direct naar inhoud van 3.3 Verkeer en vervoer
Plan: Nutrihage
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00025-0004

3.3 Verkeer en vervoer

3.3.1 Autoverkeer

Het plangebied wordt momenteel ontsloten vanaf de Eerste Stationsstraat aan de westzijde welke aansluit op de Zuidweg en de Karel Doormanlaan. Deze wegen zijn gebiedsontsluitingswegen met een ontsluitende verkeersfunctie voor het achterliggende gebied. De Eerste Stationsstraat is alleen in de richting zuid-noord opengesteld (eenrichtingsverkeer) voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer van en naar Nutrucia dient het plangebied te benaderen via de Zuidweg en vervolgens de Eerste Stationsstraat via de tunnel onder de A12. Vertrekkend verkeer vanaf Nutricia maakt gebruikt van de route via de Eerste Stationsstraat naar de Karel Doormanlaan en vervolgt zijn weg door het oude dorp. Het plangebied is dan ook redelijk goed ontsloten voor het autoverkeer. De afwikkeling van vrachtverkeer via het “oude dorp” is een situatie welke minder gewenst is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid. De wens bestaat om het vrachtverkeer van en naar Nutricia in de toekomst via een alternatieve route af te wikkelen zodat het oude dorp geen overlast meer hiervan ondervind. Afhankelijk van de gekozen oplossing kan een deel van de Eerste Stationsstraat worden gereconstrueerd tot erftoegangsweg. Vooralsnog is nog geen plan vastgesteld dat een dergelijke infrastructurele aanpassing mogelijk maakt. Binnen het huidige consoliderende bestemmingsplan is dan ook uitgegaan van de huidige verkeerssituatie. Mocht bij een toekomstige wijziging van de verkeerssituatie een nieuwe ruimtelijke ordeningsprocedure hiertoe noodzakelijk zijn dan zal deze doorlopen worden.

Duurzaam Veilig
Op basis van het concept "Duurzaam Veilig" (1998) zijn de wegen in Zoetermeer in verschillende categorieën opgedeeld. De categorisering is gebaseerd op functie, verkeersintensiteiten, gebruik en vormgeving van de wegen. Door de categorisering te versterken kan de functionaliteit, vindbaarheid en herkenbaarheid van en in de wijk toenemen en daarmee ook de voorspelbaarheid (wat op een weg verwacht kan en mag worden). Hierdoor kan een duurzame basis gelegd worden voor een verkeersveilige wijk. De verschillende typen wegen zijn: stroomwegen, (intensieve/durkke en extensieve/rustige) gebiedsontsluitingswegen, en erftoegangswegen. In en nabij het plangebied zijn alle genoemde typen aanwezig

Stroomwegen
Stroomwegen zijn wegen die deel uitmaken van de hoofdwegenstructuur van Zoetermeer. De maximumsnelheid op stroomwegen bedraagt overwegend 70 km/uur en op deeltrajecten 50 km/uur. De dichtstbij het plangebied gelegen stroomwegen zijn de Zuidweg en Oostweg.

Intensieve/drukke gebiedsontsluitingswegen
Intensieve oftewel drukke gebiedsontsluitingswegen zijn wegen, die in intensiteit of in betekenis van dusdanig belang zijn, dat hierop in principe geen langzaam verkeer is toegelaten. De wegen hebben als functie de wijkdelen vlot bereikbaar te maken. Fietsers en voetgangers moeten gebruik maken van de naast de rijbaan gesitueerde en door markering gescheiden fietsstroken of vrijliggende fietspaden en voetpaden. Er is langs deze wegen bij voorkeur geen parkeergelegenheid op of naast de rijbaan aanwezig. Op de wegen geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur. De Eerste Stationsstraat (tussen Zuidweg en Dr. J.W. Paltelaan), Dr. J.W. Paltelaan, Binnenweg en Bleisiwijkseweg nabij het plangebied zijn gecategoriseerd als een intensieve/drukke gebiedsontsluitingsweg.

Extensieve/rustige gebiedsontsluitingswegen
Deze wegen hebben tot doel woningen, winkels, voorzieningen en bedrijven bereikbaar te houden. Nabij het plangebied zijn de Eerste Stationsweg (tussen Dr. J.W. Paltelaan en Karel Doormanlaan), Rokkeveenseweg en de Karel Doormanlaan gecategoriseerd als extensieve/rustige gebiedsontsluitingswegen. In principe dienen langzaam verkeersstromen ook op deze gebiedsontsluitingswegen te beschikken over vrijliggende fiets- en voetpaden of fietsstroken. Beide wegen zijn dan ook voorzien van fietsstroken. Op de extensieve/rustige gebiedsontsluitingswegen geldt een maximale snelheid van 50 km/uur.

Erftoegangswegen
Deze wegen hebben net als de extensieve/rustige gebiedsontsluitingswegen tot doel woningen, winkels en bedrijven bereikbaar te maken en te houden. De erftoegangswegen bevinden zich echter binnen grote verblijfsgebieden waarbinnen een gemengde verkeersafwikkeling tussen gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer wordt voorgestaan. Kruisingen tussen erftoegangswegen zijn bij voorkeur gelijkwaardig (rechts voorrang) en voorzien van een kruispuntmaatregel. Binnen de verblijfsgebieden geldt op de erftoegangswegen een maximumsnelheid van 30 km/uur. Nabij het plangebied zijn de Frans Halsstraat en Gerard Doustraat onder andere (evenals de overige woonstraten ten noorden van het plangebied) gecategoriseerd als erftoegangsweg.

3.3.2 Fietsverkeer

In Zoetermeer worden de volgende netwerken onderscheiden op basis van functie, vormgeving en gebruik (Fietsplan Zoetermeer, februari 1998):

  • regionaal fietsnetwerk
  • hoofdnetwerk en
  • verbindend fietsnetwerk
  • verbindend fietsnetwerk plus

Het plangebied wordt aan drie zijden begrenst door fietsroutes welke onderdeel zijn van het hoofdnetwerk voor fietsers in Zoetermeer.Het betreft de fietsroute via de Eerste Stationsstraat tussen Rokkeveen en het “oude dorp” ten westen van het plangebeid. Deze route vormt tevens onderdeel van het recreatieve hoofdnetwerk richting het buitengebied ten zuidwesten van Zoetermeer (Balijbos/Delftsehout) en van het regionale fietsnetwerk binnen Haaglanden. Tevens bevindt zich aan de oostzijde een belangrijke fietsroute uit het hoofdnetwerk langs de Rokkeveenseweg tussen Rokkeveen en Benthuizen welke zijn vervolg heeft via de Zegwaartseweg. Beide fietsroutes kruisen de A12 ongelijkvloers (tunnels voor langzaam verkeer) in zuidelijke richting. Aan de zuidzijde van het plangebied bevindt zich een belangrijke fietsroute uit het hoofdnetwerk parallel aan de A12 (noordzijde) welke onderdeel vormt van de fietssnelweg tussen Gouda en Den Haag. Deze fietsroute heeft naast een belangrijke functie voor het fietsverkeer in Zoetermeer tevens een belangrijke regionale functie. Vanaf het hoofdnetwerk kan geheel Zoetermeer goed bereikt worden via het netwerk van verbindende fietspaden en –routes enerzijds en kan het plangebied goed bereikt worden vanuit geheel Zoetermeer. Binnen het plangebied zijn bij Nutricia verschillende fietsparkeervoorzieningen aanwezig. Het plangebied is vanwege zijn centrale ligging aan het hoofdnetwerk voor de fiets goed ontsloten voor het fietsverkeer.

3.3.3 Voetgangers

De voetpadenstructuur ligt parallel aan de fietspadenstructuur. Langs de meeste wegen zijn voetpaden aanwezig. Ook kunnen voetgangers net als de fietsers de A12 ongelijkvloers kruisen via de tunnels voor langzaam verkeer onder de A12 nabij de Eerste Stationsstraat en de Rokkeveenseweg. Het plangebied is voor voetgangers goed ontsloten.

3.3.4 Openbaar vervoer

Treinvervoer
De spoorlijn Den Haag-Gouda ontsluit Zoetermeer via twee treinstations. Het treinstation Zoetermeer-Oost is gelegen op 200 meter loopafstand van het plangebied. Hier halteren treinen die verbinding geven met Den Haag en Gouda waar kan worden overgestapt op het landelijke spoorwegennet richting Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Het plangebied is dan ook optimaal ontsloten door het treinvervoer vanwege de aanwezigheid van een treinstation op relatief korte loopafstand.

RandstadRail
De stad Zoetermeer kenmerkt zich door een hoogwaardig netwerk van sneltramverbindingen welke onderdeel vormen van RandstadRail. Lijn 3 en 4 van Randstadrail rijden van Zoetermeer naar Den Haag. Op de halte Leidschenveen kan overgestapt worden op de lijn naar Rotterdam. In Zoetermeer rijdt lijn 3 over de "krakeling". Lijn 4 rijdt naar Oosterheem. Op zowel de "krakeling" als de tak naar Oosterheem is de frequentie hoog.

De zuidelijke lus van de “krakeling” van RandstadRail loopt op circa 500 meter afstand ten westen van het plangebied. Hier bevindt zich aan de Van Stolberglaan de Randstadrailhalte “Delftsewallen”. Vanuit het plangebied is deze Randstadrailhalte lopend en fietsend goed bereikbaar.

Busvervoer
Het plangebied wordt ontsloten door buslijnen die rijden via de Karel Doormanlaan en via de Eerste Stationsstraat, Dr. J.W. Paltelaan en Van Stolberglaan. De buslijnen geven verbinding met de overige wijken van Zoetermeer en het Stadshart. waar kan worden overgestapt op andere buslijnen en de Randstadrail. Sinds 2012 is hieraan toegevoegd de ZORO-lijn tussen Zoetermeer en Rotterdam die via de Zuidweg rijdt en halteert bij treinstation Zoetermeer-Oost op loopafstand van het plangebied.

Deeltaxi vervoer
De Regiotaxi, een openbaar deeltaxisysteem met vervoer van deur tot deur, ontsluit eveneens het plangebied.

Het plangebied is dan ook goed ontsloten door het openbaar vervoer.

3.3.5 Parkeren

Het gemeentelijk parkeerbeleid is vastgelegd in de Integrale kaderstellende beleidsnotitie (auto)parkeren Zoetermeer (2012) en de Nota Parkeernormen en uitvoeringsregels (2012). Beide nota's vormen een herziening van de eerdere parkeernota uit 2005.

Ten behoeve van het parkeren van medewerkers en bezoekers van Nutricia is op eigen terrein van Nutricia voorzien in ruime en voldoende parkeervoorzieningen. Er is dan ook geen sprake van een parkeerprobleem.