direct naar inhoud van 5.4 Externe Veiligheid
Plan: De Leyens en Noordhove
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00021-0004

5.4 Externe Veiligheid

Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's voor de omgeving bij gebruik, opslag, en vervoer van gevaarlijke stoffen (zoals vuurwerk, lpg, en munitie) over weg, water en spoor en door buisleidingen. Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Op grond van het Bevi zijn in de Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) voor dergelijke bedrijven vaste veiligheidsafstanden opgenomen.

Het Besluit externe veiligheid buisleidingen is van toepassing op het vervoer van door de Minister aangewezen categorieën van gevaarlijke stoffen door (ondergrondse) buisleidingen. Het besluit stelt de exploitant van een buisleiding verantwoordelijk voor de in het besluit opgenomen regels. Dit houdt in dat exploitanten de zorg dragen voor de bescherming van mens en milieu. Met dien verstande dat bij de aanleg of vervanging van een buisleiding, of een wijziging van de te vervoeren gevaarlijke stof door een buisleiding, zij er voor zorgen dat het plaatsgebonden risico van de buisleiding buiten de belemmeringenstrook niet hoger is dan 10-6 per jaar. Op grond van artikel 14 van het Besluit externe veiligheid buisleidingen moeten de buisleidingen op de plankaart van het bestemmingsplan worden weergegeven met de bijbehorende belemmeringenstrook van 5 meter. Hogedruk aardgastransportleidingen van meer dan 16 bar en een diameter van meer dan 50 mm vallen onder de werkingssfeer van dat besluit. In het Besluit externe veiligheid buisleidingen is buisleidingen geregeld.

Voor routes (wegen, waterwegen, spoorwegen) waarover transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt en voor buisleidingen zijn nog geen wettelijke normen betreffende de externe veiligheid vastgesteld. Het beleid berust hier vooralsnog op een aantal ministeriële en provinciale circulaires, zoals de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (2010). In het Vierde Nationaal Milieu Beleidsplan (NMP-4) is een wettelijke verankering van de risiconormen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen aangekondigd. Bij deze wettelijke verankering zullen de resultaten van voormelde evaluatie worden betrokken. Tot het moment van realisatie van deze verankering wordt in deze circulaire het beleid met betrekking tot risiconormering geoperationaliseerd en verduidelijkt. Daarmee treedt deze circulaire in de plaats van de Nota risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. De werkingsduur van deze circulaire loopt tot uiterlijk 31 juli 2012. Wanneer voornoemde wettelijke verankering wordt gerealiseerd, zal de circulaire echter worden ingetrokken.

In het Vuurwerkbesluit is geregeld op welke wijze omgegaan dient te worden met de opslag van vuurwerk.

5.4.1 Inrichtingen

In het plangebied zijn geen bedrijven gevestigd die vallen onder het Bevi. Ook staat het bestemmingsplan de vestiging van dergelijke bedrijven niet toe.

5.4.2 Transport gevaarlijke stoffen

Alle rijkswegen en de meeste provinciale wegen zijn aangewezen als route voor gevaarlijke stoffen. Gemeenten mogen voor de zogenaamde routeplichtige stoffen gemeentelijke wegen binnen hun grenzen aanwijzen waarover deze gevaarlijke stoffen mogen worden vervoerd. De gemeente Zoetermeer heeft een dergelijke route gevaarlijke stoffen niet vastgesteld. Dit betekent dat het vervoer van gevaarlijke stoffen in principe altijd via de snelste weg moet plaatsvinden. Aangezien in het plangebied en in de directe nabijheid van het plangebied geen bedrijven zijn gevestigd met gevaarlijke stoffen (zoals een LPG-tankstation) is er geen sprake van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen die vervoerd worden over de wegen in het plangebied. Wel vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats over de Europaweg. Een deel van het plangebied ligt in het invloedsgebied van de Europaweg (het gebied binnen 325 meter van de Europaweg). Het aantal personen in het invloedsgebied zal niet toenemen op grond van de mogelijkheden die rechtstreeks op grond van het bestemmingsplan mogelijk zijn. Hiedoor is er geen sprake van een toename van het groepsrisico.

5.4.3 Buisleidingen

Het plangebied ligt niet in het invloedsgebied van een hogedruk aardgastransportleiding dan wel een andere buisleiding die valt onder het Besluit externe veiligheid buisleidingen. Er zijn geen buisleidingen aanwezig die risicocontouren met zich meebrengen.

5.4.4 Vuurwerk

Binnen het plangebied bevinden zich vier locaties met de opslag van vuurwerk. Het gaat om de volgende locaties:

Locatie   Maximum opslag  
Bakemaplan 9   1.000 kg  
Snackbar De Smulhut (Sullivanlijn)   10.000 kg  
TweeWielers Zoetermeer (Broekwegzijde)   1.000 kg  
Alkemenehof   2.000 kg  

De bovengenomende opslagplaatsen van vuurwerk vallen niet onder het toepassingsgebied van het Bevi, maar onder het toepassingsgebied van het Vuurwerkbesluit. Op grond van het Vuurwerkbesluit gelden voor de opslag van vuurwerk en munitie veiligheidsafstanden. Bepalend hierbij is niet het risico (kans x effect), maar uitsluitend het effect. Voor de bovengenoemde opslagplaatsen geldt een veiligheidsafstand van 8 meter. Binnen deze afstand bevinden zich geen kwetsbare en/of beperkt kwetsbare objecten.