direct naar inhoud van 4.5 Water
Plan: Bunkerstations
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.MP09bunkerstations-3001

4.5 Water

Waterbeheer en watertoets

De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijk planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Rijkswaterstaat die verantwoordelijk is voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan wordt overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder worden vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.

Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer

Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het beleid van de gemeente en de Beleidslijn Grote Rivieren nader wordt behandeld.

Europa:

  • Kaderrichtlijn Water (KRW).

Nationaal:

  • Nationaal Waterplan (NW);
  • Waterbeleid voor de 21ste eeuw (WB21);
  • Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW);
  • Waterwet;
  • Beleidslijn Grote Rivieren.

Provinciaal:

  • Provinciaal Waterplan;
  • Provinciale Structuurvisie;
  • Verordening Ruimte.

Regionaal:

  • Deelstroomgebiedsvisie Zuid-Holland Zuid.

Gemeentelijk beleid

Het Waterstructuurplan Zwijndrecht geeft de gezamenlijke intentie van gemeente en waterschap weer om het stedelijke watersysteem op orde te krijgen. Tevens biedt het een (procedureel) kader voor de inpassing van de wateropgave in nieuwe ruimtelijke projecten. Het beleidsdocument vormt een aanvulling op het stedelijk waterplan van H tot Z (2003), waarmee dit geactualiseerd wordt aan de normen vanuit het beleidskader Waterbeheer 21ste eeuw (WB21). Het waterstructuurplan draagt ook zorg voor het komen tot een optimale invulling van de wateropgave vanuit het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en de Europese Kader Richtlijn Water (KRW). Daarbij vormt het een doorvertaling van het waterstructuurplan IJsselmonde naar gemeentelijke ruimtelijke plannen.

Beleidslijn Grote Rivieren

De Beleidslijn Grote Rivieren bevat een kader voor het beoordelen van de toelaatbaarheid, vanuit rivierkundig en ruimtelijk oogpunt, van nieuwe activiteiten in het rivierbed van de grote rivieren. Het uitgangspunt van de Beleidslijn grote rivieren is het waarborgen van een veilige afvoer en berging van rivierwater onder normale en onder maatgevende hoogwaterstanden. Voor elke activiteit in het rivierbed is een vergunning in kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken nodig. Een goede doorwerking van het beleid vereist een adequate coördinatie tussen de ruimtelijke ordening en de toepassing van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr). De Beleidslijn is het instrument dat hierin voorziet.

Huidige situatie

Algemeen

Het plangebied is gelegen in de Oude Maas, net buitendijks in de gemeente Zwijndrecht. Het plangebied omvat een tweetal bunkerstations.

Waterkwantiteit

Het plangebied wordt omringd door de Oude Maas.

Watersysteemkwaliteit en ecologie

De Oude Maas is geen KRW-waterlichaam.

Veiligheid en waterkeringen

Het plangebied ligt niet in de kern- of beschermingszone van de Ringdijk.

Toekomstige situatie

Algemeen

Het bestemmingsplan regelt de juridische vastlegging van een tweetal reeds aanwezige bunkerstations. Het is daarmee consoliderend van aard. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Dit betekent dat geen grootschalige functieveranderingen en/of herinrichtingen zijn gepland.

Voor de activiteiten binnen het plangebied is een vergunning op basis van de Wbr noodzakelijk. Artikel 5, sub h van de Beleidslijn Grote Rivieren meldt dat voor de realisatie van voorzieningen die onlosmakelijk met de waterrecreatie zijn verbonden in het gedeelte van het rivierbed waarop het stroomvoerend regime van toepassing is toestemming wordt gegeven. Bunkerstations vallen onder deze voorzieningen.

Water in het bestemmingsplan

In het bestemmingsplan wordt het oppervlaktewater in het plangebied bestemd als 'Water'.

Conclusie

Aangezien het onderhavige plan uitsluitend een technische reparatie betreft, is er sprake van een juridisch planologische wijziging. In de feitelijke situatie treedt geen wijziging op. Het bestemmingsplan heeft derhalve geen invloed op de waterhuishoudkundige situatie ter plaatse.