Plan: | Molenvliet - Ter Steeghe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp10molensteeghe-3001 |
In de Structuurvisie Zwijndrecht 2020 'De ondernemende tuinstad', vastgesteld door de gemeenteraad op 16 februari 2010, heeft de gemeente haar ruimtelijk beleid voor de komende tien jaar vastgelegd. Speerpunten hierin zijn de versterking van het aanbod van woningen voor iedereen, aantrekkelijke vestigingslocaties voor bestaande en nieuwe bedrijven en een blijvend goede bereikbaarheid vanuit de Randstad en vanuit het zuiden van het land.
In de visie worden diverse opgaven omschreven waaronder het streven naar meer specialistische kennisintensieve en dienstverlenende bedrijvigheid. Daarbij is van belang dat de economische basis van Zwijndrecht versterkt wordt door zowel bestaande bedrijvigheid te koesteren, als de vestiging van nieuwe bedrijvigheid te stimuleren. In de visie worden een twintigtal structuurvisieprojecten beschreven die moeten bijdragen aan de versterking van een goede bereikbare ondernemende tuinstad.
Met het project 'Stedelijke voorzieningen Zwijndrechtse Waard' wordt gestreefd naar het passend maken van het voorzieningenaanbod op het wenselijke woningaanbod in een entreegebied van Zwijndrecht. Tevens wordt 'Ter Steeghe 2' genoemd voor de vestiging van een bedrijf in het entreegebied. Ter Steeghe 2 ligt tussen het bestaande bedrijventerrein aan de Ter Steeghe Ring en het noordelijk bedrijvendeel aan de Langeweg.
De Welstandsnota Zwijndrecht (juni 2004) is een beleidsdocument dat de gemeente de mogelijkheid geeft om cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarden te benoemen en een rol te geven bij de ontwikkeling en beoordeling van bouwplannen, maar ook om gebieden aan te wijzen waar een bijzondere kwaliteit gewenst is. Met de gebiedsgerichte benadering wil de gemeente de waardevolle eigenschappen van bijvoorbeeld de kernen en ieder afzonderlijk gebied behouden. De relatie met het bestemmingsplan is van belang omdat datgene wat buiten de reikwijdte van een bestemmingsplan geldt door de Welstandsnota wordt geregeld. De in de nota genoemde welstandscriteria kunnen ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit waar nodig invulling geven aan de ruimte die het bestemmingsplan biedt. Als een bouwplan in overeenstemming is met het bestemmingsplan, maar alternatieve invulling mogelijk is, kan een negatief welstandsadvies worden gegeven als de gekozen oplossing te sterk afbreuk doet aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.
In Zwijndrecht zijn twee welstandsregimes mogelijk:
Het plangebied Molenvliet/Ter Steeghe valt onder het reguliere welstandsregime 'traditioneel bedrijventerrein'. Bij de welstandsbeoordeling van dit gebied wordt er onder meer getoetst op:
In de actualisering van de Detailhandelsnota van de gemeente Zwijndrecht (maart 2005) en de doorvertaling naar een concreet uitvoeringsprogramma worden beleidsregels genoemd, geldend tot het jaar 2013. De actuele visie is opgesteld om voor de consument een zo optimaal mogelijk verzorgingsstructuur te creƫren en ondernemers een basis te geven voor een economisch gezonde bedrijfstak.
Het Groenstructuurplan 2005-2015 (25 augustus 2009) geeft een meerjarenvisie op beheer en inrichting van de openbare ruimte, met speciale aandacht voor de bestaande groenstructuur. Voor de visie is een inventarisatie en analyse uitgevoerd naar het groen en aanverwante zaken. De hieruit voortgekomen knelpunten en potenties vormden aanknopingspunten voor het opstellen van de groenvisie, een essentieel onderdeel van het Groenstructuurplan. Uit de visie blijkt dat de hoofdgroenstructuur een basis biedt voor de ontwikkelings- en beheermaatregelen om het groen in de gemeente aantrekkelijk te maken en een duurzaam karakter te geven. Met betrekking hierop zijn diverse uitgangspunten geformuleerd om zowel de hoofdgroenstructuur als de wijkgroenstructuur en het overig groen te handhaven en te versterken.
uitsnede groenstructuurplan
Het groenstructuurplan maakt onderscheid in hoofdgroenplekken en wijk- en buurtgroen. In bepaalde gevallen is in het groen deels bebouwing aanwezig.
Het bedrijventerrein Molenvliet is omringd door de hoofdgroenstructuur stedelijk gebied en aan de zuidzijde bevindt zich het wijkpark Molenvliet. Enkele delen zijn aangewezen als wijk- en buurtgroen, onder meer de kerkplaats. Ter hoogte van de locatie Ter Steeghe vormen de ondertunnelde Betuwelijn en de groenbuffer langs de A16 een hoofdgroenstructuur. De gebied ten zuiden van het Albert Schweitzer ziekenhuis, waar onder meer de volkstuinen en de tennisvelden in zijn gelegen, is ook aangeduid als hoofdgroenstructuur.