direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Willem Alexanderplantsoen
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00041-0003

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Ligging en begrenzing plangebied

Het plangebied betreft twee locaties in het Willem Alexanderplantsoen, te weten de locatie aan het Willem Alexanderplantsoen 1-2 waar de schoolgebouwen van de Leo Kannerschool De Parachute en de Basisschool Koningin Wilhelmina staan en de locatie aan het Willem Alexanderplantsoen 8-10, waar thans de Basisschool Koningin Beatrix met bijbehorende gymzaal staan. Het Willem Alexanderplantsoen ligt ten noorden van het winkelcentrum De Vijverhoek in de woonwijk Driemanspolder. De woonwijk Driemanspolder is een wijk uit de jaren '60 van de vorige eeuw en ligt tegen het centrum van Zoetermeer aan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00041-0003_0001.jpg"

Figuur 1.1 Ligging plangebied in Zoetermeer

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00041-0003_0002.jpg"

Figuur 1.2: Ligging locaties van het plangebied

1.2 Aanleiding wijzigingsplan

De wens is om de schoolgebouwen van de Basisschool Koningin Beatrix en de Koningin Wilhelminaschool op termijn te combineren op de huidige locatie van de Koningin Wilhelminaschool en de Leo Kannerschool. Het schoolgebouw van de Leo Kannerschool De Parachute zal daarvoor moeten wijken. In het geldende bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan is daartoe een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Op grond van wijzigingsbevoegdheid 1 kan de bebouwing van de schoollocatie aan het Willem Alexanderplantsoen 1-2 uitgebreid worden, met inachtneming van de ruimtelijke randvoorwaarden. Er mag echter alleen gebruik gemaakt worden van deze wijzigingsbevoegdheid als de bebouwing van de Koningin Beatrixschool wordt gesloopt en het terrein van de Koningin Beatrixschool wordt toegevoegd aan het park. Daartoe is wijzigingsbevoegdheid 2 in het leven geroepen. Per saldo wordt hierdoor het Willem Alexanderplantsoen niet verkleind.

Met voorliggend wijzigingsplan wordt voorzien in de bouw van twee gebouwen ter plaatse van Leo Kannerschool De Parachute. Het eerste gebouw betreft het nieuwe gebouw voor de Basisschool Koningin Beatrix inclusief faciliteiten voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Het tweede gebouw betreft een multifunctioneel sportcentrum dat ruimte biedt aan twee sportzalen ten behoeve van de scholen, de tafeltennisvereniging Taverzo, de wijkpost Dorp en de stalling voor de ambulance van het Rode Kruis.

1.3 Huidige juridische planregelingen

Voor het plangebied geldt op dit moment het bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan dat is vastgesteld door de gemeenteraad op 3 december 2012 (nummer NL.IMRO.0637.BP00003-0004). Met de wijzigingsplan wordt gebruik gemaakt van de in artikelen 6 en 8 van de regels opgenomen wijzigingsbevoegdheden.

Hoofdstuk 2 Beschrijving plan

2.1 Inleiding

De Koningin Beatrixschool is thans gevestigd aan het Willem Alexanderplantsoen 8-10. De bedoeling is dat deze school samen met een multifunctioneel sportcentrum geclusterd wordt op de locatie van de Leo Kannerschool De Parachute, de Koningin Wilhelminaschool en de bloedbank aan het Willem Alexanderplantsoen 1-2. Op een deel van de gronden waarop de gebouwen geprojecteerd zijn, staat het gebouw van de Leo Kannerschool De Parachute. Het overige deel is in gebruik als park. De Leo Kannerschool zal verhuizen naar een andere locatie in Zoetermeer. Het schoolgebouw van de Leo Kannerschool wordt gesloopt. Hierdoor komt de locatie vrij voor de nieuwbouw van de Koningin Beatrixschool en het multifunctioneel sportcentrum.

De gebouwen op de huidige locatie van de Koningin Beatrixschool aan het Willem Alexanderplantsoen 8-10 zullen worden gesloopt. Deze locatie zal worden toegevoegd aan het Willem Alexanderplantsoen en onderdeel uit gaan maken van het park.

2.2 Koningin Beatrixschool en multifunctioneel sportcentrum

De nieuwe gebouwen van de Koningin Beatrixschool en het multifunctioneel sportcentrum worden gebouwd achter de Koningin Wilhelminaschool. Een deel van de benodigde gronden hebben in het geldende bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan de bestemming 'Groen' gekregen. Door gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid in artikel 6, lid 6.5, van de regels van het laatstgenoemde plan, hebben deze gronden in dit wijzigingsplan de bestemming 'Maatschappelijk' gekregen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00041-0003_0003.jpg"

Figuur 2.1: Impressie van de toekomstige inrichting van het schoolterrein.

Koningin Beatrixschool

Het nieuwe schoolgebouw van de Koningin Beatrixschool is bestemd voor primair onderwijs inclusief faciliteiten voor kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Het schoolgebouw bestaat uit een compact volume van circa 30 bij 30 meter bij een hoogte van maximaal 9 meter. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen met een split-level en beslaat circa 1800 m2. Het gebouw bestaat in principe uit een staalconstructie met kanaalplaatvloeren. De gevels worden gemetseld.

Het schoolgebouw is, in nauwe samenwerking met de gebruiker, ontworpen vanuit een vernieuwde visie op het basisonderwijs. Er is, op hoofdlijnen, sprake van één grote open ruimte waarin met interieurelementen diverse werkplekken worden gecreëerd. De faciliteiten voor de kinderopvang worden in een apart bouwdeel in het souterrain gesitueerd.

In het gebouw wordt bijzondere aandacht besteed aan klimaatbeheersing, waardoor aan Frisse Scholen klasse B wordt voldaan. In verband met de open plattegrond wordt ook aan akoestiek de nodige aandacht gegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00041-0003_0004.jpg"

Figuur 2.2: Impressie van het nieuwe schoolgebouw van de Koningin Beatrixschool.

Multifunctioneel sportcentrum

Het multifunctioneel sportcentrum (MFS) voorziet in een samenvoeging van enkele bestaande gebruikers onder één dak waardoor er synergie ontstaat. Het gebouw biedt ruimte aan de tafeltennisvereniging Taverzo, twee gecombineerde sportzalen, de wijkpost voor de wijk Dorp en de stalling voor de ambulance van het Rode Kruis. Er is gezocht naar een onuitwisbare ruimtelijk knoop die alles met elkaar verbindt zonder dat de gebruikers elkaar in de weg zitten en dat de verschillende gebruikers van het pand afzonderlijk van elkaar het gebouw kunnen gebruiken.

Het MFS (met een omvang van circa 2.250 m2 bvo) is een nagenoeg geheel gesloten volume met een duidelijk gezicht gericht naar de Clauslaan. De kenmerkende opgetilde tafeltenniszaal van Taverzo markeert de entree en legt verbinding met de beide schoolgebouwen. De opvallende open glazengevel in combinatie met de opgetilde sportzaal verenigt het ensemble en geeft duidelijkheid naar omwonenden, gebruikers en bezoekers. Het ontwerp van het MFS kan nog worden gewijzigd.

Het gebouw is heel erg duurzaam in vorm, constructie en materiaal gebruik. Het wordt opgebouwd met inlandse lariks gelamineerde paneelwanden, liggers en geluidabsorberende dakelementen. Er wordt geen wordt tropisch hardhout gebruikt. Al het overige binnenwerk wordt opgebouwd met schoonmetselwerk in een bruin-rode steen waarop de verdiepingsvloer ligt. De vloeren zijn gevlinderd beton. Afwerkingen achteraf zijn niet nodig. Dat bespaart arbeid en materiaal en dus uitstoot van CO2, maar is bovenal ook onderhoudsvriendelijk. De gekozen strategie zorgt voor een hoge livecycle. Dat is ook terug te zien in de bekleding van de gevels. Alle gevels worden bekleed met geperst bamboe in combinatie met western red cedar latten. De materialen worden onbehandeld toegepast en zullen in de nabije toekomst een fraaie egaal grijze verkleuring vertonen. Het materiaal is ingezet om een aanstekelijk patroon te maken dat het karakter van geheel gesloten gevels belangrijk positief beinvloedt. Alle te openen delen zoals deuren voor de sportzalen, bergingen, vluchtroute en het rode Kruis worden gecamoufleerd en opgenomen in het patroon.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00041-0003_0005.jpg"

Figuur 2.3: Impressie van het MFS

2.3 Uitbreiding park ter plaatse van Willem Alexanderplantsoen 8-10

Wanneer de verhuizing van de Koningin Beatrixschool heeft plaatsgevonden zullen de oude gebouwen op de locatie aan het Willem Alexanderplantsoen 8-10 gesloopt worden en zal ook het schoolplein worden verwijderd. Daartoe hebben deze gronden in dit wijizgingsplan de bestemming 'Groen' gekregen. Deze gronden zullen bij het park gevoegd worden. Hierdoor zal de omvang van het Willem Alexanderplantsoen ten opzichte van de huidige situatie toenemen. Het plantsoen blijft hierdoor ook in de toekomst een aantrekkelijk park voor omwonenden.

Hoofdstuk 3 Criteria Wijzigingsplan

3.1 Geldend bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan

De gronden waar de nieuwbouw is voorzien, hebben in het geldende bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan deels de bestemming 'Maatschappelijk' en deels de bestemming 'Groen' met de aanduiding 'Wro-zone 1' gekregen. De gronden met de bestemming 'Groen' zijn onder meer bestemd voor groenvoorzieningen, water, langzaam verkeersroutes, extensieve recreatie, in- en uitritten ten behoeve van verkeersontsluitingen. Uit het voorgaande volgt dat de bouw van een schoolgebouw en een multifunctioneel sportcentrum niet past binnen de bestemming 'Groen'. Voor de toevoeging van de school en het multifunctioneel sportcentrum is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Op grond van de in artikel 6, lid 6.5 van de regels opgenomen wijzigingsbevoegdheid mogen burgemeester en wethouders de bestemming 'Groen' ter plaatse van de aanduiding 'Wro-zone 1' wijzigen in de bestemming 'Maatschappelijk' met dien verstande dat:

  • a. om van de wijzigingsbevoegdheid gebruik te kunnen maken gelijktijdig de binnen de 'Wro-zone 2' gelegen bestemming 'Maatschappelijk' wordt gewijzigd in de bestemming 'Groen';
  • b. het bouwvlak, ten behoeve van de bestemming 'Maatschappelijk' volledig bebouwd mag worden;
  • c. het bouwvlak op minimaal 15 m afstand van de dichtstbij gelegen gevel van het naastgelegen onderwijsgebouw wordt gelegd;
  • d. de maximale bouwhoogte 9 m bedraagt;
  • e. wordt voldaan aan de in de Wet geluidhinder opgenomen voorkeursgrenswaarde;
  • f. er geen nadelige gevolgen mogen optreden voor de waterhuishouding.

De huidige locatie van de Koningin Beatrixschool aan het Willem Alexanderplantsoen 2 heeft in het geldende bestemmingsplan de bestemming 'Maatschappelijk' met de aanduiding 'Wro-zone 2' gekregen. De gronden met de bestemming 'Maatschappelijk' zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen. In het bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan wordt onder maatschappelijke voorzieningen verstaan: educatieve, (sociaal-)medische, (sociaal-)culturele, religieuze en levensbeschouwelijke voorzieningen, jeugdopvang, voorzieningen ten behoeve van sportieve recreatie, voorzieningen ten behoeve van het verenigingsleven, alsmede ondergeschikte vormen van niet-zelfstandige detailhandel en/of niet-zelfstandige horeca ten dienste van de gebruikers van deze voorzieningen.

Op grond van de in artikel 8, lid 8.5 van de regels opgenomen wijzigingsbevoegdheid zijn burgemeester en wethouders bevoegd ter plaatse van de aanduiding 'Wro-zone 2' de bestemming 'Maatschappelijk' te wijzigen in de bestemming 'Groen' indien gelijktijdig de in 'Wro-zone 1' gelegen bestemming wordt gewijzigd in de bestemming 'Maatschappelijk'.

3.2 Toetsing aan voorwaarden wijzigingsbevoegdheden

In deze paragraaf zal het initiatief getoetst worden aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de wijzigingsbevoegdheden in het bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan.

A. Bestemming 'Maatschappelijk' in ruil voor bestemming 'Groen' op de huidige locatie van de Koningin Beatrixschool
De bestemming 'Maatschappelijk' in Wro-zone 2 mag gewijzigd worden in de bestemming 'Groen' mits gelijktijdig de bestemming 'Groen' in Wro-zone 1 wordt gewijzigd in de bestemming 'Maatschappelijk'.

De bestemming 'Maatschappelijk' die is toegekend aan de huidige locatie van de Koningin Beatrixschool wordt gewijzigd in de bestemming 'Groen'. Daarvoor in de plaats wordt de bestemming 'Groen', die is toegekend aan de gronden (aangrenzend aan de locatie aan het Willem Alexanderplantsoen 1-2) gelegen binnen de aanduiding Wro-zone 1, gewijzigd in de bestemming 'Maatschappelijk'. Op de plankaart behorende bij dit wijzigingsplan is de bestemming van beide locaties gewijzigd. Aan deze voorwaarde is derhalve voldaan.

B. Het bouwvlak, ten behoeve van de bestemming 'Maatschappelijk' volledig bebouwd mag worden.
Op de plankaart behorende bij dit wijzigingsplan is een bouwvlak opgenomen voor de nieuwbouw. Op de plankaart is in het bouwvlak een aanduiding opgenomen op grond waarvan het bouwvlak voor 100% bebouwd mag worden. Aan deze voorwaarde is derhalve voldaan.

C. Het bouwvlak op minimaal 15 m afstand van de dichtstbij gelegen gevel van het naastgelegen onderwijsgebouw wordt gelegd.
Deze voorwaarde is opgenomen op advies van de Veiligheidsregio Haaglanden. De Veiligheidsregio wil voldoende afstand tussen de nieuwbouwlocatie en het Oranje Nasaucollege dat is gevestigd aan de Clauslaan 4. Het nieuwe bouwvlak ligt conform dit advies op 15 meter afstand van het Oranje Nassaucollege. Ook de afstand tussen het schoolgebouw van de Koningin Wilhelminaschool en het nieuwe bouwvlak is meer dan 15 meter. Hiermee wordt voldaan aan deze voorwaarde.

D. De maximale bouwhoogte 9 m bedraagt.
Binnen het bouwvlak van de bestemming 'Maatschappelijk' is een aanduiding opgenomen. Op grond van deze aanduiding mag de hoogte maximaal 9 meter bedragen. Hiermee wordt voldaan aan deze voorwaarde.

E. Voldoen aan de in de Wet geluidhinder opgenomen voorkeursgrenswaarde
De nieuwe bebouwing is op voldoende afstand van de Clauslaan gesitueerd, zodat ruimschoots wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai van 48 dB. Uit de geluidsberekeningen blijkt namelijk dat de geluidsbelasting op de nieuwe gebouwen maximaal 42 dB bedraagt (zie voor de resultaten van de berekening Bijlage 1 van de toelichting).

F. Er geen nadelige gevolgen mogen optreden voor de waterhuishouding.

Door de nieuwbouw zal de verharding niet toenemen, omdat het bestaande schoolgebouw van de Koningin Beatrixschool en het omliggende schoolplein worden geamoveerd. De oppervlakte aan verharding ter plaatse van de huidige locatie van de Beatrixschool bedraagt circa 5547 m2. Het gedeelte van het park dat benut wordt voor de nieuwe bebouwing bedraagt crica 2537 m2. Hieruit volgt dat er sprake is van een afname aan verharding met circa 3000 m2. Watercompensatie is dan ook niet nodig. De nieuwe gebouwen zullen aangesloten worden op een gescheiden rioolstelsel. Hiermee wordt het hemelwater afgevoerd via een ander rioolstelsel dan het afvalwater. Uit het voorgaande volgt dat het plan geen nadelige gevolgen heeft voor de waterhuishouding. Ook aan deze voorwaarde wordt dus voldaan.


afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00041-0003_0006.jpg"

3.3 Conclusie

Uit het voorgaande volgt dat aan de voorwaarden wordt voldaan die gesteld zijn aan de wijzigingsbevoegdheden 'Wro-zone 1' en 'Wro-zone 2' opgenomen in het bestemmingsplan Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan.

Hoofdstuk 4 Juridische vormgeving

Het wijzigingsplan Willem Alexanderplantsoen (NL.IMROM.0637.BP00041) gaat vergezeld van een plankaart. Op deze plankaart zijn de percelen Willem Alexanderplantsoen 2, 8 en 10 opgenomen. Voor de gronden op de plankaart vervangt het wijzigingsplan de bestemming van de gronden in het moederplan Driemanspolder-Van Leeuwenhoeklaan (NL.IMRO.0637.BP00003). Na onherroepelijk worden van het wijzigingsplan maakt dit fragment van de plankaart als zodanig deel uit van het moederplan. De regels van het moederplan van het moederplan blijven ongewijzigd van toepassing. De wijziging ziet alleen op de wijziging van de plankaart. Voor toetsing aan de regels moet derhalve het moederplan worden geraadpleegd. In dit plan zijn de relevante regels uit het moederplan overgenomen. Aangezien niet alle artikelen uit de regels zijn overgenomen, wijkt de nummering van de artikelen af van de nummering in het moederplan.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Financiële uitvoerbaarheid

5.1.1 Grondexploitatie (6.12 Wro)

Op grond van het bepaalde in artikel 6.12 lid 1 Wro is de gemeenteraad verplicht een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Op grond van artikel 6.2.1 Bro is aangewezen als bouwplan:

  • a. de bouw van één of meer woningen;
  • b. de bouw van één of meer andere hoofdgebouwen;
  • c. de uitbreiding van een gebouw met ten minste 1000 m2 bruto-vloeroppervlakte of met één of meer woningen;
  • d. de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd.
  • e. De verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor detailhandel, dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1500 m2 bruto-vloeroppervlakte bedraagt;
  • f. De bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1000 m2 bruto-vloeroppervlakte.

In afwijking van het bepaalde in artikel 6.12 lid 1 Wro bepaalt lid 2 van dit artikel dat de gemeenteraad kan besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien:

  • a. het verhaal van kosten van de grondexploitatie anderszins is verzekerd (bijvoorbeeld via gronduitgifte of een anterieure overeenkomst over grondexploitatie);
  • b. het niet noodzakelijk is een tijdvak voor de exploitatie, dan wel een fasering in de uitvoering van werken, werkzaamheden, maatregelen en bouwplannen vast te stellen;
  • c. het stellen van eisen voor de werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het exploitatiegebied, de aanleg van nutsvoorzieningen en het inrichten van de openbare ruimte in het exploitatiegebied, dan wel het stellen van regels omtrent het uitvoeren van die werkzaamheden, dan wel een uitwerking van de regels met betrekking tot de uitvoerbaarheid niet nodig is.

De gemeente is zelf initiatiefnemer van de ontwikkeling en draagt de exploitatiekosten die de ontwikkeling met zich meebrengen.

5.1.2 Planschade

Eventuele planschade komt voor rekening van de gemeente en zal gefinancierd worden uit de algemene reserves van de gemeente.

5.1.3 Economische uitvoerbaarheid (3.1.6 Bro)

De gemeente is initiatiefnemer van het project en staat garant voor de kosten die het project met zich meebrengt. De gemeenteraad heeft daartoe financiële middelen beschikbaar gesteld.

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het wijzigingsplan doorloopt de procedure zoals vastgelegd in artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wro. Door het voeren van de genoemde procedure, met de daar bijhorende zienswijzen-, c.q. beroepsprocedure,wordt de maatschappij betrokken bij het plan.

De procedure

De bewoners zijn geinformeerd middels een diverse informatieavonden.

Het ontwerp-wijzigingsbesluit heeft met bijbehorende stukken gedurende zes weken ter inzage gelegen van 6 september tot en met 17 oktober 2013. Tijdens de genoemde periode zijn er geen zienswijzen ingediend omtrent het ontwerp-wijzigingsbesluit. Het wijzigingsplan is ongewijzigd vastgesteld. De vaststelling van het wijzigingsplan wordt door het College van Burgemeester en Wethouders bekend gemaakt en ter inzage gelegd. Tegen het besluit kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden - die zienswijzen tegen het ontwerp-wijzigingsplan hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest - bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Na het onherroepelijk worden van het plan, kan dit uitgevoerd worden.

Hoofdstuk 6 Handhaving

Op 9 mei 2011 heeft de gemeenteraad de beleidsnota 'Niet alleen Handhaven', Handhavingsbeleid 2011-2014 vastgesteld. Dit beleid ziet onder meer op het handhaven van bestemmingsplannen. Een belangrijk uitgangspunt in dit beleid is de dubbele regelkring. Dit betekent dat er van wordt uitgegaan dat toezicht en handhaving niet alleen wettelijke taken zijn, maar vooral ook instrumenten om beleidsdoelen te realiseren.

Voor de handhaving is een prioritering ingevoerd. Daarbij zijn weegfactoren benoemd op basis waarvan de onderwerpen die het belangrijkst worden gevonden, het zwaarst worden gewogen. Fysieke veiligheid geldt als belangrijkste weegfactor. Natuur en duurzaamheid is de minst zware weegfactor. Vervolgens zijn voor de handhaving per taakveld bouwen, milieu en openbare ruimte prioriteiten gesteld. De handhaving van bestemmingsplannen valt onder het taakveld bouwen. Bij elk taakveld is een rangschikking ontstaan van zeer grote risico's naar zaken die nauwelijks risico's in zich herbergen. De prioritering wordt vervolgens in jaarlijkse handhavingsuitvoeringsprogramma's vertaald naar aandachtsgebieden, bijvoorbeeld extra aandacht voor illegale dakopbouwen, dakkapellen of illegaal gebruik.

Handhaving kan plaatsvinden via de publiekrechtelijke, privaatrechtelijke en strafrechtelijke weg. Het college van Burgemeester en Wethouders is bevoegd om met bestuursrechtelijke sancties op te treden tegen overtredingen van regels van bestemmingsplannen. De bestuursrechtelijke sancties bestaan uit de bestuursdwang en het opleggen van last onder dwangsom. Door middel van het privaatrecht kan de gemeente op indirecte wijze het bestemmingsplan handhaven. Dat kan door gebruikmaking van haar bevoegdheden als eigenaar of van contractuele bevoegdheden.

De strafrechtelijke vervolging is afhankelijk van het Openbaar Ministerie. Overtredingen op grond van bestemmingsplanregels vallen met ingang van 13 september 2004 onder de Wet op de economische delicten. Strafrechtelijk optreden is gewenst bij overtredingen waarvan de gevolgen niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. De Wet op de economisch delicten biedt verder de mogelijkheid bij het opleggen van de straf rekening te houden met het economisch voordeel dat de overtreder heeft behaald. Ook biedt de wet de mogelijkheid de verplichting op te leggen om op eigen kosten de gevolgen van het delict goed te maken.