Plan: | Molenvliet - Ter Steeghe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp10molensteeghe-3001 |
De provincie Zuid-Holland heeft een integrale structuurvisie voor de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland ontwikkeld.
De kern van de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
Het plangebied is in het ontwerp hoofdzakelijk aangeduid als Bedrijventerrein. Een klein gebied, de kerkplaats, valt binnen het stedelijk groen en maakt deel uit van het groenblauw netwerk. Dit groen is in het bestemmingsplan dan ook als dusdanig bestemd. Van het plandeel Ter Steeghe vallen het ziekenhuisterrein en het cluster met volkstuinen en een tennispark binnen het gebied stads- en dorpsgebied.
Om doorwerking van een aantal provinciale belangen te borgen, zijn een aantal beleidsuitgangspunten uit de provinciale structuurvisie opgenomen in de Provinciale verordening Ruimte.
In de provinciale verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland zijn regels gesteld ten aanzien van de inhoud van bestemmingsplannen en de inhoud van de toelichting van bestemmingsplannen. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. Het gaat hierbij om het integraal ruimtelijk beleid dat is opgenomen in de provinciale structuurvisie.
Volgens de provinciale verordening is het gehele plangebied gelegen binnen de bebouwingscontour. In de provinciale verordening worden regels gesteld aan bedrijventerreinen. Zo mogen op bedrijventerreinen geen nieuwe bedrijfswoningen worden toegestaan. Daarnaast dient op bedrijventerreinen een zo hoog mogelijk bedrijfscategorie passend bij de omgeving worden toegelaten.
Aan nieuwe kantoren worden eisen gesteld aan de ligging ten opzichte van het openbaar vervoer. Deze eisen zijn niet van toepassing op kantoren met een kleiner oppervlak van 1.000 m2. In het bestemmingsplan worden alleen zelfstandige kantoren met een oppervlak van ten hoogste 100 m2 mogelijk gemaakt.
Nieuwe detailhandelsvestigingen buiten het stadscentra is uitsluitend toegestaan indien het gaat om perifere detailhandel op de daarvoor, door de provincie, aangewezen plekken. Geen van deze plekken vallen binnen het plangebied. Indien het aandeel detailhandel minder bedraagt dan 10% van het totale oppervlak van het bedrijventerrein zijn deze vestigingen mogelijk buiten de door de provincie aangewezen plekken. Voor vestigingen met een groter oppervlak van 1.000 m2 dient middels een distributieplanologisch onderzoek worden aangetoond dat er geen sprake is van ontwrichting van de detailhandelsstructuur.
In het bestemmingsplan zijn deze provinciale eisen verwerkt.
Het concept Kantorenstrategie Drechtsteden 2007 (juni 2007) is een langetermijnstrategie voor de regionale kantoorvoorraad, om:
In de strategie is een High Five opgenomen die de vijf handgrepen vormen voor markt en overheid. Om doelstellingen te realiseren wordt een actiepuntenlijst opgesteld met concrete taken en afspraken. Deze wordt jaarlijks geactualiseerd en geëvalueerd. Zo zullen de Drechtsteden zich als een eenheid moeten profileren waarbij de drie ambitieniveaus; bovenregionale toplocatie (Maasterras), bestaande themaparken en overige kantoorlocaties gefaciliteerd dienen te worden.
Binnen dit bestemmingsplan wordt vestiging van nieuwe kantoren toegestaan middels een afwijkingsbevoegdheid. Hierbij wordt een maximum gesteld aan de oppervlakte, waardoor de bedrijventerreinen geen concurrentie betekenen voor de overige kantorenlocaties.
De Uitvoeringsstrategie bedrijventerreinen voor de Drechtsteden (mei 2009) definieert de regionale opgave en ambitie voor beleid en stelt de doelstellingen van de Drechtsteden tot 2020 vast. De opgave bestaat uit het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen, het herstructureren en onttrekken van bedrijventerreinen om de vraag te honoreren. De strategie heeft de 58 aanwezige individuele bedrijventerreinen gebundeld tot zes regionale terreinclusters die relevant zijn voor de regio als geheel.
Locatie Molenvliet en Ter Steeghe behoren tot het cluster A16 Zwijndrechtse Waard. Het doel is om dit cluster te ontwikkelen tot een samenhangende poort van de regio waarbij de beschikbare milieuruimte efficiënt benut wordt binnen de contour van rangeerterrein Kijfhoek. Doelstelling voor dit cluster is ruimte te bieden aan representatieve dienstverlening en regionale gemengde bedrijven. Deze ruimte zal met name worden geboden in het te ontwikkelen bedrijventerrein Langeweg-Zuidwende en het eventueel te ontwikkelen bedrijventerrein Kijfhoek-Noord. De bestaande bedrijventerreinen Molenvliet en ter Steeghe zijn aangemerkt als gemengde terreinen.
De Drechtsteden economische visie (maart 2008) vormt een kop op het sectorale beleid en stemt de ontwikkelingsrichtingen die daar uit voortvloeien af. Het hart van de visie is een geactualiseerd economisch profiel van de regio tot 2020. In de visie ligt de economische focus op de rivieroevers en de gunstige ligging aan meerdere modaliteiten die de grootste kansen vormen voor economische onderscheiding. Om die kansen te benutten zal de regio haar oevers herontdekken en zich profileren als een complete, leefbare regio. Onder meer een goede bereikbaarheid van de regio, in en buiten de spits in combinatie met de ligging op een bundeling van water- en spoorwegen vormt een vestigingsfactor van formaat.
De Bedrijventerreinenstrategie voor de Drechtsteden (januari 2007) beslaat de periode tot 2020, met een doorkijk naar 2030 waarbinnen korte- en langetermijnopgaven zijn gesteld voor vernieuwing en ontwikkeling van bedrijventerreinen. De strategie creëert kansen om de strategische positie van de Drechtsteden verder uit te bouwen door, voor 2020:
Investeringen in bereikbaarheid en nieuwe terreinen moeten volgens deze visie geconcentreerd worden waar deze op de hoofdinfrastructuur van A15, A16 en spoor aansluit. Deze investeringshotspots vormen het moderne visitekaartje van de Drechtsteden. Ook het cluster waar de bedrijventerreinen Molenvliet en Ter Steeghe in gelegen zijn, vormt een hotspot. Dit bestemmingsplan maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, maar biedt voldoende flexibiliteit om terreinen te herstructureren, de terreinen beter aan te laten sluiten op hun (stedelijke) omgeving en de bereikbaarheid te optimaliseren.