direct naar inhoud van 5.3 Bodemkwaliteit
Plan: Kwadrant/Van Tuyll sportpark/Brinkhage/Lansinghage
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00027-0004

5.3 Bodemkwaliteit

Mede ter beoordeling van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, is inzicht vereist in de kwaliteit van de bodem. Omdat de bodemkwaliteit medebepalend is voor de vraag welke nieuwe functies in een gebied realiseerbaar zijn, is onderzoek naar eventuele beperkingen aan het bodemgebruik noodzakelijk. Hiertoe dient historisch bodemonderzoek te worden verricht. In dit onderzoek wordt aangegeven welke verontreinigingen op basis van de huidige gegevens bekend zijn en waar mogelijk sprake is van bodemverontreiniging.

5.3.1 Historisch bodemonderzoek

De gemeente Zoetermeer is voornemens het bestemmingsplan voor de locaties Kwadrant, het Van Tuyllpark en de twee bedrijventerreinen Brinkhage en Lansinghage te herzien. Hiertoe is een historisch bodemonderzoek uitgevoerd.

Over het algemeen kunnen op de volgende percelen/ gebieden bodemverontreinigingen voorkomen:

  • ter plaatse van de lintbebouwing aan de Zegwaartseweg kunnen in het verleden plaatselijk potentieel bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden zoals bijvoorbeeld het ophogen met huishoudelijk afval rond de woningen, het gebruik van puin voor erfverhardingen en het storten van koolas uit kachels. Dit betekent dat in de grond plaatselijk verhoogde concentraties zware metalen, PAK en asbest kunnen voorkomen;
  • in het hele plangebied zijn mogelijk slootdempingen aanwezig; de meeste slootdempingen in de gemeente Zoetermeer hebben plaatsgevonden met gebiedseigen grond en zijn in principe onverdacht;
  • ter hoogte van de Plas van Poot en op de oudere bedrijfslocaties in Brinkhage moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van kleinschalige verontreinigingen. In het meer zelf is puin, metaal, autobanden en visdraden aangetroffen.

5.3.2 Bodemkwaliteitskaart

Volgens de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Zoetermeer en de Milieudienst Midden-Holland (2011) is het grootste gedeelte van het plangebied (Lansinghage, Brinkhage) ingedeeld in zone 15 “Kantoren, bedrijven en kassen na 1990”, de bodem is hier over het algemeen schoon (ontgravingsklasse AW2000).

Het gebied langs de Zegwaartseweg is ingedeeld in zone 12 "Lintbebouwing Zuidplas incl. Zoetermeer". Dit betekent dat lichte tot matige verontreinigingen met zware metalen, PAK en asbest kunnen worden verwacht (ontgravingsklasse Industrie).

Een deel van het plangebied ligt binnen zone 7 "Uitbreidingen vanaf 1970 hele regio", dit houdt in dat de bodem over het algemeen niet tot plaatselijk licht verontreinigd is (ontgravingsklasse AW2000 of Landbouw/Natuur).

5.3.3 Conclusie

De algemene milieuhygiënische bodemkwaliteit vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan. De verwachting is dat ook na bodemonderzoek zal blijken dat de grond (grotendeels) geschikt zal zijn voor de beoogde bestemming. Gezien de ervaringen uit het verleden wordt aanbevolen pas bodemonderzoek te doen wanneer er meer zekerheid is dat een plan/verkoop doorgaat. Bij grondafvoer dient de projectontwikkelaar rekening te houden met mogelijk verhoogde kosten. Een gesloten grondbalans heeft de voorkeur.