3.1 Rijksbeleid
3.1.1 Nationale Omgevingsvisie (NOVI)
De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) (vastgesteld in 2020) geeft richting en helpt om keuzes te maken, te kiezen voor slimme combinaties van functies en uit te gaan van de specifieke kenmerken en kwaliteiten van gebieden. De NOVI richt zich op die ontwikkelingen waarin meerdere nationale belangen bij elkaar komen, en keuzes in samenhang moeten worden gemaakt tussen die nationale belangen. Een van de opgaven die in dit document worden benoemd is de leegstand in zakelijk vastgoed en de landelijke wens om te zoeken naar knooppunten waar vergelijkbare bedrijven samen kunnen komen. De aangepaste regels voor het bedrijventerrein ‘Grote Polder’ spelen de NOVI in de kaart omdat daarmee logischerwijs meer sprake zal zijn van een homogeen geheel met vergelijkbare bedrijfstypen en omvang.
3.1.2 Ladder duurzame verstedelijking
De Ladder duurzame verstedelijking is een instrument dat stuurt op efficiënt ruimtegebruik. Wanneer nieuwe stedelijke ontwikkelingen planologisch mogelijk worden gemaakt moet het bevoegd gezag voldoen aan een motiveringsvereiste. Of er sprake is van een stedelijke ontwikkeling hangt af van de aard en omvang van die ontwikkeling.
De ontwikkeling omvat de toevoeging van enkele regels aan een bestaand bestemmingsplan voor een bedrijventerrein. Het terrein wordt niet vergroot enkel de regels voor het mogen gebruiken van de locaties op het terrein worden aangepast. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarvoor een laddertoets noodzakelijk is.
3.2 Provinciaal beleid
3.2.1 Omgevingsvisie Zuid-Holland
De in augustus 2021 vastgestelde omgevingsvisie Zuid-Holland is een document waarin de hoofdlijnen van het provinciaal beleid voor de fysieke leefomgeving zijn opgenomen. De Provincie heeft in haar omgevingsvisie 7 vernieuwingsambities verwoord waar het aan wil werken:
- Samen werken aan Zuid-Holland: inwoners, organisaties en bedrijven in een vroeg stadium betrekken bij besluiten
- Bereikbaar Zuid-Holland: efficiënt, veilig en duurzaam over weg, water en spoor.
- Schone energie voor iedereen: op zoek naar schone energie, haalbaar en betaalbaar voor iedereen.
- Een concurrerend Zuid-Holland: diversiteit, de economische kracht van Zuid-Holland
- Versterken natuur in Zuid-Holland: een aantrekkelijk landelijk gebied draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving
- Sterke steden en dorpen in Zuid-Holland: versnellen van de woningbouw met behoud van ruimtelijke en sociale kwaliteit.
- Gezond en veilig Zuid-Holland: beschermen en bevorderen van een gezonde, veilige leefomgeving.
Specifiek voor de ontwikkeling van het plangebied is het stuk in de omgevingsvisie gericht op ‘Concurrerende en toekomstbestendige bedrijventerreinen’ van belang. Het betreft een beleidskeuze van de Provincie waarin zij aangeeft te streven naar een kwantitatief en kwalitatief evenwicht in vraag en aanbod van bedrijventerreinen. Ruimte binnen de Provincie is schaars en dient goed gebruikt te worden waarbij voldoende ruimte geboden wordt aan bedrijven met een specifieke behoefte. De gemeente Zoeterwoude speelt met de ontwikkeling in het plangebied in op een vraag vanuit bedrijven om de ‘Grote Polder’ te behouden voor grotere bedrijven en voor kleinere bedrijfsunits een andere locatie of invulling te zoeken. Het vervult de behoefte naar clustering van vergelijkbare bedrijfstypen en een goed vestigingsklimaat. Dit sluit aan bij de ambities uit de omgevingsvisie.
3.2.2 Omgevingsverordening Zuid-Holland
In de omgevingsverordening, die is vastgesteld in augustus 2021, zijn regels samengevoegd op het gebied van natuur, milieu, mobiliteit, erfgoed, ruimte en water. Deze omgevingsverordening is de eerste stap naar de aanloop van de Omgevingswet, waar deze regels en verordening zijn samengevoegd. Het draagt bij aan de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de provinciaal omgevingsrecht. Het draagt ook bij aan een samenhangende benadering van de leefomgeving en aan een snellere en betere besluitvorming.
De verordening geeft kaders waarbinnen gemeenten mogelijk opereren. Voor wat betreft bedrijventerrein geeft de omgevingsverordening aan dat het beleid gericht is op het bieden van ruimte om te kunnen voldoen aan de kwalitatieve en kwantitatieve vraag naar bedrijventerreinen. De ontwikkeling op het plangebied versterkt de bestaande structuur en samenstelling van een bedrijventerrein en sluit aan op de omgevingsverordening Zuid-Holland.
3.3 Gemeentelijke beleid
3.3.1 De Zoeterwoude omgevingsvisie
De Zoeterwoudse omgevingsvisie (vastgesteld 29 september 2022) beschrijft de visie van de gemeente op haar toekomst. Het is een stip op de horizon: in de visie geeft zij aan wat belangrijk is voor de gemeente en welke keuzes zij maakt voor de omgeving waarin haar inwoners wonen, werken en vrije tijd doorbrengen.
Ten aanzien van bedrijventerrein Grote Polder is in de omgevingsvisie het volgende opgenomen:
“Met zijn 60 hectare is bedrijventerrein Grote Polder het grootste bedrijventerrein van de gemeente (en een van de grootste in de Leidse regio). Veel bedrijven houden zich er bezig met (groot)handel, transport, aannemerij en opslag. Op Barrepolder ligt het kantoor en een brouwerij van Heineken. De grotere bedrijven op Grote Polder en Barrepolder spelen een belangrijke rol in de regio. Daarom willen we dat deze bedrijven hier kunnen blijven bestaan.”
Voorliggend plan speelt in op het behoud van de bestaande structuren, het beleid van de gemeente voor bedrijventerrein en de toekomst. Het aanwezige karakter van het terrein wordt in stand gehouden en onwenselijke ontwikkelingen worden voorkomen. Zo blijft bijvoorbeeld ruimte behouden voor de grotere bedrijven die een belangrijke rol spelen in de regio. Dit plan past daarmee binnen de Zoeterwoudse omgevingsvisie.
3.3.2 Ruimte voor bedrijven in de Economie 071-gemeenten
De gemeente Zoeterwoude neemt deel in het samenwerkingsverband van de 071-gemeenten en heeft in dat kader onder andere deelgenomen in de ‘Ruimtelijke strategie Bedrijventerreinen 2020 – 2030’ met als titel ‘Ruimte voor bedrijven in de Economie071-gemeenten’. De gemeenten in de 071-regio hebben de krachten gebundeld om gezamenlijk een strategie te vormen waarmee zij invulling geven aan de vraag vanuit bedrijven voor bedrijventerreinen.
De samenwerking ziet dat de economie al jaren groeit en daarmee de vraag van bedrijven om meer en kwalitatief sterkere locaties om zich te vestigen. Aan de strategie hebben behalve de gemeenten in de 071-regio ook afvaardigingen van het bedrijfsleven deelgenomen.
De strategie dient voor de betrokken gemeenten als kader voor alle gemeentelijke beleidsdocumenten omtrent de ruimtelijke plannen voor bedrijventerreinen die in de regio in ontwikkeling worden gebracht en is daarmee voor onderhavige ontwikkeling van belang.
De strategie vermeldt onder andere de schaarse ruimte in de regio en stuurt op het zo optimaal mogelijk benutten van de beperkte ruimte. Terreinen zijn monofunctioneel waar dat moet maar worden multifunctioneel waar dat kan. Het is aan gemeenten om een goede balans te vinden tussen verschillende functies op bedrijventerreinen.
De gemeenten geven in de strategie aan te willen sturen op vraag aanbod waarbij de kwalitatieve vraag minder eenvoudig in te vullen is dan de kwantitatieve.
De vraag op de Grote Polder ligt niet op de oppervlakte maar de invulling van het terrein zelf. Het initiatief ziet toe op het beter en effectiever inzetten van de aanwezige ruimte om langdurig een goed vestigingsklimaat te kunnen waarborgen.
3.3.3 Bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Grote Polder 2012’
In de toelichting van het geldende bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Grote Polder 2012’, vastgesteld op 30 augustus 2012, wordt de aanwezige structuur van het terrein genoemd en het gebruik dat van toepassing is. Het gebruik is in zoverre actueel dat de structuur betrekkelijk beperkt gewijzigd is. Met de beoogde toevoeging wordt zorggedragen voor het blijvend goede vestigingsklimaat op het terrein en het voorkomen van ongewenste ontwikkelingen.