronden worden extra regels gesteld ten aanzien van bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de waterkering. Bouwen en het uitvoeren van werken is uitsluitend toegestaan na toestemming van de waterbeheerder die toetst of door de werken het waterkeringsbelang niet onevenredig wordt geschaad.