Plan: | Dwarstocht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00031-0004 |
Op grond van het Besluit op de ruimtelijke ordening moet bij de voorbereiding van een bestemmingsplan onder meer onderzoek worden verricht naar de uitvoerbaarheid van het plan. Omdat de kwaliteit van de bodem mede bepalend is voor de vraag welke bestemmingen kunnen worden gelegd en of het plan uitvoerbaar is, dient een inventariserend (historisch) bodemonderzoek plaats te vinden.
Het doel van het onderhavige onderzoek is het verkrijgen van een zo volledig mogelijk inzicht in de bodemkwaliteit en de bodembedreigende activiteiten die in het plangebied plaatsvinden of hebben plaatsgevonden.
Het bestemmingsplan is grotendeels conserverend van aard. De bestaande bestemmingen zijn met name bedrijfsdoeleinden, een distributiecentrum, bedrijven t/m categorie 2 en 3.1 en kantoren. De locatie Galvanistraat 32 (Pallethandel) is in dit bestemmingsplan wegbestemd. Een groot deel van het plangebied ligt momenteel braak.
Geschiedenis
De aanleg van het industrieterrein 'Dwarstocht' dateert van ca. 1975. In de bodemkwaliteitskaart wordt aangegeven dat het terrein plaatselijk is opgehoogd met huisvuil/afval en gebroken asfalt.
Bodemonderzoeken
In de afgelopen jaren zijn verspreid over het plangebied bodemonderzoeken uitgevoerd in het kader van milieuvergunningen, bouwactiviteiten of grondwerkzaamheden en transacties. Naar aanleiding van die onderzoeken zijn aanvullende onderzoeken en soms bodemsaneringen uitgevoerd. Deze saneringen hadden vaak betrekking op de aanwezigheid van ondergrondse tanks, maar ook andere bedrijfsactiviteiten spelen een rol.
Uit een inventarisatie van de bodemonderzoekslocaties en de locatiedossiers van het gemeentelijk GIS systeem komen de volgende locaties naar voren waar gezien de (bedrijfs) activiteiten (mogelijk) sprake is van bodemverontreiniging.
Oostweg 2; Miss Etam (AA063700181)
De locatie betreft een voormalige NAM-locatie die in 1992 is gesaneerd. Na sanering zijn er geen verontreinigingen achtergebleven. Sinds 1992 zijn op de locatie diverse onderzoeken uitgevoerd waarbij geen verontreinigingen zijn aangetroffen.
Galvanistraat 12/14/16; Fa. Hoogeveeen / Van Wijk
Op het terrein is een olie - en gashandel (J. van Wijk) gevestigd geweest. Het betrof een vulstation voor kampeerflessen en verkoop van petroleum. Voor nr. 12 en 16 is in 2006 een saneringsplan en in 2007 een evaluatierapport opgesteld.
Galvanistraat 24; Schneider / Gebr. Burger (AA063700266)
Op de locatie is een houtmeubelfabriek en meubelververij gevestigd geweest. Op het terrein was sprake van een erfverharding met puin en een bovengrondse dieseltank die in 2003 is verwijderd. In 2008 is het terrein gesaneerd waarbij halfverhardingslagen zijn verwijderd. Geconcludeerd wordt dat het terrein voldoende is gesaneerd.
Galvanistraat 32; Netten Pallet Handel BV (AA063700210)
Het betreft een inrichting voor het herstellen en opslaan van houten pallets (sinds 1994). In de vergunning wordt gesproken over zaag - en niet machines en een heftruck (diesel). In 1996 wordt melding gemaakt van een incident betreffende verbranding van pallets. Op de locatie is sprake van stort van huishoudelijk afval en een ophooglaag met puin en slakken. Het laatst uitgevoerde onderzoek dateert van 1994. In het kader van de Wet Milieubeheer is een nulsituatie onderzoek uitgevoerd. Hierbij is in de grond een sterke verontreiniging met olie aangetroffen die na aanvullend onderzoek niet kan worden teruggevonden.
Galvanistraat 42; J.J. van der Hoeven en Zn.
De bedrijfsactiviteiten betroffen opslag van bestratingsmateriaal en straatmeubilair. Ook is sprake van een opslag voor bestrijdingsmiddelen. In 2004 zijn de activiteiten op het terrein beëindigd. Verschillende bodemonderzoeken zijn uitgevoerd in de periode van 1993 t/m 2006. In de grond zijn lichte verontreinigingen met zware metalen aangetroffen. Ook is asbest aangetroffen.
Galvanistraat 46; Asko BV (AA063700274)
Het bedrijf, een asfalt - en betonmortelcentrale, heeft zich in 1976 op het terrein gevestigd. In 2004 zijn de bedrijfsactiviteiten beëindigd. In de tussenliggende periode zijn er diverse klachten van de omgeving over stank en stof afkomstig van Asko.
In de periode 1995 t/m 2006 zijn er diverse onderzoeken op het terrein uitgevoerd. Er worden sterke verontreinigingen met minerale olie, aromaten en vluchtige gechloreerde verbindingen gemeten. In 2004 is er een bodemsanering uitgevoerd. In het evaluatierapport wordt geconcludeerd dat de verontreinigingen met VOCl nog niet voldoende zijn gesaneerd. Sanering van het grondwater heeft plaatsgevonden tot de tussenwaarde. De sanering is goedgekeurd door de provincie.
Galvanistraat 50; (voormalig) Goedegebuure (AA063700215)
De bedrijfsactiviteiten betreffen oud papier -, metaal -, afvalstoffengroothandel en autowasserij. Het bedrijf heeft zich in 1977 op het terrein gevestigd. In 2004 wordt aangegeven dat ook sprake is van opslag in bovengrondse tanks. In de periode van 1994 tot 2009 zijn diverse onderzoeken uitgevoerd waarbij met name sterke verontreinigingen met minerale olie zijn aangetroffen. In 2009 zijn halfverhardingslagen van het terrein verwijderd en is het terrein gesaneerd.
Bodemkwaliteitskaart
Volgens de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Zoetermeer en de Milieudienst Midden-Holland (2011) is het plangebied ingedeeld in zone 14 'lichte industrie en bedrijven'. Bodemonderzoeken hebben uitgewezen dat bijna alle locaties verontreinigd waren.
Op basis van het inventariserend (historisch) bodemonderzoek wordt het volgende geconcludeerd: